Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική μετάλλαξη για το ΔΝΤ βλέπει η ΝΔ

Πώς υποδέχθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση τη θετική για το Ταμείο δήλωση του πρωθυπουργού. Οι διαφορετικές απόψεις για το χρέος και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Επανέρχονται στην κορυφή της γαλάζιας ατζέντας υγεία, παιδεία και ασφάλεια.

Κυβερνητική μετάλλαξη για το ΔΝΤ βλέπει η ΝΔ

Η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν προκάλεσε έκπληξη στο επιτελείο της ΝΔ. Όπως αναφέρουν γαλάζιες κομματικές πηγές, «μάλλον την περιμέναμε τη συγκεκριμένη δήλωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός κάνει στροφή 180 μοιρών από προηγούμενες τοποθετήσεις του, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και τι όχι», σημειώνουν. Ανατρέχοντας σε προηγούμενες δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, στην οδός Πειραιώς  διαπιστώνουν -όπως λένε- μια σειρά ανακολουθιών τους αναφορικά με τη θέση του Ταμείου στο πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζουν τις κατηγορίες τις οποίες τους αποδίδει διαρκώς η Κουμουνδούρου, ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ αποτυπώνει σε απόλυτο βαθμό τις θέσεις του ΔΝΤ».

Τώρα, αναρωτιούνται στο γαλάζιο στρατόπεδο, «ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος; Ξαφνικά ο κ. Τόμσεν έγινε καλός κατά την κυβέρνηση;». Στους διαδρόμους των γραφείων της ΝΔ δεν είναι λίγοι αυτοί που συσχετίζουν τα καλά λόγια προς το Ταμείο από τον πρωθυπουργό, με μια ευρύτερη παρασκηνιακή συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον Ντόναλντ Τραμπ, με πρώτη απ’ όλες την αναβάθμιση των F-16.

Πάντως και στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν ξεκάθαρη επίσημη θέση για τη συνέχιση ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστόσο πριν από λίγες μέρες να χαρακτηρίζει «επιβεβλημένη» τη μετατροπή του ESM σε νομισματικό ταμείο.

Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού για την παραμονή του Ταμείου είναι ότι με αυτόν τον τρόπο «θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι «οριστικά συμφωνία για το χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει».

Μεσοπρόθεσμα μέτρα

Αυτό που θα γίνει, λένε στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, είναι ότι η χώρα μας δεν θα πάρει τίποτε άλλο παρά μόνο ό,τι έχει συμφωνηθεί για την υλοποίηση του συμφωνημένου οδικού χάρτη και μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 θα αποφασιστεί τι θα πρέπει να γίνει, για να αρχίσει η υλοποίηση κάποιων από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Σχετικά με τις δηλώσεις του ΔΝΤ ότι «δεν περιμένει νέα μέτρα», ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι «η μη λήψη νέων μέτρων διευκολύνεται από την επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας. Κάτι που μέχρι σήμερα η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί να επιτύχει».

Την ίδια ώρα, η ΝΔ επαναφέρει στην κορυφή της ατζέντας την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα το eHealth Forum 2017, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη Αθηνών, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Β. και είναι αφιερωμένο στην προαγωγή της ψηφιακής υγείας, ενώ ταυτόχρονα κλιμάκιο της ΝΔ, υπό τον τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου, θα ξεκινά από το Γενικό Κρατικό μια σειρά επισκέψεων σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής, για να ακούσουν τα προβλήματα των εργαζομένων και τις όποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν.

Επίθεση στην κυβέρνηση για ζητήματα ασφάλειας εξαπέλυσε ο επίσης γαλάζιος τομεάρχης Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τα κρούσματα εγκληματικότητας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. «Διαδοχικά κρούσματα δολοφονιών και βίαιων ενεργειών καταρρακώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το κράτος», δήλωσε χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v