Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδοση 10ετούς ομολόγου σχεδιάζει η Αθήνα

Δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Αθήνα θέλει να αντλήσει έως και 4,5 δισ. ευρώ από δύο πωλήσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες, αναλόγως και των συνθηκών στις αγορές.

Εκδοση 10ετούς ομολόγου σχεδιάζει η Αθήνα

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα δύο φορές έως το τέλος του έτους, ενώ προχωρά στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου την τελευταία δεκαετία, σε μια προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη εξωγενή βοήθεια μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, αναφέρουν ελληνικές πηγές σε δημοσίευμα του Reuters.

Δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι η Αθήνα θέλει να αντλήσει έως και 4,5 δισ. ευρώ από δύο πωλήσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες, αναλόγως και των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές.

Η μία από τις εκδόσεις θα μπορούσε να είναι ένα 10ετές ομόλογο ύψους περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει πουλήσει ομόλογο με τέτοιο χρονικό ορίζοντα από το 2008, πριν την παγκόσμια κρίση.

«Η χρονική στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ακόμη… θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές», ανέφερε ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων.

Η δεύτερη έκδοση θα έχει ωρίμανση επτά ετών ή και ακόμη μικρότερη, με στόχο την άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές, και η Αθήνα ενδέχεται να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της.

«Βασικός μας στόχος είναι να συμπληρώσουμε συγκεκριμένα σημεία στην καμπύλη αποδόσεων και να δείξουμε συνέπεια στις αγορές», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος.

Ο δεύτερος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους της για την επόμενη διετία. «Εχουμε ρευστότητα περίπου 20 δισ. και μπορούμε να καλύπτουμε τις πληρωμές μας τουλάχιστον για δύο χρόνια… έως τις αρχές του 2020. Αυτό σημαίνει ότι και χωρίς καμία έκδοση, καλύπτουμε τις ανάγκες μας».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v