Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το XA «κοιτάζει» ομόλογα και οικονομία

Το εγχώριο ρίσκο έχει μειωθεί σημαντικά μετά τη συμφωνία του Eurogroup για μια δεκαετία, χωρίς ωστόσο η μείωση αυτή να έχει απεικονιστεί στις τιμές των εγχώριων μετοχικών τίτλων. O ρόλος των ομολόγων.

Το XA «κοιτάζει» ομόλογα και οικονομία

Mετά την αλλαγή σελίδας στα ελληνικά ομόλογα (πτώση της απόδοσης του επταετούς ομολόγου σε χαμηλότερα επίπεδα από την έκδοσή του), και οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται σε προσπάθεια αλλαγής επιπέδου σε όρους τιμολόγησης.

Το εγχώριο ρίσκο έχει μειωθεί σημαντικά μετά τη συμφωνία του Eurogroup για μια δεκαετία, χωρίς ωστόσο η μείωση αυτή να έχει απεικονιστεί στις τιμές των εγχώριων μετοχικών τίτλων. Από την άλλη πλευρά, απεικονίστηκε άμεσα στη νέα έκδοση ομολόγου του ΟΤΕ, που εκμεταλλεύθηκε άμεσα τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά. Η έκδοση όχι μόνο υπερκαλύφθηκε 5 φορές με το κουπόνι στο χαμηλότερο εύρος, στο 2,375%, αλλά είναι και το χαμηλότερο κουπόνι ομολόγου που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία.

Οι ξένοι επενδυτές συνεπώς αναγνωρίζουν τη βελτίωση και βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο για την ελληνική οικονομία και αυτό κάποια στιγμή θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τιμές των μετοχών. Η χρηματιστηριακή αγορά -και όχι μόνο οι τραπεζικές μετοχές- βρίσκονται σε συνθήκες θερινής ραστώνης, αφού από τις 700 μονάδες του Νοεμβρίου, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μετράει κέρδη μόλις 7% και πολλοί επιμέρους τίτλοι ακόμη και αρνητικά ποσοστά.

Ο ρόλος των ομολόγων

Η αργή, αλλά σταθερή βελτίωση στην αγορά των ομολόγων είναι το πρώτο σημαντικό μήνυμα για την αγορά. Η απόδοση του 5ετούς διαμορφώθηκε κάτω από το όριο του 3%, χωρίς ωστόσο να έχει προσεγγίσει τα χαμηλά στο 2,64% που είχε σημειώσει στις αρχές του χρόνου. Τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία διαμορφώνεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο από τον Νοέμβριο του 2009 ήταν χαμηλότερα από το 3,7%, ενώ αν οι στόχοι και οι σχεδιασμοί για το 2018 επιτευχθούν, η απόδοση λογικά θα υποχωρήσει από το 3,5%. Το ιστορικό χαμηλό της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου είναι 3,21%.

Η αύξηση της ρευστότητα της αγοράς, για να προσελκύσουν ευκολότερα τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, και η προετοιμασία του εδάφους της νέας έκδοσης, κατά πάσα πιθανότητα ενός 3ετούς ή 10ετούς ομολόγου συνολικής αξίας από 2,5 δισ. ευρώ έως 3 δισ. ευρώ, είναι καταλυτικής σημασίας για την πτώση των αποδόσεων.
Το μεγάλο δέλεαρ για τις τιμές των ομολόγων είναι πλέον η εξυπηρέτηση του χρέους για την επόμενη δεκαετία.

Η Ελλάδα δεν έχει κίνδυνο αναχρηματοδότησης αφού είναι εφοδιασμένη με μετρητά 24,1 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, που αντιστοιχούν σε 2 χρόνια ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης και σχεδόν 5 χρόνια λήξης του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία στα έντοκα γραμμάτια θα παραμείνει ως έχει.

Το στοιχείο που επίσης επηρεάζει τις τιμές των ομολόγων είναι το ελαφρώς πιο σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο της οικονομίας και το οποίο είναι πιο ικανό στην απορρόφηση των αποσταθεροποιητικών κραδασμών. Η ελληνική οικονομία, παρότι είναι δύσκολο να εμφανίσει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα έτη, με αρωγό τον τουρισμό και τη χαμηλή βάση σύγκρισης μπορεί να εμφανίσει επιδόσεις κοντά στο 2% όπως συμφωνούν και οι διεθνείς οίκοι.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτήν την πρόοδο και μετά το καλοκαίρι του 2018. Η αρχή έγινε με τη Standard & Poor’s, η οποία προχώρησε σε ήπια αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, και από την καναδική DBRS, που επίσης προχώρησε σε αύξηση μιας βαθμίδας. Tην Παρασκευή η S&P επανήλθε αναβαθμίζοντας το outlook της αξιολόγησης σε θετικό, προαναγγέλλοντας έτσι νέα κίνηση εντός 12 μηνών. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με Β+ από τη Standard and Poor’s και σταθερή προοπτική, με Β από τη Fitch Ratings με θετικό outlook και B3 από τη Moody’s με θετικό outlook.

Η Πορτογαλία π.χ., που αποτελεί το benchmark, αξιολογείται με BBB- σε όρους S&P και διαμορφώνεται ακόμα 4 βαθμίδες υψηλότερα από την Ελλάδα. Ωστόσο, το πορτογαλικό πενταετές είναι διαπραγματεύσιμο με απόδοση 0,57% περίπου και το 10ετές στο 1,75%, με το spread πλέον μεταξύ των δύο χωρών να διαμορφώνεται στο 2,35% στο 5ετές και 2,12% στο 10ετές, που ουσιαστικά δεν αυξάνει σημαντικά το επίπεδο αξιολόγησης της χώρας. Ο στόχος ήταν με την έξοδο από το πρόγραμμα η χώρα να ήταν ΒΒ, δηλαδή δύο βαθμίδες υψηλότερα από την τρέχουσα αξιολόγηση και μόλις δύο χαμηλότερα από το ΒΒΒ- που αποτελεί την investment grade βαθμίδα της Standard & Poor’s.

Οι τοποθετήσεις  των Αμερικανών

Σημαντική παράμετρος για την άνοδο είναι και η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από funds, ειδικά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. To υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ είχαν παρουσιάσεις σε Αμερικανούς επενδυτές.

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων οροθετείται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κινηθούν οι οίκοι αξιολόγησης, από την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, αλλά και σε κάποιο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Στη μετοχική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, από τις αρχές του 2018 το εξειδικευμένο ETF GREK για την εγχώρια αγορά μετοχών έχει δεχθεί εισροές που ανέρχονται σε 40,5 εκατ. δολάρια περίπου, με την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται πλέον στα 390 εκατ. δολάρια. Οι επιδόσεις από τις αρχές του έτους είναι της τάξεως του -10% και το επίσης σημαντικό είναι ότι ο μέσος όρος των συναλλαγών (1 μήνας) έχει διαμορφωθεί σε 700.000 τεμάχια, γεγονός που έχει αυξήσει τη ρευστότητα, αλλά και το βάθος της αγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v