Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεμένει» από εισηγμένες το ΧΑ

Σε μια περίοδο που τονώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ, ο αριθμός των εισηγμένων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Κινήσεις για αντιστάθμισμα των απωλειών μέσω νέων εγγραφών, εταιρικών ομολόγων και placements.

«Ξεμένει» από εισηγμένες το ΧΑ

Σε μια περίοδο που το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ έχει επεκταθεί από τα blue chips και προς τις εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, η ελληνική αγορά φαίνεται να έχει περιορισμένες επιλογές και για τον λόγο αυτό απαιτούνται… «ρεζέρβες».

Πριν από λίγους μήνες, «αντίο» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είπε η κατασκευαστική εταιρεία Envitec, που ακολούθησε τα παραδείγματα των Μαρμάρων Κυριακίδη, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Ιονικής Ξενοδοχειακής, για να μη θυμηθούμε την περίπτωση της Kleeman.

Επιπλέον, από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα, δύο ακόμη εταιρείες έχουν προχωρήσει σε δημόσιες προτάσεις (Κορρές και Mermeren Kombinat).

Το ίδιο αναμένεται κατά τους επόμενους μήνες σε τρεις τουλάχιστον ακόμη εισηγμένες: Πρόκειται για τις εταιρείες Νηρέας, Ιχθυοτροφεία Σελόντα και Περσεύς, από τον επενδυτή που τελικά θα εξαγοράσει τα ποσοστά των τραπεζών στις δύο πρώτες.

Επιπρόσθετα, κοινό μυστικό είναι πως αρκετοί ακόμη βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν αναλόγως στο μέλλον. Ήδη, ανοιχτό το σενάριο μιας δημόσιας πρότασης έχουν αφήσει οι μεγαλομέτοχοι της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President), ενώ σχετική φημολογία «σέρνεται» εδώ και χρόνια για εισηγμένες εταιρείες όπου οι βασικοί τους μέτοχοι:

• Κατέχουν ποσοστό γύρω ή και πάνω από το 90% (π.χ. Alpha Αστικά Ακίνητα, Μινωικές Γραμμές).

• Είναι διατεθειμένοι είτε να πουλήσουν την πλειοψηφία των μετοχών, είτε να προσελκύσουν στρατηγικούς επενδυτές με ισχυρή θέση προκειμένου να δρομολογήσουν μια περισσότερο διεθνοποιημένη πορεία.

• Αναζητούν επενδυτές-σωτήρες που θα αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών, με παράλληλο κούρεμα των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.

Τέλος, υπάρχουν και εταιρείες που έχουν εκδώσει μεγάλου ύψους μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια (σε ορισμένες περιπτώσεις και υποχρεωτικά μετατρέψιμα), τα οποία αν και όταν μετατραπούν, θα οδηγήσουν αυτόματα σε δημόσιες προτάσεις.

«Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι τουλάχιστον οι μικρομεσαίες εταιρείες του ΧΑ δεν μπορούν να αντλήσουν επαρκή κεφάλαια από το ευρύ επενδυτικό κοινό, όταν την ίδια ώρα, πλειάδα από funds είναι πρόθυμα -κάτω φυσικά από όρους- να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προσφέροντας “εδώ και τώρα” μεγάλα ποσά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr ιδιοκτήτης εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας:

«Νομίζω πως το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες για μικρού και μεσαίου μεγέθους εισηγμένες εταιρείες θα ξεκαθαρίσει ως ένα βαθμό την κατάσταση. Θα φανεί, σε σημαντικό βαθμό, το ποιοι βασικοί μέτοχοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τα οφέλη του ΧΑ μέσω placements και ποιοι θα θελήσουν να πουλήσουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, ή ακόμη και την πλειοψηφία, προκαλώντας δημόσιες προτάσεις. Πιστεύω πως θα δούμε κινήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Από την άλλη πλευρά, ελπίζεται πως μέσα στο 2018 πέρα από νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, θα μπορούσαν αφενός να δρομολογηθούν κάποιες νέες δημόσιες εγγραφές εταιρειών (όχι μόνο στην Εναλλακτική Αγορά και όχι μόνο ΑΕΕΑΠ) και αφετέρου -μέσα από τη διαδικασία των placements- να δούμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου ορισμένων μετοχών που ήδη διαπραγματεύονται.

Έτσι, μετά το φετινό ξεκίνημα των ΑΔΜΗΕ (μια νέα σημαντική επιλογή, έστω και μέσα από την απόσχισή της από τη ΔEH) και BriQ Properties, η αγορά προσδοκά να δει κινήσεις για τη διεύρυνση της μετοχικής διασποράς ισχυρών εταιρειών, όπως για παράδειγμα η ElvalHalcor, η Εθνική Πανγαία και η Trastor.

«Ακόμη και αν μια εταιρεία δυσκολεύεται επί του παρόντος να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια από το ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, το ΧΑ διευκολύνει την προσέλκυση ισχυρών επενδυτών στις εταιρείες, με ό,τι θετικό μπορεί να σημάνει αυτό μελλοντικά για τις εισηγμένες», υποστηρίζει γνωστός χρηματιστής, φέρνοντας για παράδειγμα την πρόσφατη περίπτωση της εταιρείας Π. Πετρόπουλος (το 8,2% του συνόλου των μετοχών πέρασε στην Brevan Howard και όπως φαίνεται, θα υπάρξει συνέχεια…).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v