Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλεξάκης: Ολα καλά, αλλά…. ανησυχούμε!

Αντίθετος –επί της ουσίας- με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, που εκδήλωσε έντονη ανησυχία για την υποτιμητική κερδοσκοπία, εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η αγορά λειτουργεί ομαλά κι ότι το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο των αγορών δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κενό, που να ενισχύει τις πτωτικές τάσεις.

Αλεξάκης: Ολα καλά,  αλλά…. ανησυχούμε!
Tην ανησυχία του για την πορεία των αγορών εν γένει και της Σοφοκλέους (διότι τελεί υπό την πίεση των ξένων αγορών) εξέφρασε ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης, κατά την έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους.

Πλην, όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη οιουδήποτε ιδιαιτέρου προβλήματος θεσμικού ή κανονιστικού στη λειτουργία των ελληνικών αγορών, παραπέμποντας ταυτόχρονα για όλα τα θέματα ελέγχου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Αλεξάκης αρνήθηκε επί της ουσίας την ύπαρξη φαινομένων υποτιμητικής ”φούσκας” στην αγορά παραγώγων, εμμένοντας στη θέση του, ότι κάπως έτσι συμβαίνουν τα πράγματα και στο εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτό αποστασιοποιήθηκε πλήρως από την άποψη του πολιτικού του προϊσταμένου, του υπουργού Οικονομίας, κ. Χριστοδουλάκη, την οποία ερμήνευσε ως ”επανάληψη της πάγιας εντολής για ελέγχους”, αρνούμενος ότι συντρέχουν ίσως ειδικοί λόγοι για την έντονη ανησυχία του υπουργού.

Ο τελευταίος υιοθέτησε πλήρως τις καταγγελίες για ξέφρενη υποτιμητική κερδοσκοπία (με τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του περί ”ανάποδης φούσκας” και την ”εντολή” για πρόσθετους ελέγχους), ”αδειάζοντας” έτσι την προσπάθεια των αρχών του ΧΑΑ να υποβαθμίσουν τη μαζική επικράτηση πωλητών στα προϊόντα του ΧΑΑ κατά το τελευταίο διάστημα, αλλά και την ”υπερδραστηριότητα” που παρατηρείται στην αγορά παραγώγων, χρεώνοντάς την απολύτως στο δυσμενές κλίμα που επικρατεί διεθνώς.

Επί του πρακτέου, ο κ. Αλεξάκης δεν έδωσε εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους παρατηρούνται discount της τάξεως του 3-3,5% στα futures, χωρίς παρέμβαση των market makers, ενώ υποστήριξε ότι οι καταγγελίες για παράκαμψη της ουσίας του uptick rule στο short selling αποτελούν… μυθεύματα με στόχο να παρασύρουν τους δημοσιογράφους (παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Βοϊλλής, υποστήριξε δημοσίως και επωνύμως, ότι πράγματι συμβαίνει αυτό σε χθεσινή τηλεοπτική παρέμβασή του).

Ακόμη, απέφυγε να εξηγήσει σαφώς τους λόγους για τους οποίους δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη ο θεσμός του market maker στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ (κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη ρευστότητα στις μετοχές και θα αποτελούσε εμπόδιο στη πίεση του short selling με ελάχιστα τεμάχια), ενώ σε ότι αφορά στις πληροφορίες για υπερχρέωση συγκεκριμένων επιχειρήσεων και τη φημολογία που αναπτύσσεται στην αγορά με αποτέλεσμα να καταβαραθρώνονται οι μετοχές τους, η απάντηση ήταν ως εξής:

”Οι υπηρεσίες ρωτούν τις εταιρίες για τα όσα συμβαίνουν και οι απαντήσεις γνωστοποιούνται μέσω των χρηματιστηριακών ανακοινώσεων στο επενδυτικό κοινό”.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΧΑΑ κάλεσε τους δημοσιογράφους να…καταγγέλλουν τους... φημολογούντες και να μη λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις εκάστοτε φήμες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v