Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προανακριτική και οι «πολιτικές ευθύνες»

Εν αναμονή της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και των τυχόν νέων στοιχείων, η κυβέρνηση «ανεβάζει» το θέμα της πολιτικής ευθύνης για το σκάνδαλο. Οι αναφορές σε Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή για Κοσκωτά και Βατοπέδι και τα επόμενα βήματα.

Η προανακριτική και οι «πολιτικές ευθύνες»

Με την παραπομπή και των δέκα πολιτικών προσώπων στην Προκαταρκτική επιτροπή ξεκινά η διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης Novartis. Προς το παρόν, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και από πού θα προκύψουν εκείνα τα στοιχεία που θα δικαιώσουν την επιλογή της κυβέρνησης να αντιπαρατεθεί με δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον κεντρικό τραπεζίτη, τον επίτροπο και εφτά πρώην υπουργούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε χθες να τον αποκαλούν «αρχισυμμορίτη» (Ανδρέας Λοβέρδος) και να τον προειδοποιούν πολλάκις ότι «θα λογοδοτήσει» (Αντώνης Σαμαράς) εάν χάσει τις επόμενες εκλογές. 

Ο ίδιος απάντησε στις προειδοποιήσεις-απειλές με τη φράση «δεν φοβόμαστε» και προτίμησε, στη δική του ομιλία, να σταθεί στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης Novartis. Διερωτώμενος, σε έντονο ύφος, πώς γίνεται εφόσον κανείς, πρώην υπουργός και πρώην πρωθυπουργός, δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του σκανδάλου, δεν αναλαμβάνει έστω την πολιτική ευθύνη για μία υπόθεση που ζημίωσε την πορεία της χώρας και δημιούργησε χρέη και ελλείμματα.

Προχώρησε μάλιστα σε μία σύγκριση που «πάγωσε» αρκετούς στα έδρανα της ΝΔ και του (πρώην) ΠΑΣΟΚ: για την υπόθεση Βατοπεδίου και για το σκάνδαλο Κοσκωτά, είπε, ο Κώστας Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το έπραξε και προτίμησε το «βλακώδες» και «παιδαριώδες» επιχείρημα για σκευωρία και πολιτική δίωξη.

Η συνέχεια αναμένεται επεισοδιακή -στην Προκαταρκτική επιτροπή πια.

Σημειώνεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα διαρκέσει έναν μήνα (πλην απροόπτου) και θα απαρτίζεται από 21 μέλη: δέκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη ΝΔ και έναν από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η πολιτική ευθύνη

Στοιχεία για το μεγάλο πάρτι υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε επερωτήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και στην έκθεση Σούρλα το 2013, που έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ τον Ιούνιο του 2012 αναφέρθηκε σε πρόστιμα των ΗΠΑ σε πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δωροδοκούσαν Ελληνες λειτουργούς. Κατέληγε ότι έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία, γιατί οι απώλειες ήταν πάνω από 12 δισ. ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα συμπεράσματα είχε η έκθεση Ρακιντζή. «Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα;».

Η «σκευωρία»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μιλήσει για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης καθώς είμαστε στην αρχή της έρευνας. Αναρωτήθηκε όμως αν υπάρχει πολιτική ευθύνη. «Οσοι κυβερνούσατε αυτά τα χρόνια δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα; Εν αγνοία τα έκαναν αυτά γιατροί και υπηρεσιακοί παράγοντες;

Εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούσε να κάνει μια υπέρβαση, που ίσως αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς. Την ευκαιρία να αναλάβει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Δεν το κάνει και υιοθετεί τη «βλακώδη» θεωρία της σκευωρίας.

Εκανε λόγο για επίθεση με εκβιασμούς και απειλές που προσβάλλουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία και όπως είπε, το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εμείς τους δικαστές, υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν και νομίζω ότι το κάνουν σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά το πώς οδηγήθηκε η χώρα στη χρεοκοπία.

Κανείς δεν θα φοβηθεί. Ούτε εγώ, ούτε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η δικαιοσύνη, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Σε όλο τον κόσμο οι προστατευόμενοι μάρτυρες θεωρούνται «ήρωες», αλλά εδώ τους ονομάσατε «κουκουλοφόρους». Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν.

Η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς είναι κάτι πρωτοφανές. Εχει στόχο να εμποδιστεί η δικαστική διερεύνηση από έντιμους εισαγγελείς για να μην προχωρήσει άμεσα η διαδικασία. «Δεν θα τους περάσει».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v