Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπει η Beta για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Κέρδη θα εμφανίσουν το β' τρίμηνο Eurobank, Πειραιώς και Alpha, έναντι οριακών ζημιών για την Εθνική, εκτιμά η χρηματιστηριακή. Οι τάσεις, τα αποτελέσματα και οι μεγάλες ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Παραμένει top pick η Alpha.

Τι βλέπει η Beta για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καταθέτει η Beta ενόψει ανακοινώσεων την Τετάρτη από τη Eurobank και την Πειραιώς και την Πέμπτη από Εθνική και Alpha Bank

Οπως αναφέρει η Beta, οι τάσεις του δευτέρου τριμήνου καθορίστηκαν από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, λόγω του μειωμένου ELA, της οριακής βελτίωσης των προμηθειών λόγω των εγχώριων εκδόσεων ομολόγων και της μεγαλύτερης χρήσης πιστωτικών καρτών, της αρνητικής σύστασης νέων NPL και της σταθεροποίησης στα NPEs, καθώς και έκτακτων στοιχείων που σχετίζονται με την πώληση θυγατρικών. 

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία των προβλέψεων της χρηματιστηριακής έχουν ως εξής: 

- Η ακριβή χρηματοδότηση μέσω μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) έχει υποχωρήσει κατά 4,4 δισ. ευρώ στα 37,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, κυρίως λόγω απομόχλευσης και πωλήσεων ενεργητικού. Ωστόσο, η απομόχλευση αναμένεται να αντισταθμίσει τη θετική επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

- Οι προμήθειες αναμένεται να καταγράψουν άνοδο λόγω της αύξησης στη χρήση πιστωτικών καρτών. Επίσης, άλλες προμήθειες που σχετίζονται με την επενδυτική τραπεζική και την πλήρη ή μερική αποπληρωμή των ομολόγων Αλογοσκούφη στηρίζουν μια μονοψήφια αύξηση στις προμήθειες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

-Τα κόστη από τα σχήματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική μείωση σε ετήσια βάση. 

- Η καθαρή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού (NPEs) αναμένεται σταθερή, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του SSM, κυρίως λόγω διαγραφών. Η διαμόρφωση νέων NPLs αναμένεται να επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος.

-Αναμένεται η καταγραφή έκτακτων στοιχείων λόγω της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Vojvodjanscka Banka και της Bank Romania από την Εθνική, του μεριδίου της Grivalia από τη Eurobank και των ζημιών από ισοτιμίες στην περίπτωση της πώλησης  της Alpha Serbia από την Αlpha Bank. 

- Η Eurobank αναμένεται να εμφανίσει κέρδη ύψους 57 εκατ. ευρώ (αυξημένα 56% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), η Αlpha Bank αναμένεται να καταγράψει οριακά καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ, λόγω ζημιάς 70 εκατ. από μη συνεχιζόμενες λειτουργίες, η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ζημιές 9 εκατ. ευρώ χωρίς έκτακτα κέρδη και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ. 

- Τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών αναμένεται να παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο κεφαλαιακός δείκτης CT1 της Eurobank αναμένεται στο 14,2% (από 13,9% στο Q1), της Αlpha Βank εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 17,8% (από 17%), της Εθνικής στο 16,5% (από 15,8%) και της Πειραιώς στο 16,9% (από 16,8%).

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν πιεσμένες, αντανακλώντας τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες καθώς και τις λειτουργικές αντιξοότητες με τις οποίες συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες (ιδίως στον τομέα της ποιότητας ενεργητικού).

Βασικές ανησυχίες παραμένουν οι στόχοι των business plans, η στάθμιση των στοιχείων αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά κεφάλαια, τα stress tests της EBA το 2018, μια ενδεχόμενη άσκηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και οι πωλήσεις κόκκινων δανείων.

Η σταδιακή ομαλοποίηση των τάσεων στο μέτωπο της ρευστότητας και η μακροοικονομική ανάκαμψη θα βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού που παραμένει η Αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εκτιμά η χρηματιστηριακή, σημειώνοντας ότι η Αlpha Bank παραμένει η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο, με τιμή-στόχο στα 2,54 ευρώ. 

   

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v