Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παππάς: Τώρα που η διαπραγμάτευση «αλλάζει πίστα» να ξανασκεφτούν τη στρατηγική τους

Τώρα που έχει γυρίσει σελίδα η διαπραγμάτευση και η οικονομία, είναι πασιφανή και τα εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ποντάρισαν όλα τους τα πολιτικά λεφτά στην πιθανότητα αδιεξόδου και πισωγυρίσματος, σημείωσε ο υπουργός.

Παππάς: Τώρα που η διαπραγμάτευση «αλλάζει πίστα» να ξανασκεφτούν τη στρατηγική τους

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς βρίσκεται -από σήμερα το πρωί- σε περιοδεία στη Θράκη, με αφορμή την πρωτοβουλία του Υπουργείου για την παροχή δωρεάν δορυφορικής πρόσβασης στα ελληνικά κανάλια για τις απομακρυσμένες περιοχές που αφήνει εκτός κάλυψης το ψηφιακό σήμα της Digea.

Από τη Σταυρούπολη Ξάνθης, ο Νίκος Παππάς προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας: «Διανύθηκε πάρα πολύς δρόμος και αποδείχθηκε ότι, όταν υπάρχει θέληση και μέθοδος, μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα. Καταρρίφθηκε ο μύθος ότι για την καθυστέρηση φταίει η ελληνική πλευρά, ή ότι -αξιωματικά- κάθε καθυστέρηση φέρνει περισσότερα μέτρα. Σας θυμίζω ότι όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ πριν το 2018, ακολούθως μετακινήθηκε και ζητούσε 2% μετά το 2018.

Τελικά -και με τη δική μας επιμονή- φτάσαμε σε παρεμβάσεις μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, αλλά και σε μια συμφωνία που προβλέπει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήριζε ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς.

Άρα, τώρα που πραγματικά η διαπραγμάτευση και η συζήτηση με τους θεσμούς έχει “αλλάξει πίστα“, τώρα που αποτυπώθηκαν τα πραγματικά νούμερα της ελληνικής οικονομίας και πήρε ο άνεμος τις εκτιμήσεις ότι δεν θα πιάναμε τους στόχους, την προπαγάνδα ότι θα είχε ενεργοποιηθεί ο κόφτης, την προσδοκία ορισμένων για αδιέξοδο και καταστροφή, τώρα ας ξανασκεφτούν όλοι την πολιτική τους στρατηγική.

Τώρα που έχει γυρίσει σελίδα η διαπραγμάτευση και η οικονομία, είναι πασιφανή και τα εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ποντάρισαν όλα τους τα πολιτικά λεφτά στην πιθανότητα αδιεξόδου και πισωγυρίσματος».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πρόσφατα, είχατε προσωπικές επαφές με τα στελέχη της διοίκησης Τραμπ στις ΗΠΑ. Χτες, ο πρόεδρος Τραμπ για πρώτη φορά έκανε δηλώσεις σχετικά με την Ελλάδα…

«Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναπτύσσεται ένας προβληματισμός σε σχέση με την παρουσία και την πολιτική του ΔΝΤ. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι τα θέματα αυτά τα έχει εγείρει το ίδιο το ΔΝΤ, με αφορμή τις βαθιές διαφωνίες του με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το ζήτημα του δημοσίου χρέους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Νίκος Παππάς τόνισε τα εξής: «Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό. Τα νέα δεδομένα της οικονομίας καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστερήσεων. Μόνο πολιτικές σκοπιμότητες θα μπορούσαν πλέον να καθυστερήσουν τη διαπραγμάτευση. Και αυτές, όμως, φαίνεται ότι κάμπτονται και δεν θα επικρατήσουν όπως συνέβη την περασμένη περίοδο.

Γιατί, παρότι αυτά δεν ακούγονται πολύ συχνά, το 2016 είχαμε αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων, της απασχόλησης, ο τουρισμός είχε θετικά αποτελέσματα και, όλα αυτά, την ώρα που και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι επιτυχημένα. Δεν θα ακούσετε κανένα μέλος αυτής της κυβέρνησης να θριαμβολογεί, αλλά ούτε και θα σταματήσουμε να υπογραμμίζουμε πως η ελληνική οικονομία δείχνει πλέον ότι διαθέτει κάθε δυνατότητα να περάσει στη σφαίρα της διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις γαλλικές εκλογές, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Εάν κάποιος επιλέξει να πάει δεξιά, θα κάνει την επιλογή του μίσους, του καινούριου διχασμού, των νέων και μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, των νέων και μεγάλων ανταγωνισμών και συγκρούσεων μεταξύ των κρατών. Αυτή την επιλογή πρέπει να την αποτρέψουμε, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπότητα, συνολικά, διαθέτει συσσωρευμένη γνώση από τις καταστροφές που βίωσε στο παρελθόν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους, για ένα κομμάτι της Σοσιαλδημοκρατίας, η επιλογή είναι αυτή της επαναφοράς των προτεραιοτήτων της κοινωνικής συνοχής και της απασχόλησης, της ουσιαστικής ενοποίησης, για παράδειγμα της τραπεζικής ενοποίησης, της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, ενός πανευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας, ενός γενναίου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Πολιτικές και πρωτοβουλίες οι οποίες ακριβώς θα αποσοβήσουν το ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε μια κρίση σαν αυτή που ζήσαμε».

Η περιοδεία άρχισε το πρωί από την Ξάνθη και συνεχίζεται σήμερα στην Κομοτηνή και αύριο στην Αλεξανδρούπολη.

Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Παναγιώτης Σκούτας και ο Σύμβουλος του Υπουργού Γιώργος Χριστοφορίδης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v