Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τους τόνους στην οικονομία η ΝΔ

Η σημερινή ομιλία Μητσοτάκη στο Economist και η μάχη της Βουλής για το πρόσφατο Eurogroup. Ποια τα γαλάζια επιχειρήματα. Οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο... Συμεών Κεδίκογλου.

Ανεβάζει τους τόνους στην οικονομία η ΝΔ

Χωρίς να υποβαθμίζει τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η παρατεταμένη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και την υπόθεση του Noor1, η οποία θεωρεί ότι θα έχει συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της οικονομίας.

Είναι, όπως εκτιμούν στην οδό Πειραιώς, το νούμερο ένα πρόβλημα του συνόλου της κοινωνίας και «η ΝΔ δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα στον πολίτη και σε όσα αυτός φορτώνεται επιπλέον στην πλάτη του με τις... ευλογίες των δύο κυβερνητικών εταίρων». Ήδη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το επιτελείο του έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ενώ ένα δείγμα της σκληρής αντιπολιτευτικής τακτικής του αναμένεται να αναδείξει και απόψε, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για τη «διαρκή λιτότητα» στην οποία καταδικάζεται ο τόπος από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και θα επαναλάβει ότι, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η χώρα μας δεν έλαβε ούτε ρύθμιση του χρέους ούτε ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Και αυτό, όπως θα αναφέρει, με σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια και επιπλέον δέσμευση για πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει στην ανάγκη μεταρρυθμιστικής αξιοπιστίας της χώρας, προκειμένου να βγει στις αγορές, δεσμευόμενος ότι η ΝΔ, εφόσον γίνει κυβέρνηση, θα εφαρμόσει βαθιές τομές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις πέρα και πάνω από το πρόγραμμα, με βασική πάντως προϋπόθεση τη μειωμένη φορολογία.

Η κακή εικόνα της οικονομίας, υποστηρίζει η ΝΔ, αποτυπώνεται και στην τελευταία εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, με τον τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος Χρήστο Σταϊκούρα να την προσδιορίζει στο τετράπτυχο «εσωτερική στάση πληρωμών - υπεραπόδοση εσόδων λόγω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης - μη επαναλαμβανόμενα έσοδα - φορολογική "κόπωση" των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους».

Ισορροπίες και... αστειότητες

Με προσοχή, εξάλλου, η ΝΔ παρακολουθεί το θέμα των συμβασιούχων και της απεργίας των εργαζομένων στους δήμους. Κρατώντας σχετικές ισορροπίες, τονίζει μεν την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις προς όφελος των πολιτών, ωστόσο καταλογίζει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση «για τη σημερινή χαοτική κατάσταση». Εκτίμηση της οδού Πειραιώς είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί «να κερδίσει χρόνο, υπόσχεται νέες ανανεώσεις συμβάσεων και φωτογραφικές μονιμοποιήσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε νομοθετικό επίπεδο, άρα μπορούν εύκολα να προσβληθούν δικαστικά».

Παράλληλα, υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας χαρακτηρίζει ως «αστειότητες» τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι η ΝΔ καθοδήγησε τη συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ προκειμένου να στηρίξει τη συνέχιση της απεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση της απεργίας ήταν ομόφωνη, αν και η ΔΑΚΕ αρχικά είχε προτείνει την αναστολή της. Ωστόσο, τα δύο μέλη της εντός της συνεδρίασης, προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία στην απόφαση, συντάχθηκαν τελικά υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, όπως είχαν ταχθεί εξαρχής και οι 2 εκπρόσωποι της παράταξης που πρόσκεινται στη ΛΑΕ, οι 3 του ΠΑΜΕ και οι 3 της «Συνδικαλιστικής Επιτροπής» του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκου Τράκα.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση στο Ρublic του Συντάγματος για όλα «πλην πολιτικής». Σχόλια τροφοδότησε η παρουσία στην εκδήλωση του πρώην βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, Συμεών Κεδίκογλου. Κάποιοι μάλιστα, έστω πρόωρα, έσπευσαν να τον χρίσουν υποψήφιο βουλευτή στις γαλάζιες λίστες κατά τις επόμενες εκλογές.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v