Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Το μεταναστευτικό δίχασε την Ευρώπη, ενώνει τα ελληνικά κόμματα

Η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην πορεία ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που είναι και ο μόνος δρόμος, ο οποίος μπορεί να ξαναδώσει στην Ευρώπη

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Το μεταναστευτικό δίχασε την Ευρώπη, ενώνει τα ελληνικά κόμματα

«Το μεταναστευτικό, περισσότερο από την οικονομική κρίση, δίχασε την Ευρώπη, ενώνει όμως τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των ελληνικών κομμάτων την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ.

«Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην πορεία ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που είναι και ο μόνος δρόμος, ο οποίος μπορεί να ξαναδώσει στην Ευρώπη: σφρίγος, δύναμη και προοπτική και στους Ευρωπαίους πολίτες εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό όραμα και εγχείρημα», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας, επεσήμανε πως «αυτή καλείται να ορθώσει κοινό μέτωπο με τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, μπροστά στο ανησυχητικό και επικίνδυνο φαινόμενο του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού από στοιχεία που είτε αγνοούν την ιστορία είτε σκόπιμα την λησμονούν, με κίνδυνο, αν επικρατήσουν, να την επαναλάβουν ακόμα πιο δραματικά.  Και σε αυτήν την ιστορική στιγμή, πρωταγωνιστεί, εκ των πραγμάτων,  η κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της χώρας, η Νέα Δημοκρατία.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Αβραμόπουλος έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Τονίστηκε πολλές φορές, και τώρα και παλαιότερα, η ενορατική ηγετική πρωτοβουλία του Εθνάρχη. Και μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης για την Ελλάδα. Με αυτήν την ιστορική στρατηγική πέτυχε  να εισέλθει η χώρα στην οικογένεια των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατιών, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και προόδου. Αυτήν την κατάκτηση οφείλουμε να διασφαλίσουμε, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο το δέσιμό μας με την Ευρώπη. Τo επισημαίνω αυτό, γιατί παρατηρώ πως επιχειρείται τα τελευταία χρόνια να αποδοθούν στην Ευρώπη τα λάθη και οι παθογένειες του ελληνικού κράτου και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που οδήγησαν στην βαθιά οικονομική κρίση», ανέφερε.

 Η Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος, «έχει ως μια ακόμα αποστολή την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στην πολιτική και  τους λειτουργούς της, την ισχυροποίηση των δημοκρατικών μας θεσμών, την ενδυνάμωση της κοινωνικής μας συνοχής. Και να θέσει τα θεμέλια της αρχιτεκτονικής μιας νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής Ελληνικής πολιτείας, με μία τολμηρή και θαρραλέα συνταγματική αναθεώρηση».

Παράλληλα,  όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση «καλείται να εκμεταλλευτεί προς όφελος της χώρας  -αλλά και αντίστροφα της Ευρώπης- τους δεσμούς της  με τη μεγάλη πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνεισφέροντας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με παρεμβάσεις ευρωπαϊκής ενόρασης στη χάραξη της νέας στρατηγικής του, με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος  συναντίληψης και αλληλεγγύης, μπροστά στις κοινές, για όλους μας, προκλήσεις».

Υποχρέωση της ηγεσίας της χώρας, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, «είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες αλλά και με πρωτοβουλίες της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός αντίστοιχου κλίματος στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα. Με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης, και με εθνική στρατηγική ως αποτέλεσμα ευρύτερων συνεργιών και στη βάση εθνικής συνεννόησης, να εγγυηθεί μια σταθερή πορεία στους ταραγμένους αυτούς καιρούς για τους πολίτες και την πατρίδα μας. Σε αυτό  το τοπίο, η Ελλάδα,  με πρωτοπόρα την Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική δύναμη, που νωρίς διέβλεψε τις εξελίξεις σε βάθος χρόνου, καλείται να κινηθεί,  πέρα και πάνω από τη συμβατική πολιτική και τις ξεπερασμένες, από τους καιρούς πρακτικές, στερεότυπα και συνήθειες του παρελθόντος και να ανοίξει ένα αισιόδοξο παράθυρο στο μέλλον για τους Έλληνες και πάνω απ’ όλα για τη νέα γενιά. Αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή της φιλελεύθερης δημοκρατικής Παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Όταν έρθει η ώρα να αναλάβει τις δικές της κυβερνητικές ευθύνες κάτω από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με κοινωνική ευαισθησία και ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, θα κληθεί να εγκαινιάσει ένα καινούργιο κεφάλαιο, για τον δημοκρατικό μας πολιτισμό, την κοινωνική εθνική ενότητα, τους ισχυρούς  δημοκρατικούς θεσμούς και μία υγιή οικονομία σε ένα υγιές κράτος, εγγύηση της ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας. Με προσανατολισμό το κοινωνικό και πολιτικό κέντρο, σημείο συνάντησης, διαλόγου και σύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας».

 Η χώρα, κατά τον κ. Αβραμόπουλο, βρίσκεται «σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πολιτική δεν ασκείται πλέον με τα γνώριμα ξεπερασμένα πρότυπα. Η εύκολη λαϊκίστικη ρητορική των υποσχέσεων είναι πίσω μας. Ο σύγχρονος δημοκρατικός πολιτικός λόγος για να έχει αντίκρισμα και χρησιμότητα οφείλει να έχει ως χαρακτηριστικά του την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Γιατί εάν νωρίς είχαν λεχθεί αλήθειες στον ελληνικό λαό στη βάση εθνικής συναντίληψης, διαλόγου και συνεννόησης δεν θα είχε διαρραγεί η κοινωνική ενότητα, δεν θα είχε αμφισβητηθεί η αξία της πολιτικής και το κυριότερο: η κρίση θα είχε ήδη ξεπεραστεί. Δεν είναι όμως αργά για μια αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης, λόγου και πράξεων. Αυτό εγγυάται η Νέα Δημοκρατία και αυτά είναι χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ιδιότητες που όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πέραν από ιδεολογικές ή άλλες διαφορές καλούνται να συμμεριστούν και να υιοθετήσουν. Γιατί ήρθε ο καιρός να χτίσουμε όλοι μαζί ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα με κοινές δημοκρατικές αρχές και κοινές βάσεις. Γιατί τελικά αυτό που οφείλουμε να διασφαλίσουμε και να ισχυροποιήσουμε μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις  είναι πάνω από όλα η κοινωνική και εθνική μας ενότητα. Προϋπόθεση για μια νέα σύγχρονη ελληνική πολιτεία στον πυρήνα και στην καρδιά της Ευρώπης, με τους Έλληνες να νιώθουν, να αισθάνονται ότι είναι και ευρωπαίοι και Έλληνες, γιατί εδώ είναι ακριβώς που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά η ευρωπαϊκή ιδέα και ο πατριωτισμός», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v