Τσίπρας: Δεν έβρεξε από τον ουρανό ανάπτυξη

Η β' αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο Τσίπρας. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να κάνει τη χώρα «Ειδική Οικονομική Ζώνη». Υπό εξέταση κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Τσίπρας: Δεν έβρεξε από τον ουρανό ανάπτυξη

«Δεν έβρεξε από τον ουρανό ανάπτυξη», υποστήριξε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον αγροτικό τομέα. Οσα έγιναν στον χώρο της γεωργίας αλλά και η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, συνέβησαν με δουλειά και προσπάθεια.

Η β΄αξιολόγηση θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Οι στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε. Εσείς μια φορά δεν καταφέρατε να πιάσετε τους στόχους και μας είχατε ζαλίσει με το success story. Εμείς δεν μιλούμε για success story, γιατί ζούμε σε αυτή την κοινωνία και ξέρουμε ότι οι θετικοί αριθμοί πρέπει να περάσουν στη ζωή των πολιτών.

Αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και μειώνουμε τη σπατάλη. Αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση για αδύναμους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης και εμπιστοσύνης στην οικονομία. Στοχεύουμε να κλείσουμε τη β΄ αξιολόγηση, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος στο QE και η πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Εσείς, που μας καλείτε να κλείσουμε άρον άρον την αξιολόγηση, τι θέλετε; Να υπογράψουμε ό,τι μας δώσουν; Θέλετε τα μέτρα των 4,5 δισ. που προτείνει το ΔΝΤ και να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας στα εργασιακά;

Εκτίμησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αποτύχει η κυβέρνηση και να έρθει να υλοποιήσει το πλέον σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. «Θέλετε να κάνετε την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη».

Ρώτησε αν η ΝΔ θεωρεί ότι είναι καταστροφική εξέλιξη το να βγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αν πρέπει να γίνουν απολύσεις και να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

«Σιγά τα αίματα»

Εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση θέλει να εκβιάσει σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες. Μίλησε για θράσος να εγκαλεί την κυβέρνηση για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, στην υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, τομείς που καταστράφηκαν.

«Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015 ο λαός, η χώρα θα κάλπαζε προς την ανάπτυξη. Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού».

«Ο κόσμος θυμάται ποιοι είστε. Θυμάται ότι εσείς, που διαμαρτύρεστε για τα υψηλά πλεονάσματα της συμφωνίας, είχατε συμφωνήσει σε στόχους 4,5% του ΑΕΠ για το 2016 και το 2017. Από πού θα βρίσκατε τα χρήματα;».

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μίλησε για μονομερείς ενέργειες για τη μείωση των φόρων.

«Σιγά τα αίματα», τόνισε. Είδαμε την παλικαριά σας όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το έκτακτο επίδομα προς τους αγρότες. Όχι μόνο δεν ψηφίσατε, αλλά πανηγυρίσατε όταν προσωρινά πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Όπως είπε, η αντιπολίτευση θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις και σε επίθεση στον ιδιωτικό τομέα. Λέτε ότι δεν φταίει η φοροδιαφυγή και η διαφθορά για την κατάσταση που έφτασε η χώρα, αλλά ο δημόσιος τομέας. Βάζετε σε σύγκρουση τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

Ο αγροτικός τομέας

Όπως είπε, για δεκαετίες υπονομεύτηκε ο πρωτογενής τομέας, με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Στήθηκαν πελατειακά δίκτυα και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μετατράπηκαν σε χώρους διαφθοράς.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο για παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, με όπλο τα 4,7 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, που αναμένεται να κινητοποιήσει μαζί με εθνικούς πόρους περίπου 6 δισ.

Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην αξιοποίηση των πόρων, υποστήριξε και έθεσε ως στόχο την ποιοτική παραγωγή.

Συνολικά 3,7 δισ. ευρώ μπήκαν το 2016 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών από επιδοτήσεις κ.ά. και αυτά ζέσταναν την οικονομία και δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ολες καταβλήθηκαν στον ίδιο χρόνο που έγιναν οι αιτήσεις, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων που αναλήφθηκαν στον αγροτικό τομέα, για να αρθούν οι παθογένειες και να μπει τέλος στη δράση των μεσαζόντων.

Όπως είπε, με δεδομένη την καλή πορεία της οικονομίας, θα επανεξεταστεί ο ειδικός φόρος στο κρασί και η προσαρμογή του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες.

Οι εισφορές και οι φόροι

Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε ενιαίο συντελεστή 13%, είτε 10.000 ευρώ ήταν το εισόδημα είτε 200.000 ευρώ. Εμείς υλοποιήσαμε αφορολόγητο έως 9.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει ουσιαστικά στις 12.000 ευρώ. Το 95% των αγροτών δηλώνει, χωρίς τις ενισχύσεις, εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα θα γίνει σταδιακά στην πενταετία. Στη μεγάλη πλειοψηφία, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας υπερβαίνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι με τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης και την ανταποδοτική σύνταξη θα πάψουν οι συνταξιούχοι αγρότες να είναι δεύτερης κατηγορίας.

Το Κυπριακό

Συνεχίζεται η διάσκεψη της Γενεύης σε τεχνικό-διπλωματικό επίπεδο. Η κυβέρνηση, σε συντονισμό με την Κύπρο και τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συνεχίζει μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια για λύση που θα είναι προς όφελος των Κυπρίων. Μια λύση χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνεννόησης, χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας. Οι έως τώρα εξελίξεις είναι σημαντικές, χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο που να διαφαίνεται λύση.

Ανταλλάχθηκαν για πρώτη φορά και μπήκαν στην ατζέντα τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας -και αυτό είναι διπλωματική επιτυχία. Παράλληλα, η ΕΕ παίζει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι, συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους.

«Ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Όμως αυτό προϋποθέτει και η Τουρκία να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με παρόμοιο πνεύμα. Να αφήσει την ακραία ρητορική και να δουλέψει υπεύθυνα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v