Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ολίγον… εισηγμένες» δεκάδες εταιρείες του ΧΑ

Ο συνδυασμός της μικρής διασποράς και των χαμηλών αποτιμήσεων αποτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την προσέλκυση μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος ακόμη και σε ισχυρές επιχειρήσεις. Στοιχεία από τα μετοχολόγια και το ταμπλό του ΧΑ.

«Ολίγον… εισηγμένες» δεκάδες εταιρείες του ΧΑ

Από περιορισμένο εύρος επενδυτικών επιλογών πάσχει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς:

• Λόγω και της πολυετούς οικονομικής κρίσης, υπάρχουν μόλις 60-70 ισχυρές εισηγμένες εταιρείες, ικανές να προσφέρουν ένα μίγμα ασφάλειας και ικανοποιητικών προοπτικών.

• Σε πολλές από αυτές, παρατηρείται ζήτημα επαρκούς εμπορευσιμότητας των τίτλων τους, καθώς λαμβάνει χώρα ένα τουλάχιστον από τα δύο παρακάτω: α) Χαμηλό ποσοστό μετοχικής διασποράς και β) Μικρό ύψος χρηματιστηριακής αξίας.

«Υπάρχουν αρκετές πολύ καλές και νοικοκυρεμένες εταιρείες, ωστόσο είναι δύσκολη η τοποθέτηση σε αυτές, καθώς οι βασικοί τους μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να περιορίσουν τις θέσεις τους. Μας λένε ότι πιστεύουν στις επιχειρήσεις τους και δεν επιθυμούν να τις ξεπουλήσουν. Και έτσι είναι. Ανάλογη συμπεριφορά όμως τηρούν και πολλοί μέτοχοι μειοψηφίας που έχουν τοποθετηθεί με μακροπρόθεσμη προοπτική, με αποτέλεσμα τα κομμάτια που κυκλοφορούν στην αγορά να είναι περιορισμένα, ή και ελάχιστα» υποστηρίζεται συχνά από επενδυτές.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ με ενδεικτικά παραδείγματα τις απαντήσεις που έδωσαν στο Euro2day.gr οι βασικοί μέτοχοι εταιρειών όπως της Κανάκης, της Βογιατζόγλου Systems και της Flexopack.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ύψος του ποσοστού της ελεύθερης διασποράς (free float), σε αρκετές εταιρείες υπολείπεται ακόμη και του 10%, όπως πχ στις Alpha Αστικά Ακίνητα (Alpha Bank 91,53%), Trastor ΑΕΕΑΠ (West Red και Τράπεζα Πειραιώς 93,4%, το 2018 θα επιδιωχθεί placement), Αθηνά (J&P Άβαξ 99,157%), Εθνική-Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Invel Real Estate και Εθνική Τράπεζα κατέχουν 98,15%, θα επιδιωχθεί αύξηση της διασποράς, ενώ υπάρχει και υποχρέωση της Εθνικής να αποεπενδύσει από την εισηγμένη), Μινωικές Γραμμές (Όμιλος Γκριμάλντι 95,9%), ΓΕΚΕ (οικογένεια Κεφάλα 93,13%, η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από το ΧΑ), Καρέλιας (οικογένεια Καρέλια 94,5% έστω και αν έχουν εκδηλωθεί εσωτερικές τριβές).

Ποσοστά των βασικών μετόχων που υπερβαίνουν το 80% παρατηρούνται σε πολλές ακόμη εισηγμένες εταιρείες, όπως: Cenergy (Viohalco με 81,93%), Nexans Hellas (88,57% η Nexans Participation), Καράτζης (82,5%), Creta Farms (οικογένεια Δομαζάκη 80,2%), Μουζάκης (κληρονόμοι Ελ. Μουζάκη 80,52%), Κανάκης (οικογένεια Κανάκη 80,1%), Πλαίσιο (οικογένεια Γεράρδου 81,69%), Βογιατζόγλου Systems (οικογένεια Βογιατζόγλου 82,92%), Νίκας (89,74%), Περσεύς (88%), Moda Bagno (84,6%) και πολύ πιθανόν η ΧΑΛΚΟΡ (σήμερα το 68,28% κατέχει η Viohalco) μετά την δρομολογούμενη απορρόφηση της ΕΛΒΑΛ.

Υψηλά ποσοστά βασικών μετόχων (γύρω ή και άνω του 75%) υπάρχουν και σε αρκετές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παίξουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στα χρηματιστηριακά πράγματα, λόγω της κερδοφορίας τους και των προοπτικών τους.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα των βασικών μετόχων της Quest Holdings που αναγκάστηκαν φέτος να μειώσουν τα ποσοστά τους στο 75%, απλά και μόνο προκειμένου να εισαχθεί αυτόνομα η αποσχισθείσα (squeeze out) BriQ Properties ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Στο πολύ υψηλό 74,26% βρίσκεται και το ποσοστό της οικογένειας Βασιλάκη στην Autohellas, όπως επίσης και της οικογένειας Στασινόπουλου στη Viohalco (75,2%).

Πέρα όμως από το περιορισμένο free float που παρατηρείται σε σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών, πρόβλημα στην εμπορευσιμότητά τους αποτελεί και το κατά μέσο όρο χαμηλό ύψος χρηματιστηριακής αξίας με το οποίο διαπραγματεύονται οι περισσότερες εισηγμένες (μικρό μέσο μέγεθος επιχειρήσεων, αποτιμήσεις επηρεασμένες από την κρίση και τον κίνδυνο της χώρας).

Με βάση λοιπόν το κλείσιμο της 17ης Αυγούστου, μόλις 14 εισηγμένες είχαν χρηματιστηριακή αξία ανώτερη του 1 δισ. ευρώ, άλλες 7 μεταξύ 500 εκατ. και ενός δισ., 8 μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ, 9 μεταξύ 200 και 300 εκατ., 10 μεταξύ 100 και 200 εκατ. και 17 μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια μόλις 65 εισηγμένες (ούτε το 50%) είχαν αποτίμηση ανώτερη των 50 εκατ. ευρώ.

ΥΓ1: Σε αρκετές εταιρείες, τα ποσοστά που ελέγχουν οι βασικοί μέτοχοι ενδέχεται να είναι στην πράξη υψηλότερα από τα αναγραφόμενα, καθώς τα αναφερόμενα νούμερα προέρχονται από τη λίστα του ΧΑ, που περιλαμβάνει τις άνω του 5% μετοχικές θέσεις.

ΥΓ2: Σαφώς περιορισμένη είναι και η διασπορά των περισσότερων εταιρειών που είναι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v