Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Ο τεχνικός «χάρτης» των μετοχικών αγορών για φέτος

Οι προβλέψεις για τους σημαντικότερους μετοχικούς δείκτες. Γιατί το 2018 θα είναι πιο ευμετάβλητο σε σχέση με το 2017. Οι πιθανότητες ενός sell-off. Ποιες είναι οι τιμές-στόχοι. Oι εκτιμήσεις για τα κρυπτονομίσματα.

UBS: Ο τεχνικός «χάρτης» των μετοχικών αγορών για φέτος

Με αυξανόμενη την επιλεκτικότητα στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα σε υψηλές τιμές πολυετίας, με φαινόμενα φούσκας σε κάποιες αγορές όπως αυτές των κρυπτονομισμάτων και τους τεχνικούς δείκτες σε επίπεδα-ρεκόρ, οι τεχνικοί αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι το bull market κύματος 5 είναι στα τελικά του επίπεδα. Οι παγκόσμιες μετοχές είναι ευάλωτες για ένα sell-off 10% έως 20% προτού ξεκινήσει ένα σημαντικό ανοδικό κύμα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, όπου προσδοκούν νέα υψηλά σε Ευρώπη και Ιαπωνία.

Το 2018 θα είναι ένα εξαιρετικά ασταθές (volatile) έτος, με απότομες κινήσεις και στις δύο πλευρές, αλλά συνολικά το 2018 δεν θα είναι έτος πτώσης (bearish year).

Σε όρους τακτικής, οι τεχνικοί αναλυτές της UBS αναμένουν ευμετάβλητη αρχή στο νέο έτος με αυξημένο κίνδυνο σύντομης αλλά σημαντικής πτώσης αργότερα τον Ιανουάριο, πριν την έναρξη της τελική ανόδου στο τέλος του πρώτου τριμήνου ή αρχές του δεύτερους τριμήνου, όπου τοποθετούν χρονικά το παράθυρο κορύφωσης των παγκόσμιων μετοχών. Ακολουθώντας αυτόν τον χάρτη πορείας, η ισχύς που θα εμφανίσουν οι μετοχές στο πρώτο τρίμηνο θα είναι μέρος της διαδικασίας διανομής των μετοχών, γεγονός που θα φτιάξει το κλίμα για αρνητικές εκπλήξεις από το καλοκαίρι ως τις αρχές του τετάρτου τριμήνου, όπου αναμένουν μια μεγάλη τακτική ευκαιρία.

Στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, ο S&P 500 μπορεί να υπερβεί τις 2.760/2.800 μονάδες και στην καλύτερη περίπτωση τις 3.040 μονάδες. Ο στόχος διόρθωσης είναι στις 2.380 μονάδες και στη χειρότερη περίπτωση οι 2.270 μονάδες.

Για την Ευρώπη, όσο ο δείκτης Euro Stoxx διαπραγματεύεται πάνω από τις 3.469 μονάδες, το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ και αυτό ισχύει για όλους τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες. Ωστόσο από τα μέσα του μήνα και έως τις αρχές του Φεβρουαρίου, οι αναλυτές της UBS περιμένουν ένα μικρής διάρκειας πισωγύρισμα και εκ νέου έπειτα δυναμική ανάκαμψη στο τέλος του πρώτου τριμήνου ή στις αρχές του δεύτερου, όπου τοποθετούν χρονικά την κορύφωση των παγκόσμιων αγορών μετοχών.

Ο στόχος αργότερα για τον δείκτη Euro Stoxx τοποθετείται στις 3.709 μονάδες ή στο καλύτερο σενάριο στις 3.800 μονάδες και την κορυφή του 2015. Ειδικά για τις μεσαίες και μικρές ευρωπαϊκές μετοχές, η πιθανή παγκόσμια κορυφή στις μετοχές στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, θα τις αφήσει ευάλωτες για αρνητικές έκπληξεις και διόρθωση μεταξύ του 15% και 20% στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, πριν αρχίσουν να κινούνται ανοδικά και πάλι στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ειδικά για τις μετοχικές αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι σκέψεις των τεχνικών αναλυτών της UBS για ένα τελευταίο ανοδικό κύμα 5 λείπει από τον ισπανικό δείκτη IBEX και τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB για ένα ράλι στο πρώτο τρίμηνο, όπου αναμένουν ο FTSE MIB να δοκιμάσει την προφανή μεγάλη του αντίσταση στις 25.000 μονάδες και ο IBEX να επανεξετάσει την κορυφή του 2017 στις 11.200.

Για τις αναδυόμενες αγορές μετοχών, μετά τον επιθετικό ανοδικό κύκλο του 2017, οι μετοχικοί δείκτες είναι υπεραγορασμένοι σε όλα τα χρονικά πλαίσια και με αποκλίσεις, σχηματίζοντας τον δρόμο για μια σημαντική κορυφή τεσσάρων ετών το 2018. Ο απώτερος στόχος είναι οι 1.258 μονάδες (MSCI Emeeging Markets) και στην καλύτερη περίπτωση η κορυφή των 1.317 μονάδων, που θα συνδυαστεί με το τελευταίο πτωτικό σκέλος του δολαρίου.

Τέλος, αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι η τεχνολογία block chain είναι κομμάτι του μέλλοντος. Ωστόσο, το μέγεθος της αγοράς των 645 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όσο το μέγεθος του ΑΕΠ της Ελβετίας, με περίπου 1.400 κρυπτογραφημένα νομίσματα και παραβολικές ανοδικές κινήσεις τους τελευταίους 6 μήνες, δείχνει ότι η αγορά θα επανέλθει στα κρυπτονομίσματα. Με μια αλλαγή στο παγκόσμιο κλίμα ρίσκου, η αγορά είναι ευάλωτη για απότομη πτώση το 2018, όπου το Bitcoin μπορεί να βρεθεί κάτω από τις 10.000 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v