Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός για τη 15η Ιουνίου με ελληνικό… προαπαιτούμενο το QE

Κοινά αποδεκτή συμφωνία, επιμονή Σόιμπλε στη χθεσινή «λύση» και η στάση του ΔΝΤ. Η Αθήνα προτάσσει το «καθαρό σήμα στις αγορές». Πρωτοβουλίες κορυφής και συνεχείς επαφές από Τσίπρα-Τσακαλώτο. Θετικό σινιάλο η στήριξη Γαλλίας-Ιταλίας.

Πυρετός για τη 15η Ιουνίου με ελληνικό… προαπαιτούμενο το QE

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για συμφωνία στις 15 Ιουνίου, ωστόσο για πρώτη φορά ανοίγει τη συζήτηση για τις (επιθυμητές) τακτικές στην περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η αμηχανία ήταν έκδηλη χθες στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί την απουσία συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, πέντε μόλις ημέρες μετά την υπερψήφιση των μέτρων-αντιμέτρων, η οποία επιτεύχθηκε (από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας) ακριβώς... για να ανοίξει ο δρόμος προς τη συμφωνία.

Αρμόδιες πηγές μιλούν για ανάληψη «πρωτοβουλιών κορυφής» από τον Αλέξη Τσίπρα (με αφορμή, κατ' αρχάς, την αυριανή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες) και συνεχών επαφών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους ομολόγους του, ώστε στο επόμενο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να έχει στρωθεί το έδαφος για κοινά αποδεκτή λύση.

Επισήμως, η κυβέρνηση μιλά για αναβολή της απόφασης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς «και πολλών εκ των συμμετεχόντων στο Eurogroup», καθώς η λύση που προτάθηκε από τον Β. Σόιμπλε ενείχε τον κίνδυνο μετάθεσης του προβλήματος (του χρέους) στο μέλλον.

Η «παγίδα»

Ανεπισήμως, στελέχη της κάνουν λόγο για «παγίδα» που στήθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών («εν γνώσει, πιθανότατα, του Πολ Τόμσεν»), ώστε όχι απλώς να μετατεθεί το πρόβλημα στο μέλλον, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο σε ένα νέο πρόγραμμα, «όπως κι αν αυτό ονομαστεί».

Αυτή την παγίδα, λένε, την αντιλήφθηκε ο κ. Τσακαλώτος και απέρριψε την προτεινόμενη «λύση», έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του Ιταλού και του Γάλλου ομολόγου του -ο δεύτερος μάλιστα έκανε «πρεμιέρα» στο Eurοgroup εκπροσωπώντας για πρώτη φορά τη νέα κυβέρνηση Μακρόν.

«O Σόιμπλε πρότεινε λύση που "βολεύει" το Βερολίνο ενόψει των γερμανικών εκλογών και δεν οδηγεί την Ελλάδα στο QE. Ζητάμε λύση που θα δίνει καθαρό σήμα στις αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, με γνώση των όσων διημείφθησαν στο Eurogroup.

Οι δύο αρνητικές εκδοχές

Παρότι, επισήμως, το Μαξίμου εκφράζει αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία, επιτελικά στελέχη του δεν αρνούνται πλέον και τη («μηδενική», μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα) πιθανότητα να επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις η 15η Ιουνίου.

* Η πρώτη: να επιμείνει η γερμανική πλευρά (και οι «δορυφόροι» της) στην προχθεσινή πρόταση, έστω και κατά τι βελτιωμένη. Σ' αυτή την περίπτωση, λένε, το βάρος θα πέσει στο εάν και πώς θα περιλαμβάνει ένταξη στο QE, καθώς, διαφορετικά, οι αγορές θα κινηθούν αρνητικά και η αποτυχία της προσπάθειας για ανάπτυξη θα είναι προδιαγεγραμμένη.

* Η δεύτερη: να μη γεφυρωθεί το ρήγμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και να αποχωρήσει το Ταμείο. Σε μία τέτοια εξέλιξη, το τρέχον πρόγραμμα «θα τερματιστεί» (όπως είχε προαναγγείλει-απειλήσει ο κ. Σόιμπλε στις αρχές του έτους) και η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την ευρωπαϊκή πλευρά για τη συνέχεια.

Επ' αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε χθες ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα αλλά τροποποιήσεις του ισχύοντος, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις δεν θα διαρκέσουν πολύ.

Η ακριβής απάντηση ήταν: «Εφόσον δεν θα υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η ΕΚΤ αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που θα είναι πλέον αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και την αξιολόγηση των όσων έχουν συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2015, θα πρέπει να προχωρήσουν στη βάση των δικών τους κανόνων, αλλά και των κανόνων που περιγράφει η Συμφωνία σε όλα όσα απαιτούνται. Είτε αυτό αφορά στην ολοκλήρωση των εναπομεινασών αξιολογήσεων, είτε αυτό αφορά στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που, όμως, αποτελεί μια εντελώς διαφορετική συζήτηση».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε για πρώτη φορά σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ. Διευκρίνισε επίσης ότι τις σχετικές συζητήσεις θα τις κάνει η παρούσα κυβέρνηση, αποκλείοντας δηλαδή πολιτικές (εκλογικές) εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v