Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική στη Βουλή για Noor1 και Λονδίνο

Σήμερα η ψηφοφορία για εξεταστική επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο. Στο κάδρο των ευθυνών από τη ΝΔ και ο Αλέξης Τσίπρας. Πού ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τι θα απαντήσει ο υπουργός Άμυνας.

Μετωπική στη Βουλή για Noor1 και Λονδίνο

Στον απόηχο της νέας κόντρας ΝΔ και Πάνου Καμμένου, με αφορμή δημοσίευμα (της εφημερίδας Παραπολιτικά) για την παρουσία του υπουργού Άμυνας σε καζίνο στο Λονδίνο, πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή -σε υψηλούς τόνους, όπως προαναγγέλλει η στάση των εμπλεκόμενων πλευρών- η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον κ. Καμμένο σχετικά με την υπόθεση του Noor1.

Η σχετική συζήτηση ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 21 Ιουλίου, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω του σεισμού στην Κω. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα απορρίψουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την έγκριση της οποίας χρειάζεται η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών και όχι μικρότερη των 120 ψήφων. 

Η ΝΔ κάνει λόγο για «απολογία» του υπουργού Άμυνας και επενδύει στη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, όπως αποτυπώνεται και στη διαφοροποίησή τους σε ψηφοφορίες συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια πολύ επιθετική ομιλία -όπως τη χαρακτηρίζουν στενοί συνεργάτες του- θα επιχειρήσει να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την ανοχή που δείχνει σε συμπεριφορές υπουργών του όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πάνος Καμμένος.

«Μια φορά και έναν καιρό ο κ. Τσίπρας έδιωξε τους υπουργούς που είναι ανίκανοι και παίζουν τη χώρα στα ζάρια. Ούτε στα παραμύθια -galop του #syriza» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας το στίγμα και επαναφέροντας το αίτημα του κόμματός του για παραίτηση των δύο υπουργών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει εκ νέου μια σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό, για το αν και τι γνώριζε από τις «αντιθεσμικές» -όπως θα τις χαρακτηρίσει- παρεμβάσεις του υπουργού Άμυνας στη συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση που αφορά εμπόριο ναρκωτικών. Παράλληλα, θα αναφερθεί και στο ταξίδι του Πάνου Καμμένου στο Λονδίνο, από τον οποίο θα ζητήσει εξηγήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν. Η ΝΔ εν προκειμένω προειδοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αποφύγει να έρθουν «όλα στο φως» και ότι οι ευθύνες δεν παραγράφονται και θα αποδοθούν σε όσους τις έχουν. Στο τραπέζι στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν και την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας, άγνωστο όμως παραμένει αν θα τη χρησιμοποιήσουν ή όχι.

Επιχείρηση αντιπερισπασμού

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι στην «απεγνωσμένη επιχείρηση  αντιπερισπασμού εκ μέρους της ΝΔ» δεν πρόκειται να συμμετάσχει, εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θυμάται «ούτε Siemens, ούτε Novartis, ούτε Ερρίκος Ντυνάν, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια. Το μόνο που θυμάται ο κ. Μητσοτάκης είναι να στοχοποιεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, κατ’ εντολή φίλων του επιχειρηματιών».

Όσο για τον ίδιο τον κ. Καμμένο, η χθεσινή ανακοίνωση-δήλωση της συζύγου του, Έλενας Τζούλη, που απάντησε στο δημοσίευμα για το Λονδίνο, ουσιαστικά αποτυπώνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει σήμερα στη Βουλή.

Ο υπουργός Άμυνας θα επισημάνει πως το «σκάνδαλο του Noor1 αγγίζει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, του επιχειρηματικού και μιντιακού κατεστημένου», θα καταγγείλει συκοφαντίες, πόλεμο λάσπης και απειλές σε βάρος του, προκειμένου να υπαναχωρήσει «από την πολιτική ανάδειξη αυτών των φαινομένων διαφθοράς, της διαπλοκής και του οργανωμένου εγκλήματος». Επίσης, θα μιλήσει για επιδίωξη δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας στη Δικαιοσύνη, καθώς και για απόπειρα αντιστροφής των ρόλων των ιδιοτήτων των κατηγορουμένων και υπόπτων σε καταγγέλλοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v