Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστική απόφαση υπέρ του Αρτέμη Σώρρα

Απαράδεκτη η δίκη με κατηγορούμενους τον Αρτ. Σώρρα και συνεργάτη του. Πλήθος οπαδών του ξέσπασε σε χειροκροτήματα. «Εμπρός Αρτέμη Σώρρα να πάρουμε τη χώρα» και «άκουσε Αρτέμη, το καθεστώς σε τρέμει» τα συνθήματα έξω από την Ευελπίδων.

Δικαστική απόφαση υπέρ του Αρτέμη Σώρρα

Απαράδεκτη κηρύχθηκε η δίκη με κατηγορούμενους τον καταζητούμενο Αρτέμη Σώρρα και τον συνεργάτη του Μανώλη Λαμπράκη για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων από κοινού.

Στο άκουσμα της απόφασης, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ακροατήριο ξέσπασαν σε χειροκρότημα, φωνάζοντας «άξιοι» στον δικαστή και τον εισαγγελέα.

Σε χειροκροτήματα ξέσπασε ο κόσμος που βρισκόταν και έξω από το κτίριο 2, φωνάζοντας «εμπρός Αρτέμη Σώρρα να πάρουμε τη χώρα» και «άκουσε Αρτέμη, το καθεστώς σε τρέμει». Ακολούθησε ομιλία από τον συνήγορο του Σώρρα.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μαζεύτηκαν στην πλατεία εντός των δικαστηρίων και φώναξαν όλοι μαζί τον όρκο στην ένωση του Σώρρα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Η υπόθεση έφτασε ξανά στο ακροατήριο μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου στην απόφαση που είχε εκδώσει το μονομελές Πρωτοδικείο το 2013, η οποία αθώωνε τους δύο κατηγορούμενους και στο σκεπτικό της δεχόταν ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι ενδεχομένως διαχειριστής του μυθικού ποσού των 600 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έφτασε κατά λάθος στο ακροατήριο καθώς δεν επρόκειτο να δικαστεί ξανά. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι κακώς εισήχθη η υπόθεση να δικαστεί αφού η αναίρεση έγινε μόνο για να αφαιρεθεί από τη νομολογία το σκεπτικό που αφορούσε αν ο Αρτέμης Σώρρας είναι διαχειριστής του επίμαχου ποσού. Επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και παρήλθε η προθεσμία της έφεσης υπέρ του νόμου, δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Έξω από το κτίριο 2 στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες οπαδοί του Αρτέμη Σώρρα. Η αίθουσα του δικαστηρίου είναι κατάμεστη και οι αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για να κρατούν το πλήθος εκτός κτιρίου.

Ο Αρτέμης Σώρρας φυσικά δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο. Ο συνεργάτης του είναι απών και δεν εκπροσωπείται ούτε από δικηγόρο. Ο συνήγορός του υπέβαλε μια σειρά από ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν. Το γεγονός προκάλεσε λογομαχία μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης Φώτη Μπαμπάνη και του εισαγγελέα, η οποία κατέληξε με τον πρώτο να υποβάλει μήνυση σε βάρος του δικαστικού λειτουργού για συκοφαντική δυσφήμιση. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την πολύωρη διακοπή της διαδικασίας.

Ο συνηγορος του Αρτέμη Σώρρα υποστήριξε στο δικαστήριο ότι είναι κατάχρηση εξουσίας να διωχθεί ένας αθώος για δεύτερη φορά, ενώ ως προς την αναίρεση του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι αποτελεί κατάργηση της έννοιας δικαίου καθώς η τότε πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου θα έπρεπε να έχει αυτοεξαιρεθεί από την ολομέλεια που δίκασε την υπόθεση επειδή στη συνέχεια ανέλαβε θέση στο πρωθυπουργικό γραφείο ενώ ο κ. Σώρρας είχε ήδη καταθέσει μήνυση σε βάρος του πρωθυπουργού.

Μετά την πολύωρη διακοπή ανέβηκε στην έδρα άλλος εισαγγελέας, ο οποίος πρότεινε να κηρυχθεί απαράδεκτη η διαδικασία:

«Έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση και ανεξάρτητα αν έγινε δεκτή η αναίρεση, δεν επηρεάζει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, άρα δεν υπάρχει περιθώριο ποινικής αξιολόγησής τους αφού δεν είναι πλέον κατηγορούμενοι. Ζητώ να κηρυχθεί απαράδεκτη η παρούσα διαδικασία εναντίον τους».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε:
«Κηρύσσεται απαράδεκτη η συζήτηση και παραπέμπεται η δικογραφία στην εισαγγελία για τα νόμιμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v