Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον εισαγγελέα το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα δάνεια κομμάτων, ΜΜΕ

Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χ.Α.. Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι ψήφισαν παρών. Στην ολομέλεια το πόρισμα στις 1/2.

Στον εισαγγελέα το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα δάνεια κομμάτων, ΜΜΕ

Κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατέληξαν σε κοινό πόρισμα για την εξεταστική επιτροπή της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ, με την μια πλευρά να κατηγορεί την άλλη για διαστρέβλωση των γεγονότων.

Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ενώ η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι ψήφισαν παρών.

Επίσης όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος να μεταβιβαστεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πόρισμα πλην της ΝΔ που εισηγήθηκε να αποφασιστεί αυτό στην ολομέλεια. Το πόρισμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια την 1η Φεβρουαρίου.

Κατά την σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής κυβέρνηση κι αντιπολίτευση είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για το κατά πόσον προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για ποια πολιτικά πρόσωπα.

«Η μάχη της διαπλοκής τώρα αρχίζει» έλεγαν κυβερνητικές πηγές λίγο πριν την κατάθεση του πορίσματος. Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ πολιτικών- τραπεζιτών και μιντιαρχών, ξεχωρίζοντας τρεις περιπτώσεις, το δάνειο του Κύρηκα Χανίων όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον Κ. Μητσοτάκη, τα δάνεια με «αέρα» του ΔΟΛ σύμφωνα με την φράση Παναγιώτη Ψυχάρη και τον δανεισμό του Πρώτου Θέματος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρος Λάππας υποστήριξε ότι οι υπήρξε «πάρτι» και «φούσκα» στα ΜΜΕ και στα κόμματα τονίζοντας πως οι επόπτες της Τράπεζας της Ελλάδας ούτε είδαν ούτε άκουσαν τίποτα για τα φαινόμενα αυτά. Χαρακτήρισε «σάπιο» και «διαφθαρμένο» το πολιτικό σύστημα καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν αν υπήρχε διαφθορά στην πολιτική ζωή ή αν ήταν όλα «καλώς καμωμένα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη μεριά η ΝΔ στην πορισματική της έκθεση κάνει λόγο για μια μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης αφού δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Η ΝΔ σημειώνει πάντως ότι «τρίγωνο διαπλοκής» υπάρχει αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ κι αναφέρει τρία σημεία όπως η οφ σορ που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής, ο η επιστολή του πρωθυπουργού στην Εθνική τράπεζα για να λάβει δάνειο όπως και τα προηγούμενα κόμματα και οι μεταβίβαση του κτηρίου της Κουμουνδούρου.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «η ΝΔ αναγνωρίζει το δάνειο της και κάνει κινήσεις για να αποπληρώσει το δάνειο της» αντικρούοντας τα περί διπλών εκχωρήσεων των μελλοντικών εγγυήσεων στις τράπεζες και τονίζοντας πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό μεταξύ του κόμματος και των τραπεζών. Σχετικά με το δάνειο του Κήρυκα Χανίων είπε ότι το δάνειο είναι απολύτως ενήμερο και ότι έχουν δοθεί εμπράγματες εγγυήσεις για την χορήγηση του.

Επίσης, υποστήριξε η κυβερνητική πλειοψηφία στρέβλωσε συνολικά το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να καταστήσει απαγορευτική τη διατύπωση ενός ενιαίου πορίσματος.

«Μπήκατε από την πρώτη μέρα στην εξεταστική με έτοιμο πόρισμα» κατηγόρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος τους βουλευτές της συμπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι «το υποτιθέμενο τρίγωνο της διαπλοκής κατέπεσε γιατί μετά από εννέα μήνες ερευνών δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες. Διαπιστώθηκε ότι παραβίαση του ποινικού κώδικα δεν υπήρξε» είπε χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. « Ο μοναδικός μάρτυρας που υποστήριξε πως υπήρξε πολιτική παρέμβαση για την δανειοδότηση ήταν ο διευθυντής της Αυγής» συμπλήρωσε.

Από το ΚΚΕ ο εισηγητής Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως « η επιτροπή αναλώθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης» συμπληρώνοντας ότι «η περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν ευνοϊκή, παράτυπη δανειοδότηση αποτελεί υπόθεση των αρμόδιων αρχών».

Στο πόρισμα του το ΚΚΕ κάνει λόγο για συστηματική προσπάθεια, τόσο από τα κόμματα της κυβέρνησης όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να αξιοποιηθούν οι εργασίες της Επιτροπής για να ενισχυθεί το κλίμα αποπροσανατολισμού που μεθοδικά επιδιώκουν. «Η σύμφυση της πολιτικής με την οικονομική εξουσία αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο για το σύνολο των καπιταλιστικών οικονομιών. Σ’ αυτή τη σύμφυση βρίσκεται και η βάση της διαπλοκής, της διαφθοράς και των σκανδάλων» αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο του πορίσματος. Τέλος σημειώνει πως «η σημερινή διακυβέρνηση προσπαθεί να ξαναμοιράσει την πίτα της ενημέρωσης σε παλιούς και νέους επιχειρηματικούς ομίλους».

Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δαννέλης, είπε ότι «το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η διαπλοκή του άλλου είναι υπαρκτή ενώ η δική μας διαπλοκή δεν υπάρχει». Επίσης ξεκαθάρισε ότι στο πόρισμα το ΠΟΤΑΜΙ ψηφίζει «παρόν» κι επιφυλάσσετε για την ολομέλεια επισημαίνοντας ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας δεν ενισχύεται το νομικό πλαίσιο για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα διαφθοράς στο μέλλον.

Από τους ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Παπαχριστόπουλος στο πλαίσιο της εισήγησης του προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει πως δεν η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ίδια με τους προηγούμενους τονίζοντας πως «ο άλλοτε παντοδύναμος κ. Μαρτίνης είναι προφυλακισμένος και ήδη έχει αρχίσει να κελαηδεί για ορισμένους υπουργούς και το πώς δρούσανε» συμπληρώνοντας ότι « ο παντοδύναμος κ. Ψυχάρης που κάποτε ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις είναι σήμερα υπόδικος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι». «Ο Άκης ήταν το εξιλαστήριο θύμα στην υπόθεση των εξοπλιστικών» ανέφερε τονίζοντας ότι τα δάνεια των κομμάτων τα έχει χρεωθεί ο Έλληνας πολίτης και συμπληρώνοντας ότι πάνω από 400δις έχουν φύγει στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο εισηγητής Μάριος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι από τις εργασίες της εξεταστικής διαπιστώθηκε η διαπλοκή αλλά δεν αποδίδονται ευθύνες. «Από την αρχή η Ενωση Κεντρώων είχε προβλέψει ότι η εξεταστική δεν θα κατέληγε πουθενά γιατί στην χώρα περισσεύει η υποκρισία. Όλοι γνωρίζουμε ότι έγκλημα διεπράχθη όμως δεν υπάρχουν εγκληματίες» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης εξαπέλυσε επίθεση σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση επειδή δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υποστηρίζοντας ότι με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης διαγράφηκαν πρόστιμα σε δυο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ύψους 2,1 δισ. και κανείς πολιτικός δεν πλήρωσε για αυτό το «έγκλημα».

ΠΗΓΗ: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v