Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρωμα εκλογών... αγγίζει την Πειραιώς

Η αποτίμηση της προχθεσινής κοινοβουλευτικής μάχης. Ποια τα διλήμματα ενόψει των επικείμενων καλπών. Στο γαλάζιο μικροσκόπιο τα εθνικά θέματα.

Αρωμα εκλογών... αγγίζει την Πειραιώς

Ικανοποιημένοι από την έκβαση της προχθεσινής κοινοβουλευτικής μάχης για τη Novartis εμφανίζονται στη ΝΔ, καθώς -όπως υποστηρίζουν- οι κατήγοροι έγιναν τελικά κατηγορούμενοι και η επιχείρηση ποινικής δίωξης των αντιπάλων δεν ήταν τίποτε άλλο από πολιτική δίωξη, όπως φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός», έλεγε χθες γαλάζιος κοινοβουλευτικός, εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση, όπως αποδείχθηκε, στηρίζεται σε παντελώς έωλα επιχειρήματα και ψευδείς μαρτυρίες, με τις οποίες τα όποια κατηγορητήρια θα γκρεμιστούν αμέσως».

Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζουν να αποκρυπτογραφούν το περιβάλλον το οποίο διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να προσφύγει στις εθνικές κάλπες ίσως το φθινόπωρο, κατ’ εκτίμηση κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Χωρίζετε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς. Έντιμους και κλέφτες. Πλούσιους και φτωχούς. Φθαρμένους και άφθαρτους», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον οποίο βλέπουν να οδεύει σε εκλογές με δύο όπλα στη φαρέτρα του.

Την υπόθεση Novartis και την τυπική έξοδο από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι. Και παρόλο που κανένα από τα δύο δεν δικαιολογεί κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, τονίζεται από την Πειραιώς, θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και να το αναδείξει, «με τον τρόπο που τον εξυπηρετεί».

Αλλά και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τα δικά του διλήμματα ενόψει πιθανών εκλογών το επόμενο διάστημα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε το προεκλογικό σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Σε μια Δημοκρατία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν μπορείτε ‘να τελειώσετε’ τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το θέλετε, όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα και μάλιστα σύντομα. Με εκλογές. Με μία κάλπη και όχι με δέκα». Στόχος του πρωθυπουργού, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι να μετατρέψει την επόμενη εκλογική αντιπαράθεση «όχι σε μια συζήτηση για το μέλλον της χώρας και τη ζωή των πολιτών, αλλά σε έναν πόλεμο λάσπης μέσα από τον οποίο ελπίζει να επιβιώσει πολιτικά».

«Ουσιαστική Προανακριτική»

Στην προανακριτική, από πλευράς ΝΔ, θα μετέχουν οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Σταμάτης. Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ήδη από την πρώτη συνεδρίαση να αξιώσουν να γίνει «ουσιαστική προανακριτική» και να κληθούν αμέσως οι μάρτυρες παρουσία των «κατηγορουμένων». «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην κλείσει άρον άρον την Προκαταρκτική Επιτροπή, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτος όρος ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής να εξεταστούν κατά αντιπαράσταση οι μάρτυρες με τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν παραπεμφθεί», τόνισε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Πειραιώς βρίσκονται τα εθνικά μας θέματα και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας, ενώ δεν έμεινε ασχολίαστη η αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον Moody’s. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, γιατί μετά από 3 χρόνια και 15 δισ. μέτρα, η ελληνική οικονομία επιστρέφει ασθμαίνουσα στην κατάσταση που ήταν λίγο πριν το τέλος του 2014», δήλωσε η κ. Σπυράκη, που εκτίμησε ότι «ο δρόμος για να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της είναι ακόμη μακρύς και οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν συγκλίνουν στην επαναφορά της κανονικότητας στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v