Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκοπιανή» φρενίτιδα με πιέσεις, αντιφάσεις… και Εκκλησία

Τσίπρας προς Αρχιεπίσκοπο: Η Εκκλησία έχει δικαίωμα να εκφράζει άποψη στα εθνικά θέματα, αλλά αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση. Για συναίνεση στον όρο «Μακεδονία» μιλά ο Μπ. Οσμάνι, δημοψήφισμα (φέρεται να) δείχνει ο Ν. Ντιμιτρόφ.

«Σκοπιανή» φρενίτιδα με πιέσεις, αντιφάσεις… και Εκκλησία

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να αποτρέψει νέα κρίση κυβέρνησης-Εκκλησίας (αυτή τη φορά για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ), την ώρα που: ο Πάνος Καμμένος επαναλάμβανε, σε έντονο ύφος, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί λύση με το όνομα «Μακεδονία», ο αντιπρόεδρος της γείτονος διαβεβαίωνε τη δική του κοινή γνώμη πως η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί τέτοια ονομασία και ο Νίκος Κοτζιάς συναντούσε (αρχικώς μυστικά...) τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη.

Το λεγόμενο «Σκοπιανό» μοιάζει με μπερδεμένο κουβάρι αυτή τη στιγμή, με τα σφικτά χρονοδιαγράμματα να απαντούν στο ερώτημα «γιατί τέτοια φρενίτιδα» για εξεύρεση λύσης, δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, που θα δώσει υποσχετική ένταξης στην ΠΓΔΜ, θα διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι χθες σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, τον επόμενο μήνα θα υπάρξει ανακοίνωση στρατηγικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Απρίλιο θα δοθούν οι εκθέσεις προόδου της Κομισιόν, τον Μάιο θα γίνει Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Οσμάνι (ο οποίος προ τριημέρου συναντήθηκε στην Αθήνα με τους Νίκο Κοτζιά και Γιώργο Κατρούγκαλο) δήλωσε μάλιστα πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει συναίνεση ότι ο όρος ‘Μακεδονία’ θα περιλαμβάνεται στη λύση», αρνούμενος να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Το ίδιο έπραξαν και ελληνικές πηγές, αποφεύγοντας να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το μοντέλο του ονόματος.

Ο Ντιμιτρόφ «έδειξε» δημοψήφισμα

Για την περίφημη συνάντηση του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη, τελικά) η κοινή ανακοίνωση ήταν λιτή και δεν έριξε φως στο θέμα του ονόματος.

Πληροφορίες πάντως εμφανίζουν τον κ. Ντιμιτρόφ να υποστήριξε ότι θα γίνει στη χώρα του δημοψήφισμα, αλλά το ερώτημα θα είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να συνδέεται η προταθείσα ονομασία με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κι αυτό επειδή οι γείτονες επιθυμούν σφόδρα την ένταξη και, επομένως, δεν θα τη ρισκάρουν χάριν του συνταγματικού τους ονόματος «Μακεδονία».

Αντιθέτως, ο κ. Οσμάνι, ως εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος που δεν θέλει δημοψήφισμα, περιορίσθηκε να απαντήσει... διπλωματικά σε σχετική ερώτηση: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί λύση και όχι να συζητηθεί ο τρόπος κύρωσης της λύσης αυτής».

Μakedonya ή Βαρντάσκα;

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Καμμένος επέμεινε και χθες, σε εκδήλωση των ΑΝΕΛ, ότι δεν θα δεχτεί τον όρο «Μακεδονία» και μάλιστα «ούτε new, ούτε upper, ούτε… στο πλάι», αλλά δεν θα έλεγε όχι σε σλαβικούς όρους όπως «Βαρντάσκα».

Συνεργάτες του εξακολουθούν να διευκρινίζουν ότι θα δεχόταν τον όρο «Μακεδονία», αλλά σε αμετάφραστη εκδοχή («makedonya»), με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό.

Θερμή επιστολή Τσίπρα προς Αρχιεπίσκοπο

Εν μέσω όλων αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποτρέψει μία νέα «ιερή κρίση», με αφορμή τις προχθεσινές διαρροές κυβερνητικών κύκλων (κυρίως από ΥΠΕΞ) ότι με τη θέση της για το ονοματολογικό η Εκκλησία ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή.

Με επιστολή που απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός τόνισε μεν ότι η Εκκλησία έχει δικαίωμα να εκφράζει άποψη στα εθνικά θέματα, ωστόσο ξεκαθάρισε (σε ευγενικό ύφος, πάντως) ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση.

«Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε. Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μάς έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου και εθνικής ενότητας», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή.

(Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ότι τάσσεται εναντίον σύνθετης ονομασίας, αφενός υποστηρίζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας και, αφετέρου, θέτοντας και την εκκλησιαστική πτυχή: «Τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ‘Μακεδονίας’»).

Αξιολογώντας ως θετικό στοιχείο τις αποστάσεις που πήρε ο κ. Ιερώνυμος απέναντι στα επιχειρούμενα συλλαλητήρια (α λα 1992), ο πρωθυπουργός έκλεισε σε ιδιαίτερα θερμό ύφος την επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο:

«Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με την επιθυμία να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας, παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν.

Η κυβέρνησή μου, και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v