Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ να σταματήσουν οι προκλήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ. Το επεισόδιο στα Ίμια υπονομεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας λένε οι Τούρκοι. Κριτική από ΝΔ.

Μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ να σταματήσουν οι προκλήσεις

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τονίζει το Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Με αφορμή τα παραπάνω πηγές της ΝΔ σημειώνουν ότι είναι θετικές οι ενέργειες για την αποκλιμάκωση της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο, αλλά θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Οτι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ιμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ.


Νέα πρόκληση από την Άγκυρα

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε νέα προκλητική ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία. Παράλληλα καλεί την Ελλάδα να σταματήσει «τις επικίνδυνες ενέργειες» στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Σε δήλωση που έγινε σήμερα (13 Φεβρουαρίου) από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, υποστηρίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε «έντονο διάβημα διαμαρτυρίας» για επικίνδυνο συμβάν, το οποίο έλαβε χώρα εντός της περιοχής των βραχονησίδων Καρντάκ. Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά παραπλάνησε όπως μας έχει συνηθίσει την κοινή της γνώμη και την ίδια στιγμή διαστρέβλωσε, όπως κάνει πάντα, τα γεγονότα.

Στην πραγματικότητα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου μας κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά τα περιστατικά που προκλήθηκαν χθες το βράδυ από πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής μέσω επικίνδυνων ελιγμών τους κοντά στις βραχονησίδες Καρντάκ, οι οποίες είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ξεκάθαρα πως οι επιθετικές ενέργειες των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζονται σε αέρα και θάλασσα, τις οποίες δεν θα ανεχτούμε και ότι η αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί το συμφέρον καμίας εκ των δύο χωρών. Επισήμανε επίσης ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να βάλει τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες.»

Δεν γνωρίζουν γεωγραφία

Σχετικά με την απάντηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα των Ιμίων, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε το εξής: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Απειλές από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε το πρωί προειδοποίηση κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και των διεθνών εταιρειών που ερευνούν για αέριο στη Μεσόγειο, να μην ξεπεράσουν τα όρια και καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως τα τουρκικά πολεμικά πλοία και οι μονάδες ασφαλείας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις σχετικά με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο», είπε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας: «Οι μαγκιές είναι μέχρι να δουν τον στρατό, τα καράβια και τα αεροπλάνα μας». «Προειδοποιούμε αυτούς που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφού σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Υπενθυμίζεται επίσης πως το Σάββατο, τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου «Saipem 12000», προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. 

Τζανακόπουλος: Προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989.

Ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v