Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εννέα όπλα της αγοράς για την επόμενη ημέρα

Νέα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Γιατί δεν έχουν ακόμα κεφαλαιοποιηθεί στις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο. Η επιφυλακτικότητα, η στάση των ξένων και η προσπάθεια για αλλαγή κλίματος.

Τα εννέα όπλα της αγοράς για την επόμενη ημέρα

Aπό την αρχή του έτους, το Χρηματιστήριο της Αθήνας καρκινοβατεί. Παρότι έχουν καταγραφεί σειρά από σημαντικές εξελίξεις σε θέματα που η αγορά ανέμενε εναγωνίως, αυτή η εικόνα δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό και οι όποιες κινήσεις περιορίζονται σε λίγες και αυστηρά επιλεγμένες μετοχές.

Ως ένα βαθμό, η ελληνική αγορά έχει πέσει θύμα της διεθνούς αβεβαιότητας καθώς έχασε το timing της μεγάλης ανόδου και τώρα δέχεται τα απόνερα της νέας εικόνας. Όμως, παρ’ όλα αυτά οι εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. και η ελληνική αγορά συνολικά εξακολουθούν να διαθέτουν μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία τελούν… εν υπνώσει. Το θέμα, λοιπόν, παραμένει: πότε και πώς θα ξυπνήσει η αγορά;

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών σε μια αγορά δεν αποτελούν ευχάριστη εξέλιξη για την πορεία των τιμών της, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, οπότε η καθίζηση της μέσης ημερήσιας αξίας των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το τελευταίο δίμηνο, μόνο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε επενδυτές και επαγγελματίες του χώρου.

Οι δύο βασικότεροι λόγοι που θα μπορούσε να αποδώσει κάποιος την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι:

* Η γενικότερη υποχώρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τις αναπτυσσόμενες αγορές, στις οποίες για διάφορους λόγους εντάσσεται και η Ελλάδα. Η ουσία είναι ότι για μια σειρά από λόγους (μεταξύ των οποίων η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των επιτοκίων στις ΗΠΑ) οι τιμές στα συγκεκριμένα χρηματιστήρια πέφτουν και τα διεθνή funds μειώνουν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα η μπάλα να παίρνει και το Χ.Α.

* Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Folli-Follie, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα γενικότερο κλίμα προβληματισμού και αξιοπιστίας σε σειρά ξένων θεσμικών επενδυτών για τη χώρα, έστω και αν το fund QCM δήλωσε στον Σύνδεσμο Επενδυτών Διαδικτύου πως αυτό που έγινε στη Folli-Follie δεν θα πρέπει να γενικευθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, συμπληρώνοντας ότι ««αν ακούσετε ότι θα επιτεθούμε σε μια εταιρεία, να είστε σίγουρος ότι είναι 100% λάθος γιατί όταν κάνουμε κινήσεις, δεν το λέμε, πιστεύουμε στο στοιχείο της έκπληξης».

Γενικότερα, το Χ.Α. φαίνεται να πέφτει θύμα της προηγηθείσας πολυετούς ανόδου στις τιμές των ξένων χρηματιστηρίων, στην οποία, ωστόσο, δεν συμμετείχε εξαιτίας των γνωστών μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων για την Ελλάδα. Άρα, κάθε φορά που θα παρατηρείται κάποιο μούδιασμα, είτε στις αναδυόμενες είτε στις αναπτυγμένες αγορές (γιατί επί της ουσίας το Χ.Α. ανήκει για διάφορους λόγους και στις δύο), η ελληνική αγορά θα παγώνει, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των συναλλαγών προέρχεται από το εξωτερικό.

Το στοίχημα των τοποθετήσεων

Από την άλλη πλευρά -και κόντρα στο ρεύμα που κυριαρχεί τώρα- υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι ίσως η καταλληλότερη για επιλεκτικές αγορές μακροπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα, καθώς:

1. Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 10% από τις αρχές του έτους και κατά 13% από το υψηλό του 2017.

2. Μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, η απόδοση (yield) των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, χωρίς φυσικά αυτό να έχει αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών όπως θεωρητικά θα έπρεπε, αλλά περιορίστηκε στις αντίστοιχες των ομολόγων.

3. Τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο εμφάνισαν πολύ μεγάλη άνοδο μέσα στο 2017, τάση που -σε μικρότερο βαθμό- φαίνεται πως συνεχίζεται και μέσα στη φετινή χρονιά. Τόσο η ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων (από όσες εισηγμένες δημοσίευσαν) όσο και τα μηνύματα από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιρειών, δείχνουν πως περίπου 7 στις 10 εταιρείες θα σημειώσουν φέτος βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με το 2017.

4. Πέραν των λογιστικών κερδών, περίπου οι 4 στις 10 εισηγμένες έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους. Στον μη τραπεζικό τομέα, η μέση μερισματική απόδοση στο Χ.Α. υπερβαίνει το 3%, όταν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κυμαίνονται γύρω στο 0,5%.

5. Η πρόσφατη ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με τα παρατηρούμενα δημοσιονομικά πλεονάσματα έχουν μειώσει σε χαμηλότερα επίπεδα τη μακροοικονομική αβεβαιότητα της χώρας σε σχέση με το παρελθόν.

6. Ο πολιτικός κίνδυνος θεωρείται σήμερα πολύ μικρότερος από το παρελθόν, καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα έχουν ως βασικό τους προσανατολισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομία της αγοράς. Οι ξένοι αναλυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της «μεταμνημονιακής Ελλάδας», ενώ ακόμη και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θεωρούν πως απλά αυτό θα σημάνει μια ολιγόμηνη καθυστέρηση.

7. Έχει αρχίσει να σταθεροποιείται η αγορά του real estate, με επιλεκτικές τοποθετήσεις από το εξωτερικό και περιορισμένο rebound στις τιμές των ποιοτικών ακινήτων.

8. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να βλέπουν με μεγαλύτερο ρεαλισμό τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από «βαρύ δανεισμό», επιταχύνοντας ως ένα βαθμό τις δράσεις τους και δείχνοντας κάποια ευελιξία.

9. Και φυσικά, όσο κι αν υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για την υπερφορολόγηση και τις δυνατότητες ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας, όλοι προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια αυξήσεις του ΑΕΠ έστω της τάξεως του 1% ετησίως.

Αλλαγή κλίματος

Το κυριότερο επιχείρημα, όμως, των ίδιων κύκλων είναι η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και η διαφορετική στάση που κρατούν πλέον οι διοικήσεις των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει γνωστό στέλεχος της αγοράς: «Παλιότερα, οι επιχειρήσεις κοιτούσαν απλά πώς θα βγάλουν την επόμενη μέρα κόντρα στην κρίση. Σήμερα, όσες έχουν απομείνει, έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και εξετάζουν τρόπους για το πώς θα αναπτυχθεί η καθεμία: άλλη για το πώς θα διευρύνει τα μερίδια αγοράς της, άλλη για το πώς θα ανοίξει το εξαγωγικό της τοπίο.

Μπορεί βέβαια η ζήτηση να είναι σε πολλούς κλάδους κατά 50% ή και 70% χαμηλότερη από εκείνη του 2007, πλην όμως έχουν απομείνει οι μισές μόνο επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, μειώνοντας ενοίκια, έξοδα, προσωπικό. Αυτό που απομένει τώρα σε πολλούς κλάδους είναι να προσαρμόσουν οι τράπεζες τις απαιτήσεις τους σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, προχωρώντας στα απαιτούμενα άμεσα ή έμμεσα κουρέματα. Αυτό που έγινε στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητες η πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες θα πρέπει να δράσουν ταχύτερα και για το δικό τους συμφέρον.

Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι κλάδοι των ξενοδοχείων και της υγείας είναι ενδεικτικοί για το υπάρχον ενδιαφέρον».

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη διευθύνοντος συμβούλου εισηγμένης εμπορικής εταιρείας: «Η Ελλάδα είναι χώρα προικισμένη από τον Θεό και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αν δεν επιδείξει αυτοκτονικές τάσεις. Βλέπουμε για παράδειγμα πολύ μεγάλες κινήσεις και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον χώρο των logistics μετά τις αλλαγές στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης πολύ πιο θετικές είναι και οι προοπτικές του τουρισμού. Η χώρα ακόμη δεν έχει ενσωματώσει τα οφέλη από την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων της, ενώ βέβαια το project του Ελληνικού μπορεί να αναβαθμίσει από μόνο του ολόκληρη την Αττική και κατ’ επέκταση την Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v