Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Υψηλής ποιότητας οι καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών

H Deutsche Bank θεωρεί αδικαιολόγητα χαμηλό το σκορ των εγγυήσεων που δίνει το σύστημα του οίκου Moody's, το οποίο φέρνει τους σχετικούς δείκτες στο 30%-45%, δεδομένων των χαρακτηριστικών της έκδοσης.

Deutsche Bank: Υψηλής ποιότητας οι καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών

Η αξία των καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών μπορεί να είναι περιορισμένη, περίπου 6 δισ. ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πολύ ισχυρή πιστωτική ποιότητα, εκτιμάει η Deutsche Bank, με αφορμή την έκδοση της Εθνικής.

Τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν κάλυψη από στεγαστικές υποθήκες, χαμηλό δείκτη loan to value ratio και μακροπρόθεσμες λήξεις και καθόλου ή σχεδόν καθόλου NPLs, αναφέρει η Deutsche Bank, στη σημερινή της ανάλυση για την αγορά καλυμμένων ομολόγων.

H Deutsche Bank θεωρεί αδικαιολόγητα υψηλό (όσο υψηλότερο τόσο χειρότερα) το «σκορ» των εγγυήσεων που δίνει το σύστημα του οίκου Moody's, το οποίο φέρνει τους σχετικούς δείκτες στο 30%-45%, δεδομένων των χαρακτηριστικών της έκδοσης και εξηγεί ότι τα αποτελέσματα της Moody's οδηγούνται από τον μακροοικονομικό κίνδυνο.

Παρότι τα covered bond δεν είναι επιλέξιμα για τον δείκτη ομολόγων iBoxx, λόγω της χαμηλής τους πιστοληπτικής διαβάθμισης, τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα είναι κατά 50% (risk weighted) επιλέξιμα στις πράξεις της ΕΚΤ, αναφέρει η Deutsche Bank.

Επίσης είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων (CBPP3) της ΕΚΤ, με όριο το 30% της εκάστοτε έκδοσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v