Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό ράλι προς την... ασφάλεια λόγω Β. Κορέας

Σε «ασφαλή καταφύγια» όπως το ευρώ, τα ομόλογα και ο χρυσός στρέφονται οι επενδυτές. Σε υψηλό δυόμισι ετών το ευρωπαϊκό νόμισμα και 11 μηνών ο χρυσός. Υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού bund.

Επενδυτικό ράλι προς την... ασφάλεια λόγω Β. Κορέας

Πάνω από το όριο του 1,2 δολαρίου σκαρφαλώνει για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια το δολάριο, ενώ κινείται σε υψηλό εννιάμισι μηνών, λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος για πρώτη φορά -επισήμως- έκανε υπερπτήση πάνω από ιαπωνικό έδαφος.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης οδηγεί τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων όπως είναι το ευρωπαϊκό νόμισμα, το ελβετικό φράγκο, ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

Το ευρώ κινείται ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου και η διαταγή του προέδρου της Νότιας Κορέας για επίδειξη ισχύος ως απάντηση καθιστούν όλο και πιο ελκυστικό το ευρωπαϊκό νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο.

Το νόμισμα καταγράφει αυτή την ώρα άνοδο περίπου 0,7% έναντι του δολαρίου, στο 1,2062 δολάριο, με τους επενδυτές να θεωρούν πως το αμερικανικό νόμισμα «δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο από τον βορειοκορεατικό παράγοντα». «Είναι υπερτιμημένο σύμφωνα με τους περισσότερους ποσοτικοποιημένους δείκτες σ’ αυτό το επίπεδο, όμως η αγορά πιθανότατα θα το τραβήξει υψηλότερα, με τον ίδιο τρόπο που ήθελε να το τραβήξει χαμηλότερα στις αρχές του έτους», σχολίαζε στο Bloomberg ο αναλυτής της Banco Santander, Stuart Bennett.

Η ζήτηση για ευρώ είναι αυξημένη όχι μόνο λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και διότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική.

Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέλεξε να μην αναφερθεί στην ανατίμηση του ευρώ στην ομιλία του στο Jackson Hole την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο στελέχη της ΕΚΤ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος στα πρακτικά της συνεδρίασης της 20ής Ιουλίου.

«Η διάσπαση του 1,20 δολαρίου σημαίνει συναγερμό ανά τον κόσμο. Η αγορά κοίταζε για περαιτέρω λεκτική παρέμβαση από τον Ντράγκι. Κάποια στιγμή θα το δούμε αυτό και πάλι από στελέχη της ΕΚΤ, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε πάνω από το 1,20 δολάριο», σημείωσε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Neil Jones.

Σύμφωνα, δε, με τους Financial Times, ένας άλλος παράγοντας για την υποχώρηση του δολαρίου είναι και η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, που έπληξε το Τέξας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Οι παράπλευρες συνέπειες υπαινίσσονται μειωμένη ανάπτυξη στις ΗΠΑ (το τρίτο τρίμηνο), κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη Fed να αποφασίσει ενάντια σε άλλη άνοδο επιτοκίων μέσα στο 2017», προειδοποίησε ο Chris Turner, αναλυτής στην ING.

Όπως πρόσθεσε, «αν και μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, ισχύει πως περιμένουμε αυτό το σκεπτικό να επηρεάσει το δολάριο μεσοπρόθεσμα -ιδιαίτερα καθώς οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι τα στοιχεία για την αμερικανική δραστηριότητα είναι απίθανο να κάνουν την έκπληξη προς τα πάνω, τόσο ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τυχόν εξωτερική αναταραχή που θα έχει προκληθεί από τον τυφώνα στο Τέξας».

Σε υψηλό 11μηνών ο χρυσός

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του χρυσού κινούνται και αυτές ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο, λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών ανησυχιών. Τα futures του χρυσού καταγράφουν αυτήν την ώρα άνοδο 1,06% στα 1.329 δολάρια η ουγγιά και του αργύρου 1% στα 17,405 δολάρια.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τη ζήτηση για επενδύσεις που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» όπως ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται καλό μέσο αποθήκευσης αξίας σε περιόδους αστάθειας σε άλλες αγορές.

Η τιμή spot του χρυσού αναμένεται να αυξηθεί στα 1.337 δολάρια η ουγγιά, καθώς έχει ήδη περάσει την «αντίσταση» των 1.312 δολαρίων. «Δεν νομίζω πως ο χρυσός θα ξαναδεί τα 1.200 δολάρια…» σχολίαζε ο τεχνικός αναλυτής του Reuters Wang Tao.

Εξάλλου, ώθηση στο «κίτρινο μέταλλο» δίνει και η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απειλή του την περασμένη εβδομάδα πως θα αφήσει τις κρατικές υπηρεσίες να «κατεβάσουν ρολά», αν δεν πάρει τη χρηματοδότηση που θέλει για να χτίσει το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Βουτιά» στα yields των γερμανικών ομολόγων

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, αγγίζοντας χαμηλά πολλών μηνών, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Βλέπουμε ένα κλασικό μοτίβο αποστροφής ρίσκου μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ», σημείωνε ο αναλυτής της DZ Bank, Rene Albrecht, «δείχνοντας» τα αμερικανικά ομόλογα, το ιαπωνικό γεν και τον χρυσό ως παραδείγματα «ασφαλών καταφυγίων» με αυξημένη ζήτηση σήμερα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 0,32% και του 2ετούς στο -0,76%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου κινείται στο 2,09%, του ισπανικού στο 1,46% και του πορτογαλικού στο 2,85%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,58%, του 5ετούς στο 4,59% και του 2ετούς στο 3,11%.

«Σε περιόδους υψηλότερων πολιτικών εντάσεων υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για bunds παρά για ομόλογα της ευρωπεριφέρειας», εξήγησε ο Albrecht.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v