Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παντελάκης: Τα top picks στο ΧΑ και το θετικό σενάριο

Η «υβριδική» έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και οι «τρεις ευλογίες» για την εγχώρια αγορά. Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής από το ταμπλό του ΧΑ.

Παντελάκης: Τα top picks στο ΧΑ και το θετικό σενάριο

Περαιτέρω άνοδο του Χρηματιστηρίου εντός του έτους βλέπει η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, σε έκθεσή της στην οποία περιγράφει τις «τρεις ευλογίες» για την αγορά και καταθέτει τις κορυφαίες επιλογές της για το έτος.

Τεράστιες αλλαγές στο country risk

Πριν από ένα χρόνο, οι επενδυτές φοβούνταν επανάληψη του 2015 και των σεναρίων Grexit, λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων από την Ελλάδα.

Τώρα, όλοι μιλούν για μια διαφορετική έξοδο: αυτήν από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια. Πίσω από την τάση, σημειώνει η χρηματιστηριακή, κρύβονται ουσιαστικές αλλαγές. Η ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα έχει βελτιωθεί σημαντικά, έχει εγκριθεί μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική οδός ως το 2020 και η οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα κατάφερε να ξαναβγεί στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014, τα spreads δανεισμού έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης και η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε άνοδο 20% το 2017.

Η μεταμνημονιακή περίοδος

Η Ελλάδα οραματίζεται ήδη «καθαρή» έξοδο, δείχνοντας απροθυμία να αιτηθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, τονίζει η Παντελάκης, αυτή έχει προσεκτικά κρυφτεί στο τρίτο πρόγραμμα, τόσο σε όρους χρηματοδότησης (το «μαξιλάρι» ρευστότητας με στόχο να εξομαλυνθεί η έξοδος στις αγορές) όσο και σε όρους υποχρεώσεων (έχουν ήδη εγκριθεί τα μέτρα για το 2019 και το 2020).

Η χρηματιστηριακή προβλέπει μια «υβριδική» έξοδο από το πρόγραμμα, που θα συνδυάζει βελτιωμένη μεταμνημονιακή επιτήρηση (PPS) με σταδιακή ελάφρυνση χρέους, σε μορφή «μαστίγιου και καρότου».

Τρεις «ευλογίες» για το Χρηματιστήριο

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι σε αυτή τη φάση, στο εγχώριο χρηματιστήριο επιδρούν τρεις τάσεις:

Πρώτον, η τάση οικονομικής βελτίωσης και ανάκαμψης των κερδών, καθώς και της αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος εν μέσω φθηνών αποτιμήσεων.

Δεύτερον, η Ελλάδα προσφέρεται για «πονταρίσματα» σε εξωγενές μακροοικονομικό πλαίσιο και ειδικότερα στη συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα νέα κελεύσματα για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης.

Τρίτον, η παγκόσμια τάση αύξησης του ρίσκου και αναζήτησης αποδόσεων συμπιέζει περαιτέρω τα premium ρίσκου της Ελλάδας.

«Κλειδιά» για το μέλλον αναμένεται να αποτελέσουν μια σταθερή γερμανική κυβέρνηση (έως τον Μάρτιο), η ανακοίνωση των stress tests για τις εγχώριες τράπεζες στις αρχές Μαΐου και ένα συνεκτικό deal για τη μεταμνημονιακή εποπτεία και την ελάφρυνση χρέους ως το καλοκαίρι.

Τα top picks

Η χρηματιστηριακή κατάρτισε τη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της από την εγχώρια αγορά για το 2018.

Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται δύο τράπεζες (Εθνική και Alpha Bank ως φθηνές επιλογές πονταρίσματος στην ανάκαμψη, με μεγάλα κεφαλαιακά μαξιλάρια) και τρεις μετοχές (Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil) με καλές και υποτιμημένες προοπτικές κερδοφορίας.

Η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο στο 0,45 ευρώ για την Εθνική (περιθώριο ανόδου 29%) και στα 2,9 ευρώ για την Alpha (περιθώριο 46%).

Παράλληλα, θέτει στόχο τα 20 ευρώ για την Jumbo (+23% από τα τρέχοντα επίπεδα), τα 24 ευρώ για τη Motor Oil (+22%) και τα 13,5 ευρώ για τον τίτλο της Μυτιληναίος (περιθώριο 33%). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v