Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 13 μετοχές που... υποχώρησαν «περίεργα»

Οι «πρωταθλητές» αποδόσεων και οι μεγαλύτερες «βουτιές» του δωδεκαμήνου. Ποιες μετοχές υποχρεώθηκαν σε έντονη πτώση στο ταμπλό παρά τη βελτίωση επιδόσεων και προοπτικών. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: 13 μετοχές που... υποχώρησαν «περίεργα»

Παρά τις αναταράξεις των τελευταίων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο δωδεκάμηνο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα για μεταβολές όλων των μετοχών του Χ.Α., πηγή Z Trade) έχει καταγράψει άνοδο 40,91%.

Από τις 203 μετοχές του Χ.Α., μόνο 44 σημείωσαν πορεία καλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη, με ενδεικτικά παραδείγματα Forthnet +686%, Κυριακίδης Μάρμαρα +265%, Q&R +214%, FG Europe +200%, Αεροπορία Αιγαίου +131%, Fourlis +115%, ΟΠΑΠ +103%, Folli-Follie +94,7%, Autohellas +81%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +80%, ΟΤΕ +79%, Τιτάν (κ) +79%, Τράπεζα Πειραιώς +77%, JUMBO +64%, MLS +64%, ΔΕΗ +63%, ΕΥΔΑΠ +61%.

Αντίθετα, οι μετοχές που το τελευταίο δωδεκάμηνο υποχρεώθηκαν στη μεγαλύτερη πτώση ήταν: Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες -94,04%, DIONIC -82,92%, Παρνασσός -80,66%, Πήγασος -77,3%, Μπουτάρης (π) -72,4%, Τράπεζα Αττικής -64,4%, Μπήτρος -61%, Παΐρης -58,3%, Δρομέας -58,2% και Compucon -56,32%.

Πιο κάτω θα αναφερθούμε σε 13 περιπτώσεις μετοχών που το τελευταίο δωδεκάμηνο -περίοδο κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 40,91%- όχι μόνο υποχρεώθηκαν σε πτώση της τιμής τους, αλλά και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, ή και τις προοπτικές τους.

Βέβαια, κάθε μία από τις παρατιθέμενες περιπτώσεις είναι ξεχωριστή και φυσικά δεν σημαίνει πως οποιαδήποτε αναφορά θα πρέπει να εκληφθεί και ως πρόταση αγοράς. Άλλωστε, συχνά η υποαπόδοση στο ταμπλό είναι αποτέλεσμα είτε της χαμηλής εμπορευσιμότητας που εμφανίζει η πλειονότητα των τίτλων χαμηλής κεφαλαιοποίησης, είτε άλλων παραγόντων.

Το 13άρι των παραδειγμάτων

Η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ για παράδειγμα που το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσε πτώση 46,5% κατάφερε στο πρώτο φετινό τρίμηνο να βελτιώσει δραστικά τις επιδόσεις της και να επιστρέψει στην κερδοφορία (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 10,2 εκατ. ευρώ).

Η Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες είδε τη μετοχή της να πέφτει 43,75% (κεφαλαιοποίηση μόλις 3,17 εκατ. ευρώ) χωρίς η εταιρεία να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που ταλαιπωρούν τους μεγάλους ομίλους του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα, Δίας).

Ο τίτλος της Καθημερινής κατέγραψε πτώση 38,1% και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της έχει περιοριστεί μόλις στα 13,07 εκατ. ευρώ, όταν μόνο στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τοποθετήθηκαν στην εισηγμένη γύρω στα 9 εκατ. ευρώ μετρητά. Να σημειωθεί επίσης πως η Καθημερινή διαθέτει -μεταξύ άλλων- σημαντική ακίνητη περιουσία και δύο πλοία, σε μια περίοδο όπου η διεθνής ναυτιλία παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης, διακόπτοντας φέτος μια μακρά περίοδο έντονης ύφεσης.

Η μετοχή της Ιονικής Ξενοδοχειακής διακρίνεται για τη χαμηλή της εμπορευσιμότητα και τη μεγάλη συγκέντρωσή της από τον βασικό μέτοχο (Alpha Bank). Το βέβαιο ωστόσο είναι πως ο τίτλος έχει χάσει το τελευταίο δωδεκάμηνο το 33,3% της αξίας του, παρότι οι πληρότητες του αθηναϊκού ξενοδοχείου είναι σαφώς αυξημένες και η μέση τιμή δωματίου οριακά υψηλότερη. Επιπλέον, έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον για την πώληση του ξενοδοχείου και σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά η Alpha Bank θα μιλούσε μόνο για... τριψήφιο νούμερο και μάλιστα αρκετά πάνω από το εκατό.

Η χρηματιστηριακή αξία των Σωληνουργείων Κορίνθου έχει υποχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο 30,84%, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση μεγάλων διεθνών projects στο κομμάτι της μεταφοράς ενέργειας έχει έρθει πιο κοντά από χρονικής τουλάχιστον απόψεως.

Στο -28,7% η μετοχή της Space Hellas το τελευταίο δωδεκάμηνο (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση οριακά πάνω από 10 εκατ. ευρώ), ωστόσο ο γνωστός όμιλος πληροφορικής προσδοκά για φέτος αυξημένο κύκλο εργασιών και επίσης πρόκειται να διεκδικήσει σημαντικές συμβάσεις του ΕΣΠΑ. Πιθανολογείται μάλιστα από χρηματιστηριακούς κύκλους πως από το 2015 η εισηγμένη θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος.

Στο -24,75% η τιμή της μετοχής της Επίλεκτος το τελευταίο δωδεκάμηνο (μόλις 11,72 εκατ. ευρώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία) όταν το ίδιο διάστημα οι οικονομικές επιδόσεις της έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Αν και οι οικονομικές επιδόσεις της Αφοί Καράτζη στον χώρο των χημικών προϊόντων παρέμειναν υψηλές, και οι προοπτικές των δύο ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει διαγράφονται σαφώς καλύτερες για φέτος, η αποτίμηση της εταιρείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας το τελευταίο δωδεκάμηνο υποχώρησε 24%.

Η Profile παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια βελτιώνει τις οικονομικές της επιδόσεις, διατηρώντας άριστο επίπεδο ρευστότητας και διευρύνοντας τις εργασίες της εκτός Ελλάδας, είδε το τελευταίο δωδεκάμηνο τη μετοχή της να χάνει το 21,7% της αξίας της (κεφαλαιοποίηση μόλις 9,98 εκατ. ευρώ). Η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ομολογιακό δάνειο από την αγορά ΕΝ.Α. Plus του Χ.Α. το προσεχές φθινόπωρο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Η Flexopack -εταιρία με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό και άριστη ρευστότητα- διατηρεί στο ακέραιο τις οικονομικές της επιδόσεις, όμως η μετοχή της το τελευταίο δωδεκάμηνο υποχρεώθηκε σε πτώση 18,7%.

Μετοχή με χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα η Alpha Αστικά Ακίνητα. Ο τίτλος κατέγραψε το τελευταίο δωδεκάμηνο πτώση 10,7%, περιορίζοντας την αποτίμηση στο Χ.Α. στα 87,5 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/3/2014 η εισηγμένη είχε μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, ταμείο 55,9 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 127,6 εκατ. ευρώ. Η Alpha Αστικά Ακίνητα εξετάζει το ενδεχόμενο μετατροπής της σε Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Η μετοχή της J&P Άβαξ το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσε πτώση 6,9% (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 115 εκατ. έναντι ιδίων κεφαλαίων 237 εκατ. ευρώ). Το ίδιο χρονικό διάστημα ξεκίνησε και πάλι η κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, ενώ επίσης η εισηγμένη διεύρυνε δραστικά το υπόλοιπο των έργων που ανέλαβε στο εξωτερικό.

Η οριακή υποχώρηση της μετοχής της Entersoft οφείλεται στην πολύ χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητά της. Πάντως, το τελευταίο δωδεκάμηνο, η εταιρία συνέχισε την ανοδική πορεία στα οικονομικά της αποτελέσματα και τη διατήρηση άριστης ρευστότητας. Μάλιστα, η γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,1 ευρώ ανά μετοχή. Πολιτική της είναι να βελτιώσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη και μεσοπρόθεσμα να μεταταγεί στην κύρια αγορά του Χ.Α. μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

***Αναλυτικός πίνακας με τις μεταβολές των τιμών το τελευταίο 12μηνο στο Χ.Α. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v