Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Κεφαλαιαγορά «τράβηξε την πρίζα» στην Guardian Trust

Σε σημαντικό ταμειακό «άνοιγμα» οφείλεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Guardian Trust Xρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Αμεσα, αναφέρουν πηγές από τις χρηματιστηριακές αρχές, ο διορισμός ειδικού εκκαθαριστή. Τι ισχύει για τους επενδυτές.

Γιατί η Κεφαλαιαγορά «τράβηξε την πρίζα» στην Guardian Trust

Την άμεση προσωρινή αναστολή άδειας λειτουργίας της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ αποφάσισε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αυτό οφείλεται σε ταμειακό έλλειμμα που φέρεται να βρέθηκε κατόπιν ελέγχου στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για «ταμειακό κενό» που φέρεται να προσεγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται, ενδεχομένως και άμεσα (εντός της ημέρας), να διοριστεί Ειδικός Εκκαθαριστής.

Σημειώνεται ότι κατόπιν της χθεσινής ανακοίνωσης της Επιτροπής, έγινε προσπάθεια επικοινωνίας μας με τα γραφεία της εταιρείας, αλλά απαντούσε τηλεφωνητής. Σήμερα το μεσημέρι το Euro2day.gr κατάφερε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της εταιρίας Δημήτρη Φίλιππα, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι «δεν έχει να δηλώσει κάτι». 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία, ο Ειδικός Εκκαθαριστής θα πρέπει να είναι δικηγόρος ή ορκωτός ελεγκτής/λογιστής. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, όπως το ακριβές μέγεθος της τρύπας που φέρεται να υπάρχει, ο συνολικός αριθμός -αλλά και η «ταυτότητα»- των επενδυτών που φέρονται πλέον ακάλυπτοι.

Εως την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, είναι προφανές ότι δεν θα διενεργούνται χρηματιστηριακές πράξεις μέσω της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Το συντομότερο δυνατό, λέει η νομοθεσία, ο Εκκαθαριστής θα πρέπει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Όπως ορίζεται, αν η «Ειδική Εκκαθάριση» δεν έχει ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την επίδοση του διορισμού του Ειδικού Εκκαθαριστή, αυτός ενημερώνει εγγράφως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία μπορεί -κατόπιν αιτήματος του Ειδικού Εκκαθαριστή, το οποίο συνοδεύεται από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών- να χορηγεί παράταση των εργασιών έως 12 μήνες κάθε φορά.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εντός 20 ημερών από την επίδοση του διορισμού του, ο Ειδικός Εκκαθαριστής καλεί τους δικαιούχους πάσης φύσεως απαιτήσεων, με ανακοίνωση που δημοσιεύεται μία φορά την εβδομάδα, επί τρεις συνεχείς εβδομάδες, σε τρεις ημερήσιες, ευρείας κυκλοφορίας εφημερίες, από τις οποίες μία τουλάχιστον είναι οικονομική πανελλαδικής κυκλοφορίας, καθώς και σε δύο τουλάχιστον ηλεκτρονικές εφημερίδες, να του αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους, με όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία εντός 5 μηνών από την τελευταία δημοσίευση.

Οι απαιτήσεις πελατών που αφορούν στην παροχή σε αυτούς από την ΑΕΠΕΥ επενδυτικών υπηρεσιών επαληθεύονται από τον Ειδικό Εκκαθαριστή με βάση τις εγγραφές στα βιβλία και στοιχεία της ΑΕΠΕΥ ή με οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό μέσο έχει στη διάθεσή του ο Ειδικός Εκκαθαριστής, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας αναγγελίας. Εντός δύο μηνών από την επαλήθευση, ο Ειδικός Εκκαθαριστής προβαίνει στην απόδοση των χρηματικών ποσών, χρηματοπιστωτικών μέσων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων στους δικαιούχους πελάτες.

Το ανώτερο ποσό που το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο «δικαιολογεί» ανά πελάτη φθάνει τις 30.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι «μικροί» πελάτες που θα βρεθούν πιθανώς εκτεθειμένοι, θα αποζημιωθούν για όλο το ύψος της έκθεσης ενώ αντίθετα, πιθανοί «μεγάλοι» επενδυτές θα λάβουν μερική αποζημίωση.

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική λίστα του ΧΑ, η Guardian Trust βρίσκεται στην 33η θέση βάσει μηνιαίου τζίρου, με μερίδιο αγοράς 0,13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v