Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s για ΕΤΕ: Πιστωτικά θετική η πώληση της Banca Romaneasca

Η αύξηση της ρευστότητας κατά 650 εκατ. ευρώ και η μικρή βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης θα βοηθήσουν την Εθνική, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Γιατί εκτιμά ότι θα είναι η πρώτη που θα μηδενίσει τον ELA.

Moody’s για ΕΤΕ: Πιστωτικά θετική η πώληση της Banca Romaneasca

Η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, Banca Romaneasca, στην OTP Bank Romania, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι πιστωτικά θετική για την ΕΤΕ, διότι θα αυξήσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τον δανεισμό της από τον ELA, σχολιάζει η Moody’s.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο οίκος, η πώληση θα έχει οριακά θετική επίπτωση περίπου 5 μονάδων βάσης στην κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της ΕΤΕ θα αυξήσει τη ρευστότητα κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ενδο-ομιλικού δανείου που είχε χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα στην Banca Romaneasca. Η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της από τον ακριβό ELA, που αντιστοιχεί σε 5,6 δισ. ευρώ ή περίπου 7,4% των συνολικών assets της ΕΤΕ τον Μάρτιο του 2017.

Η χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες μέσω της μείωσης του ισολογισμού της ΕΤΕ, την επαναφορά των διατραπεζικών γραμμών repo με ξένες τράπεζες και τη μερική επιστροφή καταθέσεων που είχαν φύγει από το σύστημα το πρώτο εξάμηνο του 2015.



Η συναλλαγή έρχεται μετά από μια σειρά κεφαλαιακών ενεργειών που έχει κάνει η Εθνική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του έτους προκειμένου να «απομοχλεύσει» τον ισολογισμό της και να βελτιώσει το χρηματοδοτικό της προφίλ. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν την πώληση των βουλγαρικών δραστηριοτήτων της τον Ιούνιο -περιλαμβανομένου του ποσοστού 99,91% που κατείχε στη United Bulgarian Bank και του 100% της Interlease E.A.D., στην KBC Bank. Τον ίδιο μήνα, η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε να πουλήσει ποσοστό 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN Financial Services Holding, που η Moody’s εκτιμά πως πιθανότατα θα μειώσει το pro forma ELA της Εθνικής Τράπεζας σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα «απομόχλευσης» βελτιώνουν το χρηματοδοτικό προφίλ της Εθνικής Τράπεζας και ενισχύουν την κεφαλαιακή της βάση, διευθετώντας εν μέρει κάποιες από τις βασικές πιστωτικές προκλήσεις της τράπεζας. Η Moody’s αναμένει η Εθνική να είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποπληρώσει πλήρως τον ELA και μάλιστα τους επόμενους 12-18 μήνες, κυρίως με την πώληση των υπολοίπων μη βασικών περιουσιακών της στοιχείων και την επιστροφή περισσότερων καταθέσεων, καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη εν μέσω μέτριας οικονομικής ανάκαμψης το 2017-2018.

Μια μείωση του ELA, που τώρα κοστίζει περίπου 1,5%, θα περιορίσει επίσης τα κόστη χρηματοδότησης της τράπεζας. Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βελτιώσει τα περιθώρια της ΕΤΕ και θα βοηθήσει την τράπεζα στην προσπάθειά της να διατηρήσει την οριακή κερδοφορία που κατέγραψε το α’ τρίμηνο του 2017. Αυτό το κέρδος έβαλε τέλος σε μια περίοδο ζημιών και κεφαλαιακής κατανάλωσης στην τράπεζα.

Οι πρόσφατες κεφαλαιακές ενέργειες θα έχουν επίσης άμεση επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας, αυξάνοντας το pro forma CET1 κατά περίπου 215 μ.β. σε περίπου 18,2% από 16% που ήταν τον Μάρτιο. Η μείωση ενός μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) παραμένει βασική πρόκληση για όλες τις ελληνικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Εθνικής, που είχε μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις περίπου 19 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 45,1% των μεικτών δανείων τον Μάρτιο του 2017. Μια ισχυρότερη ενσώματη κεφαλαιακή βάση για την ΕΤΕ είναι σημαντική, για να απορροφηθούν οι πιθανές ουσιαστικές πιστωτικές απώλειες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v