Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στενό μαρκάρισμα» της ΕΚ στις χρηματιστηριακές

Με στόχο την αποφυγή παρενεργειών από περιπτώσεις «τύπου Guardian Trust», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντείνει φέτος τον έλεγχο των ΑΧΕ. «Αντιμετωπίσιμη η κατάσταση», λένε παράγοντες της αγοράς. Ο ρόλος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου.

«Στενό μαρκάρισμα» της ΕΚ στις χρηματιστηριακές

Τακτική «στενού μαρκαρίσματος» ακολουθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα φαινόμενα «τύπου Guardian Trust» και να αποφευχθούν οι όποιες πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στο σύστημα.

«Στόχος των ελέγχων δεν είναι να κλείνουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες, αλλά το νοικοκύρεμα του συστήματος, με γνώμονα τη διατήρηση της αξιοπιστίας του και την προστασία του επενδυτικού κοινού», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν δραστικές παρεμβάσεις τύπου Guardian Trust, κάθε φορά που αυτό απαιτείται από τα γεγονότα».

Το πρόβλημα ξεκινά από τους πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τα τελευταία χρόνια και συνεχίζεται με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στα έσοδα των ΑΧΕ η επιβολή των capital controls.

Αποτέλεσμα αυτών είναι να υπάρχουν χρηματιστηριακές εταιρείες που εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα επί σειρά ετών και που τα εποπτικά τους κεφάλαια έχουν «αδυνατίσει». Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται προβλήματα άμεσης ρευστότητας, καθώς υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προσωπικό και συνεργάτες.

«Η κατάσταση δεν στερείται προβλημάτων, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να δοθεί προς τα έξω η εντύπωση ότι δεν είναι ελεγχόμενη. Πρώτα απ’ όλα, αρκετές ΑΧΕ εξακολουθούν να είναι κερδοφόρες κόντρα στην κρίση. Επιπλέον, στις πλείστες των περιπτώσεων, ακόμη και οι ζημιογόνες χρηματιστηριακές έχουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, λόγω του λίπους που έχουν συσσωρεύσει κατά το παρελθόν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο όμως είναι τι γίνεται με τις πλέον οικονομικά αδύναμες ΑΧΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάθε χρόνο, ανεξάρτητος συνεργάτης του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου εξετάζει εξονυχιστικά τις λογιστικές καταστάσεις όλων των χρηματιστηριακών εταιρειών. Το πόρισμα αυτού κατατίθεται στο ΔΣ του Συνεγγυητικού και αφού το τελευταίο προσθέσει τυχόν δικούς του προβληματισμούς, παραπέμπεται στην (καθ’ ύλην αρμόδια εποπτική αρχή) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφ’ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Θεωρείται λοιπόν προφανές ότι κάτι τέτοιο έγινε και φέτος.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν το περιεχόμενο αυτού του πορίσματος να συνδέεται ως ένα βαθμό και με τους φερόμενους στενούς ελέγχους της ΕΚ σε τρεις ή τέσσερις ΑΧΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η Guardian Trust.

Επίσης, είχαν εκφραστεί στην αγορά κάποιες αρχικές ανησυχίες και για άλλη «μικρή» χρηματιστηριακή εταιρεία (λόγω του ότι έκλεισε το 2016 με οριακά αρνητικά ίδια κεφάλαια), ωστόσο λέγεται πως όχι μόνο το θέμα τακτοποιήθηκε, αλλά επιπλέον ότι δρομολογείται και κάποιου είδους συνεργασία της με «υγιή, μεσαίου μεγέθους» χρηματιστηριακή εταιρεία (μάλλον την Beta).

Στέλεχος άλλης ΑΧΕ που φέρεται να εντάσσεται στην ίδια λίστα δήλωσε στο Euro2day.gr πως η εταιρεία του συνεργάζεται αρμονικά με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πως αν χρειαστούν κάποιες παρεμβατικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν χωρίς να θιγούν στο παραμικρό τα συμφέροντα των πελατών.

Γενικότερα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν αρκετούς τρόπους για να αποκαταστήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, όπως το να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους (π.χ. να σταματήσουν να κρατούν μετρητά πελατών), ή τέλος να αναδιαρθρώσουν τη λειτουργία τους (π.χ. να μετατραπούν είτε σε απλή ΑΕΠΕΥ, είτε σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, συνεργαζόμενες στο πεδίο της εκτέλεσης των συναλλαγών με άλλη εταιρεία).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πελάτες των χρηματιστηριακών εταιρειών προστατεύονται από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, του οποίου τα διαθέσιμα και οι εγγυητικές επιστολές υπερβαίνουν κατά πολύ το ύψος των τρεχουσών επίδικων υποθέσεών του.

Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα το Συνεγγυητικό ενέτεινε τις προσπάθειές του για την είσπραξη επιπλέον εσόδων (εκμισθώθηκε ένα μεγάλο ακίνητο του Κεφαλαίου και είναι κοντά η εκμίσθωση ενός δεύτερου), ολοκλήρωσε εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ενώ παράλληλα δίδεται μάχη προκειμένου οι τελικές απώλειες από τις επίδικες υποθέσεις να είναι οι χαμηλότερες δυνατές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v