Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε το ΧΑ την έξοδο στις αγορές ομολόγων

Δύο διαφορετικές ερμηνείες για την… απάθεια που επιδεικνύει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ απέναντι στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Τι υποστηρίζουν παράγοντες της επενδυτικής κοινότητας, μιλώντας στο Euro2day.gr.

Πώς είδε το ΧΑ την έξοδο στις αγορές ομολόγων

Σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών και χωρίς υψηλούς όγκους συναλλαγών κινείται ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, περίοδο κατά την οποία κομβικό σημείο θεωρείται η προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Ακόμη και χθες που άνοιξε το «βιβλίο προσφορών», η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν χλιαρή, τόσο σε ό,τι αφορά στις μεταβολές των τιμών όσο και ως προς την αξία των συναλλαγών.

«Πιστεύω ότι πρέπει να βλέπουμε την έξοδο στις αγορές ως αποτέλεσμα και όχι ως σκοπό. Είναι σαν το σχολείο, όπου διαβάζουμε για να γινόμαστε καλύτεροι και ο βαθμός που παίρνουμε είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης, που είναι σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων, γίνεται τούβλο τούβλο, απαιτεί χρόνο, αλλά γκρεμίζεται εύκολα. Γενικότερα πάντως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι παρά τις παλινδρομήσεις βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr ο κ. Γιώργος Κουφόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της 3Κ ΑΕΔΑΚ, ενώ ακόμη πιο αισιόδοξες είναι οι θέσεις άλλου γνωστού παράγοντα από τον χώρο της θεσμικής διαχείρισης:

«Αυτό που διαπιστώνω με χαρά είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά εδώ και καιρό με ωριμότητα. Ανέβηκε σημαντικά όταν εκτιμήθηκε ότι θα οδεύαμε προς τη δεύτερη θετική αξιολόγηση και από τότε μέχρι σήμερα, κερδίζει σταδιακά -εκνευριστικά σταδιακά, σύμφωνα με πολλούς- πόντους, στον βαθμό που κάτι καλό ακούγεται για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας. Δεν υπάρχουν νευρικές κινήσεις και έντονες διακυμάνσεις, αλλά ούτε και -αξιοσημείωτες τουλάχιστον- προσπάθειες «παιξίματος» της αγοράς.

Αυτό σημαίνει πως με την προϋπόθεση ότι δεν θα δούμε κάποια έντονη διαφοροποίηση στις εκτός Ελλάδας εξελίξεις, το ΧΑ θα μπορούσε να κερδίζει σταδιακά έδαφος, στον βαθμό που ο κίνδυνος της χώρας θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να γίνει με έντονους ρυθμούς, γιατί ήδη οι τιμές πολλών μη τραπεζικών μετοχών έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο κατά την τελευταία τριετία. Όμως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σταδιακά, αν κάποιος συνεκτιμήσει τις θετικότερες προοπτικές της οικονομίας και την τρέχουσα μερισματική απόδοση στο ΧΑ, που υπερβαίνει το 2%.

Τέλος, διαπιστώνω ότι -με κάποιες εξαιρέσεις- οι πορείες των επιμέρους μετοχών επηρεάζονται σημαντικά από τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών. Όσες εταιρείες βελτιώνουν το ύψος των κερδών τους, βλέπουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν στο ταμπλό. Το αντίθετο συμβαίνει για όσες εισηγμένες κάνουν κοιλιά»…

Από την άλλη πλευρά, σειρά παραγόντων της αγοράς εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτική απέναντι στις εξελίξεις.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Πολυχρονίου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Μεσογειακής ΑΕΕΔ: «Όλοι γνωρίζουμε ότι επρόκειτο για μια προστατευμένη έκδοση. Τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι στην αγορά βλέπουμε κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Ουσιαστική έξοδο στις αγορές είχε κάνει η Πορτογαλία, όταν είχε επιτύχει ένα πολύ ικανοποιητικό επιτόκιο. Γενικότερα, πιστεύω ότι σημαντική διαφορά θα δούμε όταν αρχίσουν να χαλαρώνουν τα capital controls και αρχίσει να ανακάμπτει η πραγματική οικονομία.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, δεν βλέπω πώς το ΧΑ θα αρχίσει να τρέχει, για όσο τουλάχιστον χρονικό διάστημα πιέζεται το γερμανικό χρηματιστήριο. Θα πρέπει να σπάσει το φράγμα των 860-870 μονάδων στο ελληνικό ταμπλό και για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί και η συνδρομή του τραπεζικού δείκτη, καθώς οι αποτιμήσεις των υπόλοιπων μετοχών δεν θεωρούνται και… τσάμπα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v