Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δάνεια στα κόμματα «φουντώνουν» την αντιπολίτευση

Με ποιες θέσεις θα κατέλθουν τα κόμματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας στη σημερινή ψηφοφορία για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Τα επιχειρήματα και οι τοποθετήσεις.

Τα δάνεια στα κόμματα «φουντώνουν» την αντιπολίτευση

Την ευκαιρία να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση θα έχει σήμερα σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ και την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα πάνω στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με αυτό, δεν προκύπτουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, άρα οι έρευνες σε πολιτικό επίπεδο δείχνουν να σταματούν εδώ, εξέλιξη που δίνει το έναυσμα στα κόμματα της μειοψηφίας να περάσουν στην αντεπίθεση.

«Τόση φασαρία για το τίποτα», η γενική διαπίστωσή τους, με τις βολές κατά της κυβέρνησης να προμηνύονται ισχυρές. Η ψηφοφορία θα γίνει για ένα πόρισμα, βάση για το οποίο θα είναι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ωστόσο θα περιλαμβάνει και τις προτάσεις όλων των άλλων κομμάτων, με τη σχετική διευκρίνιση.

Η Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ, δια των εκπροσώπων της στην εξεταστική, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι κυβερνητικοί εταίροι στην πραγματικότητα «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», αφού όχι μόνο δεν προέκυψαν ευθύνες για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αντιθέτως αναδείχθηκε πλήθος «κακών πρακτικών και συμπεριφορών» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, θα επιχειρήσει να πετάξει την μπάλα στην απέναντι πλευρά, θέτοντας συγκεκριμένα τρία ζητήματα: το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ, την off shore της «Αυγής» και το ακίνητο στην Κουμουνδούρου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του μείζονος κυβερνώντος κόμματος. Τα περί δανεισμού των κομμάτων, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, γύρισαν μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και εξηγούν:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατηγορούσε τα κόμματα ότι δανείζονταν με ελλιπείς εγγυήσεις, που ήταν η εκχώρηση της χρηματοδότησής τους, όμως -όπως αποδείχθηκε- αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δανείστηκε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, μιλούσε για παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων για τον δανεισμό των κομμάτων, όμως αυτό δεν απεδείχθη για κανέναν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο οποίος με επιστολή του ζητούσε να μην τηρηθούν οι κανόνες τραπεζικού δανεισμού για να χρηματοδοτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Απεδείχθη μάλιστα», λένε στη ΝΔ, «ότι το μόνο μέσο ενημέρωσης που έχει offshore εταιρία μέσα στο μετοχικό του κεφάλαιο είναι η ΑΥΓΗ και ότι ακόμη και τώρα, ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκε το ακίνητο της Κουμουνδούρου μένει να ελεγχθεί δικαστικά». Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση θα μιλήσει για υποκριτική στάση της κυβέρνησης και θα επισημάνει ότι ο «επικοινωνιακός σχεδιασμός της έπεσε στο κενό».

Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Άνθρακες ο θησαυρός», είναι το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφορικά με το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Για πόσο καιρό θα μας κουνάτε το χαρτί αφού δεν προέκυψε ευθύνη για κανένα πολιτικό πρόσωπο; Αντιθέτως, εσείς ζητήσατε να πάρετε παραπάνω λεφτά από τα ποσοστά σας», τόνισε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να μην ξαναμιλήσει για τα οικονομικά των κομμάτων, καθώς «τα εγκλήματα και οι ένοχοι, για τους οποίους μιλούσαν δεν βρέθηκαν ποτέ».

Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει το πόρισμα ως «μία έκθεση ιδεών που τελικά όχι μόνο τους αφήνει έκθετους αλλά κυρίως πιστοποιεί το ένα και μόνο πράγμα που γνωρίζουν να κάνουν καλά: να λαϊκίζουν ασύστολα». Η κυβέρνηση, τονίζει στενός συνεργάτης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εμπαίζει τους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο της χώρας με παραμύθια που δεν στηρίζονται πουθενά και κορώνες περί διαπλοκής. Και αυτό μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση εμπλέκεται με τη διαπλοκή που καταγγέλλει.

Το Ποτάμι

Σειρά ερωτημάτων θέτουν προς την κυβέρνηση στο Ποτάμι, αναφορικά με το πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια. «Ήταν ψέματα όλα αυτά που λέγατε για το τρίγωνο της διαπλοκής Media-Τράπεζες-Κόμματα; Είναι όλοι αθώοι; Πού είναι οι αποκαλύψεις με τις οποίες απειλούσατε τους προκατόχους σας στην εξουσία;», διερωτάται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η Σεβαστουπόλεως θεωρεί δεδομένες τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων εξουσίας και σημειώνει πως το μεγάλο ζητούμενο είναι να προκύψουν προτάσεις έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό το Ποτάμι κατέθεσε 15 συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαφάνεια και λογοδοσία στα οικονομικά των κομμάτων, τη διαδικασία αποπληρωμής των υφιστάμενων χρεών των κομμάτων (ειδικά των χρεών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) καθώς και με τη διαφάνεια στον χώρο των ΜΜΕ.

Ένωση Κεντρώων

Υπάρχει διαπλοκή, αλλά δεν υπάρχουν υπεύθυνοι να τιμωρηθούν για αυτήν, σχολιάζει ειρωνικά η Ένωση Κεντρώων, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο: «Δηλαδή διανύσαμε μια διαδικασία μακροχρόνια, για να καταλήξουμε ότι υπάρχει έγκλημα, δεν υπάρχουν όμως εγκληματίες». Με αυτές τις μεθόδους, υποστηρίζει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος αυξάνει και ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία απομακρύνονται από την πολιτική. Και αυτό το «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζει, «είναι μεγαλύτερο από το έγκλημα της διαπλοκής καθαυτό».

Η Ένωση Κεντρώων διαπιστώνει έλλειψη νομικού πλαισίου για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, το οποίο τελικά οδηγεί στο συγκεκριμένο αδιέξοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v