Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γραμμή της ΝΔ για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Τι λένε για τον επικεφαλής και την νέα στρατηγική του καινούργιου σχήματος. Η υποψηφιότητα Καμίνη και η στάση των υπολοίπων δυνάμει αρχηγών. Ο Λαλιώτης, ο Σκανδαλίδης και ο Τσοχατζόπουλος.

Η γραμμή της ΝΔ για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, αλλά ταυτόχρονα και με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στη ΝΔ τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

Μολονότι ο βασικός αντίπαλος τα τελευταία χρόνια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ και πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνουν την ύστατη προσπάθεια αναγέννησής τους και ότι η εκλογή του νέου αρχηγού θα επηρεάσει -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό- τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

«Δεν ασχολούμαστε με τα άλλα κόμματα», είναι η μόνιμη επωδός των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένο είναι ωστόσο -και το ξέρουν καλά και οι ίδιοι- ότι το μέλλον της κεντροαριστεράς εμμέσως θα επηρεάσει και τη ΝΔ. Και αυτό, διότι η όποια απόφαση τη βάσης της ΔΗ.ΣΥ., θα σηματοδοτήσει, εκτός του προσώπου, και την πολιτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα εκ μέρους του καινούργιου φορέα ο οποίος θα διεκδικήσει σοβαρό ρόλο στο χώρο του κέντρου. 

Ανάλογα δε με τον επικεφαλής, θα κριθούν εν πολλοίς και πιθανές μετακινήσεις ψηφοφόρων, αλλά και η ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, η υποψηφιότητα Καμίνη διαμορφώνει ασφαλώς ένα νέο τοπίο, από τη στιγμή μάλιστα που αυτός «αλιεύει» ψηφοφόρους από την ίδια … δεξαμενή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις των υπόλοιπων «παικτών». 

Χθες, ο Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι τελικά υποψήφιος, ο Γιάννης Μανιάτης το άφησε ανοιχτό, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την ενόχλησή του για τις «πρόωρες ανακοινώσεις υποψηφιότητας» και οι υπόλοιποι μνηστήρες περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Έντονα συζητείται στο μεταξύ η πρόσφατη παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη, αλλά και χθες του Κώστα Σκανδαλίδη, οι οποίοι επί της ουσίας απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΝΔ.

«Διεφθαρμένο σύστημα»

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως εκλαμβάνουν θετικά τέτοιου είδους κινήσεις, με χαρακτηριστικό το σχόλιο του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου Κωνσταντίνου Κυρανάκη: «Βλέπω ότι Λαλιώτης, Τσοχατζόπουλος και άλλοι από το παλιό διεφθαρμένο σύστημα του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν εμμέσως το ΣΥΡΙΖΑ. Η καραμέλα που επαναλαμβάνεται από τον πρωθυπουργό για το παλιό πολιτικό σύστημα, αυτό είναι στο dna του και δε μπορεί να το βγάλει από πάνω του. Όσο Λαλιώτης, Τσοχατζόπουλος και άλλοι από το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα ανεβαίνει», σημείωσε, ενώ θέση στο θέμα πήρε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που εκτίμησε πως «το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ένα κόμμα κεντροαριστερής απόκλισης».

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη «κλείσει το μάτι» στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, δίνοντας το παρόν στο πρόσφατο συνέδριό της και τοποθετώντας τις δύο πολιτικές δυνάμεις στην ίδια πλευρά του λόφου, απέναντι στους «εκπροσώπους του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης». Κίνηση πάντως που δεν υιοθετείται ομόφωνα εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν λείπουν και αυτοί οι οποίοι ξορκίζουν νέα πιθανή συμπόρευση των δύο κομμάτων, σε μια επανάληψη της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.    

«Βούτυρο στο ψωμί»

Την ίδια ώρα, ως «βούτυρο στο ψωμί του», θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στην Ορθοδοξία, τη σημαία, τις παρελάσεις και την τρομοκρατία. Στη συγκυρία αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά την στροφή προς το κέντρο, τον φυσικό του ιδεολογικό χώρο,  έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει και τους δεξιούς ψηφοφόρους και αποτρέποντας διαρροές προς άλλα μικρότερα κόμματα του χώρου.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η κόντρα με τον Πάνο Καμμένο που τις τελευταίες μέρες έχει κλιμακωθεί και δεν προβλέπεται να τελειώσει άμεσα. Τον Σεπτέμβριο άλλωστε προγραμματίζεται να διεξαχθεί το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Noor1

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v