Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ και η αρνητική παράδοση του Αυγούστου

Ακολουθώντας την... παράδοση ο Αύγουστος κινείται στο κόκκινο και χωρίς μεγάλους όγκους συναλλαγών. Γιατί το σενάριο της διολίσθησης φαντάζει ως το πιθανότερο. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Αναμονή για την αξιολόγηση από την Fitch.

Το ΧΑ και η αρνητική παράδοση του Αυγούστου

Με το ενδιαφέρον να έχει μετατοπιστεί αποκλειστικά στο κλείσιμο και τις δημοπρασίες, όσο η αγορά παραμένει σε αυτά τα επίπεδα και σε αυτές τις συναλλαγές, το βασικό σενάριο είναι να κινηθεί χαμηλότερα με διολίσθηση τιμών.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος είναι έκδηλη, ενώ η αγορά των ομολόγων δεν προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, λίγες ημέρες πριν από την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Οι ανακοινώσεις του MSCI στις 13/8 και σήμερα της Fitch Ratings, για την οποία η αίσθηση της αγοράς είναι ότι θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα στα επίπεδα Β+ από Β, δεν προκαλούν καμία θετική επίδραση.

Ο Αύγουστος είναι μήνας χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και τα τελευταία είκοσι χρόνια η εποχικότητά του είναι έντονα αρνητική και παραδοσιακά αποτελεί τον χειρότερο μήνα του έτους. Η μέση πτώση είναι -2,4%, ενώ η καλύτερη επίδοση έγινε το 1999 με +19,8% και η χειρότερη το 2011 με -23,9%.

Η χθεσινή (9/8) πίεση στις δημοπρασίες δείχνει πόσο ρηχή είναι η αγορά και πλέον μοναδική σημασία έχει το άνοιγμα και το τελικό κλείσιμο. Για να παραμείνει στο προσκήνιο το θετικό σενάριο, οι αγοραστές πρέπει να διασπάσουν την περιοχή των 765 μονάδων αρχικά και να τη διατηρήσουν ως στήριξη. Μέχρι τώρα, η ανοδική κίνηση δεν το έχει κατορθώσει.

Η εικόνα βελτιώνεται αρκετά με κίνηση πάνω από τις 785-792 μονάδες, που ήταν και το τοπικό υψηλό μετά τη συμφωνία του Eurogroup, αλλά και ο απλός κινητός μέσος όρος των 250 ημερών. Στον αντίποδα, η στήριξη διατηρείται στις 735-740 μονάδες και παρακάτω στις 700 μονάδες, που είναι τα χαμηλά δωδεκαμήνου τον Νοέμβριο του 2017.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση για να επιστρέψει στο θετικό σενάριο πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση στις 865-870 μονάδες. Η τροχιά για να αλλάξει σε ανοδική απαιτεί διάσπαση των 930-935 μονάδων. Στον αντίποδα, η στήριξη είναι στις 810 μονάδες και στις 780 μονάδες, όπου στο δεύτερο επίπεδο συσσωρεύονται πολλά stop loss, οπότε είναι περιοχή με σημασία.

Στην Αlpha Βank το ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 2 ευρώ, ενώ οι στηρίξεις που έχουν έρθει στο προσκήνιο είναι στο 1,78 ευρώ. Στην ΕΤΕ, η καθοδική διάσπαση του επιπέδου του 0,27 ευρώ φέρνει πάλι στο προσκήνιο το 0,252-0,255 ευρώ. Στη Eurobank, η ζώνη στήριξης στα 0,78-0,83 ευρώ είναι ισχυρή, με το 1 ευρώ να είναι η βασική αντίσταση-στόχος στην ανοδική κίνηση. Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει κάτω από τη ζώνη των 3 ευρώ και η στήριξη είναι στην περιοχή των 2,49 ευρώ και 2,28 ευρώ. Πριν από τα 3 ευρώ, η αντίσταση είναι στα 2,80 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πορεία παραμένει ελαφρώς πιο αισιόδοξη. Θετικό είναι το γεγονός ότι κυμαίνεται γύρω από την περιοχή των 2.000 μονάδων και προσπαθεί να τις διατηρήσει. Η ανοδική κίνηση ως τις 2.055-2.070 μονάδες είναι εφικτή, ενώ πάνω από αυτό το επίπεδο το θετικό κλίμα στην αγορά επιστρέφει. Χαμηλότερα, το επίπεδο των 1.980 και των 1.950 μονάδων αποτελούν το stop.

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v