Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Σκοπιανό ξανάρχεται… μέσω Βιέννης

Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ χθες, με Νίμιτς σήμερα. Αξιολόγηση της κατάστασης πριν από την τριμερή της Πέμπτης στη Σόφια. Οι ακραίες θέσεις Νίμιτς και τα «βέτο» της Αθήνας.

Το Σκοπιανό ξανάρχεται… μέσω Βιέννης

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας επανέρχεται και πάλι το σκοπιανό ζήτημα, παρότι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis αναμένονται καταιγιστικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, μιλώντας χθες στους βουλευτές του κόμματός του, συνέδεσε τα δύο ζητήματα αλλά... από την ανάποδη: απαντώντας σε μία από τις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση «έφερε» το θέμα Novartis για να επισκιάσει το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός έθεσε το ρητορικό ερώτημα εάν συμβαίνει το αντίθετο. Εάν, δηλαδή, η σημερινή και η προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σήκωσαν απότομα το Σκοπιανό για να αποδώσουν στις θέσεις τους περί αυτού την «επίθεση» που τους γίνεται για την πολύκροτη υπόθεση.

Οι εξελίξεις πάντως τρέχουν. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ενημέρωσε για το Σκοπιανό, σχεδόν... διακτινίσθηκε στη Βιέννη, όπου αργά το βράδυ συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ. Οι δυο τους θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, παρόντος του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τις πληροφορίες, θα εκτιμήσουν το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έδαφος για την επίσημη τριμερή συνάντηση (Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς) την Πέμπτη στη Σόφια. Δηλαδή, εάν υπάρχει έδαφος για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Συμφωνίας που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά, το οποίο θα επιδώσει μέχρι το τέλος του μήνα στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Πιο σκληρός από τα Σκόπια... ο Νίμιτς

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το εμπόδιο για μία ουσιαστική σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι οι θέσεις Νίμιτς για «συμφωνία ανά τμήματα» («σαλαμοποίηση») και για ονομασία που δεν θα είναι erga omnes (έναντι όλων).

«Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ παρουσιάζει… πιο ακραίες θέσεις από εκείνες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, καθώς μόλις προ ημερών ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε θετικός σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό», προσθέτουν, επισημαίνοντας επίσης τη μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού.

Αν πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική ή σκλήρυνση θα φανεί τις επόμενες ώρες και ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοτζιάς προτίθεται να ξεκαθαρίσει (εκ νέου) ότι το πλαίσιο συζήτησης μεταξύ των μερών το έθεσαν οι Τσίπρας-Ζάεφ στο Νταβός, οπότε τυχόν υπαναχώρηση της γείτονος θα τορπιλίσει την προσπάθεια για κοινά αποδεκτή λύση.

Erga omnes - αλυτρωτισμός, τα ελληνικά «βέτο»

Όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, η Αθήνα δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τους δύο όρους που έχει θέσει:

* Η σύνθετη ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις (erga omnes)

* Να απαλειφθούν από το Σύνταγμα τα αλυτρωτικά στοιχεία.

Εάν, εξηγούν, αυτοί οι δύο όροι γίνουν αποδεκτοί, η συζήτηση θα στραφεί στα «ελάσσονος σημασίας» ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας.

Όσον αφορά στο «αντικειμενικό» πρόβλημα που θέτουν τα Σκόπια, ότι δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους μέχρι τον Ιούλιο που θα πρέπει να έχει «κλείσει» η συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα εμφανίζεται «κατά τι ελαστική». Όπως φέρεται να εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες, εάν υπάρξει συμφωνία, τότε αυτή θα κυρωθεί από τον ΟΗΕ, οπότε η ισχύς της θα υπερβαίνει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Το οποίο, όπως διευκρινίζουν διπλωματικά στελέχη, θα πρέπει να αλλάξει μέσα στο επόμενο (από τον Ιούλιο) δεκάμηνο, προκειμένου το ελληνικό Κοινοβούλιο να πει το τελικό «ναι» στην ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Τσίπρας: Τι ζητάμε;

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στους βουλευτές του, ήταν σαφής ως προς την κυβερνητική επιδίωξη με την εξής φράση:

«Αυτό που καλείται η κυβέρνηση να κάνει μέσα από τη διαπραγμάτευση δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους (σ.σ. τη χρήση του όρου “Μακεδονία»), είναι να πάρει πίσω. Τι να πάρει πίσω; Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει να μη σφετερίζονται και να δώσουν πίσω σύμβολα που δεν τους ανήκουν. Και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα με την αποδοχή μετά το Νταβός της μετονομασίας του αεροδρομίου, που λεγόταν αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», και της εθνικής οδού που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια. Και να τους πείσει να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v