Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Ανταλλαγή «μηνυμάτων» με φόντο την επόμενη μέρα

Πώς τοποθετούνται στη μετεκλογική σκακιέρα τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κριτήρια και οι συνθήκες, οι προτιμήσεις και οι απορρίψεις. Το «βρώμικο ΠΑΣΟΚ», το τρίδυμο και το… παράθυρο.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Ανταλλαγή «μηνυμάτων» με φόντο την επόμενη μέρα

Μπορεί το σενάριο των εκλογών -σε θεωρητικό έστω επίπεδο- να απομακρύνεται ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, ωστόσο τα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση για την επόμενη μέρα και δη τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο ένας μετά τον άλλον οι πολιτικοί αρχηγοί, συνεργάτες και στελέχη των παρατάξεών τους, δημοσιοποιούν τις επιθυμίες τους, οι οποίες βέβαια στην πορεία συχνά διαφέρουν από τη… σκληρή  πραγματικότητα και το «καλό του τόπου».

Από τα ενδιαφέροντα «δίδυμα» που έχουν σχηματιστεί, με φόντο την κυβερνησιμότητα (ή όχι) μετά τις κάλπες, είναι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τα μηνύματα και τις αιχμές που ανταλλάσσουν να εμπεριέχουν και ολίγον από… ΣΥΡΙΖΑ.

«Απαραίτητος για τον σχηματισμό κυβέρνησης», λέει η Φώφη Γεννηματά, «όχι γιατί θα έχει μόλις αποδοκιμαστεί από τους πολίτες», απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρωθυπουργός τρίτο πρόσωπο», προτείνει το ΠΑΣΟΚ, «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», η θέση της ΝΔ.

Απλή αναλογική

Στον απόηχο των δηλώσεων Φίλη που προτείνει τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ «ακόμα και με το βρώμικο ΠΑΣΟΚ» αντί των ΑΝΕΛ, ο… διάλογος μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, όταν η κ. Γεννηματά  υποστήριξε (Πρώτο Θέμα) ότι αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. «Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό… Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι», τόνισε, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.

Στόχος της κ. Γεννηματά είναι να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ρυθμιστές της επόμενης εκλογικής μάχης και ταυτόχρονα να κερδίσει χρήσιμο πολιτικό χρόνο για το κόμμα της, ο οποίος -όπως τουλάχιστον πιστεύει η ίδια- θα το ωφελήσει και θα το ενισχύσει ακόμα περισσότερο.

«Ευρύτερη δυνατή αποδοχή»

Από την άλλη πλευρά, στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ωστόσο η ΝΔ δεν αλλάζει στρατηγική. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, κατανοεί τις προσπάθειες των κομμάτων να δημιουργηθούν αναχώματα στη γαλάζια παράταξη, με δεδομένη τη μεγάλη εισροή ψηφοφόρων στη Ν.Δ. και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Σταθερή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως το κόμμα του, είτε είναι αυτοδύναμο είτε όχι, θα απευθυνθεί στο σύνολο των κομμάτων που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Όσον αφορά τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα της συμπόρευσης των δύο πλευρών. «Όταν γίνουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί πολιτικά και με εμφατικό τρόπο, οπότε κανένας δεν θα τολμήσει να βυθίσει τη χώρα σε ακυβερνησία για χάρη του», αναφέρουν κομματικές πηγές, προσθέτοντας ότι «αν ο κόσμος θέλει να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πόρτα, κανένας δεν θα τολμήσει να τον βάλει από το παράθυρο».

«Δύσκολες αποφάσεις»

Θέση στην πρόταση Γεννηματά πήρε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πάντως, δεδομένων του συνόλου των δημοσκοπήσεων αλλά και της συνεχούς συρρίκνωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι στην επόμενη Βουλή.

«Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο», σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης, κατηγορώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει πως η πολιτική στην Ελλάδα απαιτεί πια μόνο δύσκολες και όχι εύκολες αποφάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να θέτεις εξωπραγματικούς όρους για να μετάσχεις σε μια κυβέρνηση, δηλαδή να βοηθήσεις τη χώρα σου, για μένα δεν είναι τίποτε άλλο παρά παλαιοκομματισμός και στρατηγική υπεκφυγής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v