Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες σφύζουν από ρευστότητα

Τι δείχνουν τα στοιχεία του δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA, με βάση τα προσφάτως δημοσιευθέντα ετήσια αποτελέσματα του 2017. Ποιες εισηγμένες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις και ποιες ακολουθούν. Αναλυτικός πίνακας.

Ποιες εισηγμένες σφύζουν από ρευστότητα

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας και την αποτίμησή της στο ταμπλό του ΧΑ είναι πολλές φορές η ρευστότητα, βασικότερος δείκτης μέτρησης της οποίας είναι ο λόγος του καθαρού χρέους προς το EBITDA.

Καθαρό χρέος είναι το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού μείον τα διαθέσιμα και τις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές επενδύσεις της εταιρείας. Και EBITDA είναι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Με τους άλλους παράγοντες να παραμένουν σταθεροί, όσο χαμηλότερη είναι η θετική τιμή του δείκτη, τόσο καλύτερη θεωρείται η ρευστότητα μιας εταιρείας και ικανοποιητικό είναι ένα αποτέλεσμα που δεν υπερβαίνει τις 4 με 4,5 φορές (κατά άλλους, τις 3,5 με 4 φορές).

Βέβαια, όπως όλοι οι δείκτες, έτσι και ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» παρουσιάζει αδυναμίες, μεταξύ των οποίων:

• Δεν μπορεί να διακρίνει αν το EBITDA έχει επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά από έκτακτα αποτελέσματα.

• Δεν είναι σε θέση πολλές φορές να αξιολογήσει σωστά τις κυκλικές εταιρείες, που μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις οικονομικών επιδόσεων από έτος σε έτος.

• Δεν συνεκτιμά τη χρονική διάρθρωση των τραπεζικών υποχρεώσεων, δηλαδή το αν τα δάνεια είναι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

• Δεν συνεκτιμά περιπτώσεις όπου οι μη τραπεζικές υποχρεώσεις είναι πολύ υψηλές και οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία.

• Έχει στατικό χαρακτήρα, καθώς δεν εξετάζει τις προοπτικές κάθε εταιρείας.

• Οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα, όταν οι εταιρείες αλλοιώνουν παρανόμως τις λογιστικές τους καταστάσεις.

• Δεν λαμβάνει υπόψη του κινήσεις που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία των αποτελεσμάτων έως σήμερα (π.χ. η Foodlink έχει υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή η Ικτίνος Μάρμαρα έχει προχωρήσει σε εξαγορά του 80% της Latirus).

Συμπερασματικά, η αξιολόγηση της ρευστότητας μιας εταιρείας απαιτεί πιο σύνθετη και επίπονη διαδικασία από τη χρησιμοποίηση ενός μόνο δείκτη, έστω και αν αυτός του καθαρού χρέους προς το EBITDA είναι θεωρητικά ο καλύτερος.

Σε κάθε περίπτωση, εξετάζοντας τα στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών με βάση τα προσφάτως δημοσιευθέντα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2017, μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

Πρώτον, την πολύ υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν πάνω από τριάντα εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες την 31η Δεκεμβρίου είχαν αρνητικό καθαρό χρέος (ταμείο μεγαλύτερο των τραπεζικών υποχρεώσεων), όπως οι JUMBO, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΚΤΕΡ, Centric, Ideal, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΟΛΘ, Καρέλιας, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Κανάκης, Nexans Hellas, ΕΧΑΕ, BriQ Properties, Profile, AS Company, Mediterra Hellas, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΕ, Trastor, Entersoft, Epsilon Net, Πλαστικά Κρήτης, Q&R, Sarantis, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, ΑΔΜΗΕ, Mermeren Kombinat, Λογισμός. Για τις εταιρείες αυτές, η ρευστότητα θεωρείται τόσο καλή, έτσι ώστε να μην έχει νόημα η χρησιμοποίηση του δείκτη.

Δεύτερον, 24 εταιρείες υποχρεώθηκαν το 2017 σε αρνητικό EBITDA, άρα δεν μπορούν να αξιολογηθούν από τον συγκεκριμένο δείκτη. Αν και η ύπαρξη αρνητικού EBITDA αποτελεί κατ’ αρχάς αρνητικό γεγονός, υπάρχουν και εταιρείες που συνδυάζουν το γεγονός αυτό με ανεκτή ή ακόμη και ικανοποιητική ρευστότητα. Οι εισηγμένες που υποχρεώθηκαν το 2017 σε αρνητικό EBITDA είναι οι Ακρίτας, Βαράγκης, Δομική Κρήτης, Intertech, Βαρβαρέσος, ΛΑΝΑΚΑΜ, ΒΙΟΤΕΡ, Dionic, Μπήτρος, Ευρωσύμβουλοι, Moda Bagno, Sato, Εριουργία Τρία Άλφα, ΚΡΕΚΑ, Pasal, Εκδόσεις Λιβάνη, Νίκας, Τεχνική Ολυμπιακή, Mevaco, Κέκρωψ, Λεβεντέρης, Optronics, Αθηνά και Vidavo.

Πέραν όλων αυτών, στον παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται οι υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες κατατάσσονται με βάση τον δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA».

Πρώτες από πλευράς ρευστότητας (με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη) κατατάσσονται 13 εταιρείες, των οποίων ο καθαρός δανεισμός είναι χαμηλότερος του ετήσιου EBITDA: Quest Holdings, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Καράτζης, Newsphone, Βογιατζόγλου, ΟΛΠ, Flexopack, Motor Oil, Folli-Follie (για την οποία τόσα πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες), OTE, Ικτίνος Μάρμαρα, Coca-Cola HBC και MLS.

Άλλες 15 εισηγμένες ακολουθούν με δείκτη μεταξύ του 1 και του 2: Κρητών Άρτος, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, Χαϊδεμένος, ΕΛΤΡΑΚ, Paperpack, Ίλυδα, Πετρόπουλος, Performance, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Grivalia, Μυτιληναίος, Μουζάκης και Πλαστικά Θράκης.

Τέλος, δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA μεταξύ 2 και 3 διαθέτουν οι εισηγμένες Space Hellas, Ελληνικά Πετρέλαια, Μοτοδυναμική, Fourlis, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Autohellas και Intralot.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v