Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ισορροπίας από Μητσοτάκη

Το συντηρητικό ακροατήριο και οι φιλελεύθερες απόψεις. Ποια τα μηνύματα της συνάντησης με Καραμανλή. Το σχόλιο για τη συνέντευξη Τσίπρα και η καθημερινότητα των πολιτών.

Ασκήσεις ισορροπίας από Μητσοτάκη

Να ικανοποιήσει όλες τις εσωκομματικές τάσεις μέσα στη ΝΔ προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ναι μεν σε κάθε ευκαιρία εξωτερικεύει τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, ωστόσο επ' ουδενί δεν θέλει να εγκαταλείψει το δεξιό, πιο συντηρητικό ακροατήριο του κόμματός του. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή επίσκεψή του στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, απ' όπου, μεταξύ άλλων, διαμήνυσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει στον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, την οποία χαρακτήρισε «κιβωτό αρχών, αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας, θεμέλιο ανθρωπιστικών αξιών στην πράξη».

Η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετίζεται και με το στενό πρέσινγκ που αυτός δέχεται το τελευταίο διάστημα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, με τους δύο αρχηγούς να συναγωνίζονται για τις... ευλογίες της Εκκλησίας αλλά και τις ψήφους των θεοσεβούμενων πολιτών.

Η χθεσινή πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων κινήσεων του προέδρου της ΝΔ με το βλέμμα στα δεξιά του, όπως τις συνεχείς καταγγελίες για την ελλιπή ασφάλεια των πολιτών, την κριτική στην κυβέρνηση για την αποφυλάκιση τρομοκρατών, καθώς και τα «πισωγυρίσματα» του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Παιδείας, με έμφαση τη διαφορετική οπτική σε συγκεκριμένα «ευαίσθητα» ιστορικά γεγονότα.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να προτάσσει στη ρητορική του την ανάγκη για λιγότερους φόρους, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Λίγες ώρες μετά, άλλωστε, το «κλείσιμο του ματιού» στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματός του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Καζάκου με τίτλο: «Η Δραχμή δεν (θα) είναι η λύση», ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εστιάσει στις δυνάμεις που θέλουν μια πιο ισχυρή και καλύτερη Ευρώπη, αναγνωρίζουν την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις και οι οποίες «πρέπει να πάρουν και πάλι το πάνω χέρι σύντομα και στην πατρίδα μας».

Περαιτέρω συμμαχίες

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης διεύρυνσης της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει την υπάρχουσα βάση του κόμματος και πάνω σε αυτήν να κτίσει περαιτέρω συμμαχίες, να πείσει παλαιούς γαλάζιους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στην παράταξη, αλλά και να προσελκύσει νέους που μέχρι τώρα δεν έχουν ψηφίσει ποτέ τη ΝΔ.

Μέρος του επικοινωνιακού σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να θεωρηθεί και το νέο τετ α τετ που είχε χθες το πρωί με τον Κώστα Καραμανλή, μέσω του οποίου θέλησε να σβήσει τους όποιους θορύβους προκλήθηκαν από τις πρόσφατες παρεμβάσεις-παραφωνίες (π.χ. Παπακώστα) στελεχών με αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό. Αυτός, άλλωστε, ανέκαθεν είχε -και συνεχίζει να έχει- ερείσματα στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον επικεφαλής της να θέλει να διατηρήσει ως «κόρη οφθαλμού» την εσωκομματική ηρεμία, ενόψει και πιθανών πολιτικών εξελίξεων.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολούθησαν με προσοχή τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1, συμπεραίνοντας ότι αυτός ήταν «αγχωμένος, εκνευρισμένος και χωρίς επιχειρηματολογία στα δύσκολα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ήταν φανερό πως ο κ. Τσίπρας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Έριχνε συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα, ήταν απολογούμενος και δύσκολα θα έπεισε ακόμα και τους δικούς του βουλευτές».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει για μία ακόμη φορά τους τόνους σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη, με τελευταίες αφορμές τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία και υστέρηση του στόχου των εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v