Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καταλύτης για τη συνέχεια το ομόλογο

Η επιτυχία ή μη της εξόδου στις αγορές κρίνει εν πολλοίς τη βραχυπρόθεσμη τάση. Η στάση αναμονής, το τεχνικό «τείχος» στις 857-862 μονάδες και οι πρώτες ζώνες άμυνας. Τα κρίσιμα επίπεδα για τις τράπεζες. Ποιες μετοχές υπεραποδίδουν.

ΧΑ: Καταλύτης για τη συνέχεια το ομόλογο

Οριακές οι μεταβολές του Γενικού Δείκτη για την εβδομάδα, με το ενδιαφέρον να παραμένει στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα της επιστροφής στην αγορά των ομολόγων. Οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσαν μικρή πτώση, ωστόσο ο ανοδικός βηματισμός μπορεί να αποκτήσει και περαιτέρω ορμή στις επόμενες συνεδριάσεις, αν η έξοδος επιτευχθεί, διαφορετικά ο βηματισμός θα αλλάξει ρότα.

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,12% αλλά ο δείκτης των τραπεζών διαμορφώθηκε στο -1,02%, με τις μετοχές των Eurobank και Αττικής να υποαποδίδουν και τη ΔΕΗ, την ΕΧΑΕ και τον ΟΛΠ να υπεραποδίδουν.

Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, η απόφαση εξόδου ή μη στις αγορές τις επόμενες μέρες θα διαμορφώσει το βραχυπρόθεσμο κλίμα. Αν τελικά η χώρα δεν προβεί στην έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο, είναι πολύ πιθανό η αγορά να αντιδράσει αρνητικά, ενώ στο νέο της εξόδου, μετά τη χρονική καθυστέρηση που έλαβε χώρα, το πιο πιθανό είναι πλέον μια μικρή μόνο άνοδος των τιμών, ειδικά των τραπεζών, πριν τη φυσιολογική διόρθωση.

Παρά το κλείσιμο πάνω από τις 850 μονάδες, η επόμενη τεχνική αντίσταση που οριοθετείται από τη ζώνη τιμών των 857-862 μονάδων παραμένει δύσκολη περιοχή.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Αν η έξοδος στις αγορές επιβεβαιώσει το σενάριο που αναφέρουμε παραπάνω, ο απώτερος τεχνικός στόχος ανεβαίνει στις 945 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα τις 885 μονάδες. Χαμηλότερα, η στήριξη των 820 μονάδων είναι η πρώτη ζώνη άμυνας που θα πρέπει να αναχαιτίσει τους πωλητές, διαφορετικά το επόμενο επίπεδο στήριξης με ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα είναι οι 780 μονάδες. Η τρέχουσα ανοδική κίνηση ωστόσο ακυρώνεται με διάσπαση των 780 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται ανάμεσα στην κομβική περιοχή των 2.160-2.230 μονάδων, η διάσπαση της οποίας θα αυξήσει σημαντικά την ανοδική κίνηση της αγοράς προς τις 2.250 μονάδες. Καθαρά βραχυπρόθεσμα, η στήριξη είναι στις 2.135 μονάδες, περιοχή που τεσταρίστηκε αρκετές φορές από τα μέσα Ιουνίου.

Η εικόνα του FT 25

Για τον τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης κινήθηκε πάνω από τις 1.080 μονάδες και έχει προσεγγίσει τις 1.130-1.150 μονάδες, που αποτελούν την επόμενη ζώνη πριν τον τελικό στόχο των 1.240 μονάδων του περυσινού Μαΐου. Στο προσκήνιο παραμένουν οι 1.080 μονάδες, αλλά η βραχυπρόθεσμη στήριξη είναι στα επίπεδα των 1.025/1.035 μονάδων. Παρακάτω βρίσκεται η πολύ ισχυρή πλέον περιοχή των 985 μονάδων, που θα πρέπει να βάλει stop στους πωλητές.

Η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη

Για την Alpha Bank, το stop της ανοδικής κίνησης διατηρείται στα 2,05 ευρώ ενώ η ζώνη γύρω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (1,98-2,01 ευρώ) είναι πολύ πιθανό να αποτελεί το τέλος σε κάθε πτωτικό σενάριο. Μετά τα επίπεδα των 2,20-2,25 ευρώ, οι αγοραστές θα πρέπει αποφασιστικά να κινήσουν τη μετοχή υψηλότερα από 2,32-2,33 ευρώ, για να ανοίξει ο δρόμος για τα 2,52 ευρώ και τελικά τα 2,75 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, το βραχυπρόθεσμο stop είναι στο 0,319 ευρώ, ενώ η κατοχύρωση του 0,37 ευρώ φέρνει ως στόχο τα επίπεδα των 0,39-0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Στη Eurobank, η ζώνη από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ διατηρείται παρά τη διάθεση αποκομιδής κερδών από τους επενδυτές, οπότε απαραίτητη κίνηση είναι η διάσπαση των 1,03/1,06 ευρώ πριν το 1,17 ευρώ ως τελικό στόχο.

Τέλος, η τεχνική εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς έχει βελτιωθεί μετά τη διάσπαση του 0,248 ευρώ και η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στο 0,278-0,28 ευρώ, πριν την τιμής της τελευταίας ΑΜΚ. Η βραχυπρόθεσμη στήριξη ήταν στο 0,218 ευρώ, όπου είναι και το stop της τρέχουσας κίνησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v