Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κεφαλαιαγορά και ο κίνδυνος ατιμωρησίας για τα μεγάλα «ψάρια»

Αποκαλυπτικό για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ένα από τα αιτήματα των υπαλλήλων της, που κατεβαίνουν σε απεργία. Τι απαντά σε ανακοίνωσή της η ΕΚ.

Η Κεφαλαιαγορά και ο κίνδυνος ατιμωρησίας για τα μεγάλα «ψάρια»

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στην επενδυτική κοινότητα η προκήρυξη διήμερης απεργίας από τους εργαζόμενους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και μπορεί ορισμένα αιτήματα των εργαζομένων να θεωρούνται «εύκολα» (π.χ. η διοίκηση της ΕΚ δεν φαίνεται να έχει καμία αντίρρηση για την απεμπλοκή των προσλήψεων προσωπικού από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ), ωστόσο, το καυτό ζήτημα είναι αυτό της υποχρέωσης των στελεχών της ΕΚ να συντάσσουν ελέγχους για το αν οι υποθέσεις που χειρίζονται θα πρέπει να οδηγούνται στον Εισαγγελέα ή όχι.

Οι αντιδράσεις είναι θεμιτές: Τα στελέχη της ΕΚ, συχνά, δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες και επιπλέον κατά τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει στα χέρια τους πολλές τέτοιες υποθέσεις, ή καλύτερα πολύ περισσότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Και μεταξύ μάλιστα αυτών των υποθέσεων -όπως λέγεται- συγκαταλέγονται και δύο «πολύ βαριά ονόματα»…

Είναι λοιπόν εύλογο να φοβούνται ορισμένοι εργαζόμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να τα «βγάλουν πέρα» και πως κινδυνεύουν να εμπλακούν σε νομικές περιπέτειες που θα τους κυνηγούν… μέχρι να βγουν στη σύνταξη (ή και αργότερα).

Από την άλλη πλευρά, όμως, η νομική υπηρεσία της ΕΚ φέρεται να έχει αποφανθεί ότι τα στελέχη και όχι και όχι το Δ.Σ. της ΕΚ θα πρέπει να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Κάποιοι άλλοι μάλιστα επισημαίνουν και έναν ακόμη λόγο: Αν τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται από το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η σύνθεση του οποίου επηρεάζεται από την κυβέρνηση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος, ένα «μακρύ χέρι» της εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίζει για το ποιοι επιχειρηματίες θα πάνε στον Εισαγγελέα και ποιοι όχι.

Ορισμένοι πάντως υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και πως πολλά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω του διαλόγου.

Αν όχι, τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κυνηγάει τα μικρά και τα μεσαία «ψάρια», αφήνοντας τα μεγάλα σε καθεστώς ατιμωρησίας.

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Το ΔΣ είναι πάντα έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του

Ανακοίνωση σχετικά με τη διήμερη απεργία των υπαλλήλων της εξέδωσε η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δίνοντας απαντήσεις για τα αιτήματά τους.

Η ΕΚ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η έλλειψη προσωπικού δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της και όσον αφορά στη σύνταξη ελέγχων και την απόφαση για το αν θα στέλνονται ή όχι σε εισαγγελέα, σημειώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι πάντα έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΕΚ αναφέρει τα εξής:

«1. Η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει προβεί σε επανειλημμένες ενέργειες σχετικά με την αποτελεσματικότερη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, πράγματι υπάρχει πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επηρεάζεται η εύρρυθμη λειτουργία της. Αλλωστε τα τελευταία δύο έτη ο αριθμός των υπαλλήλων παρέμεινε ο ίδιος, με αυξημένες όμως αρμοδιότητες.

2. Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται, με κάθε τρόπο, σχετικό με αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ειδικότερα το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το νέο ν. 4443/16, έχει υποχρέωση να υποβάλλει στον Εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά, εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη αξιόποινης πράξης αυτού του νόμου (κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης ή κατάχρηση αγοράς).

Είναι προφανές ότι η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από το ΔΣ, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να παραθέσουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την άσκηση της μηνυτήριας αναφοράς.

Επομένως, το ΔΣ είναι πάντα έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Χωρίς να ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάτι που δεν προβλέπεται στο νόμο, αλλά αντίθετα ζητάει την εφαρμογή του νόμου.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v