Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για «θερμή» πολιτικά άνοιξη

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας φέρνει κοντά Τσίπρα-Θεοδωράκη και εξοργίζει την Φ. Γεννηματά ενώ… «κάτι τρέχει με τον Καμμένο». Το καλό και το κακό σενάριο του (τυχόν) διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω «σκοπιανού».

Τα σενάρια για «θερμή» πολιτικά άνοιξη

Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Σταύρο Θεοδωράκη το απόγευμα της Παρασκευής δεν πέρασε απαρατήρητο από όσους ελπίζουν (ή φοβούνται) εξελίξεις στον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο», με θρυαλλίδα τα εθνικά θέματα.

Σε μία από τις πιο ευαίσθητες στιγμές των τελευταίων χρόνων, ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προς αντιμετώπιση (από κοινού) των μεγάλων εθνικών προκλήσεων.

Την πρόταση αυτή την είχε διατυπώσει ο κ. Θεοδωράκης τον Δεκέμβριο του 2016, με αφορμή, τότε, την έντονη κινητικότητα περί το Κυπριακό. Η κυβέρνηση δεν την είχε απορρίψει «ως ιδέα», αλλά την άφησε στο συρτάρι καθώς το Κυπριακό ξαναστάλθηκε στις καλένδες και η περιπέτεια της δεύτερης αξιολόγησης μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών ήθελαν το Μαξίμου να «την συζητά», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, άδραξε την ευκαιρία και «υιοθέτησε» την πρόταση. Ο πρωθυπουργός, στη δική του ομιλία, περιορίσθηκε να σημειώσει ότι «δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτή την ιδέα, τη συζητάμε».

«Τουιτοπόλεμος» Φώφης-Σταύρου

Η συνέχεια είναι γνωστή: την επομένη ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον κ. Θεοδωράκη και συμφώνησαν να συναντηθούν την Δευτέρα για τα περαιτέρω. Εξέλιξη που εκνεύρισε την Φώφη Γεννηματά η οποία έσπευσε μέσω... twitter να διαχωρίσει την εθνική συνεννόηση από «τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα» επισημαίνοντας με ιδιαίτερη έμφαση: «αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι».

Ο κ. Θεοδωράκης έπιασε το υπονοούμενο και... σαν έτοιμος από καιρό ανταπάντησε, επίσης μέσω twitter: «Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό και απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα, αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

Κι όλα αυτά δέκα ημέρες πριν από ένα συνέδριο όπου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Ποτάμι θα γίνουν και επισήμως οι συνιστώσες του νέου κόμματος «Κίνημα Αλλαγής».

Πλην απροόπτου…

Προάγγελος πολιτικών εξελίξεων; Τα σενάρια πυροδοτήθηκαν αυτομάτως: ποια θα είναι τα «περαιτέρω» που θα συζητήσουν Αλέξης-Σταύρος; Μέχρι πού θα φτάσει ο θυμός της Φώφης; Πώς θα αντιδράσει ο Πάνος (Καμμένος); Εν τέλει: έφτασε η ώρα των ανακατατάξεων και των πολιτικών εξελίξεων;

Κατά τον εκπρόσωπο του Ποταμιού Δημήτρη Τσίοδρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας. «Οσοι κάνουν άλλου είδους σενάρια για συμμετοχή (του Ποταμιού) σε κυβέρνηση κ.λπ. θα μείνουν με τα σενάρια. Τελεία και παύλα», έγραψε το πρωί του Σαββάτου στα social media.

Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις και διαψεύσεις, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Πρώτον, «κάτι τρέχει» με τον Πάνο Καμμένο. Η υπόθεση της (σχεδιαζόμενης) πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία τον έπληξε προσωπικά ενώ η στήριξη που του παρέσχε το Μαξίμου έκανε και τους πιο δύσπιστους να δεχτούν ότι η αυτή η συγκυβέρνηση θα πορευθεί μαζί μέχρι τέλους.

Από την έναρξη του «σκοπιανού» και μετά όμως ο κ. Καμμένος δείχνει ότι απομακρύνεται με αριθμητική (προς το παρόν) ταχύτητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι επιλέγει να «τα παίξει όλα για όλα» προκειμένου να επιβιώσουν οι ΑΝΕΛ και να ξαναδούν Βουλή.

Σ' αυτό το πλαίσιο, κρίνεται ως «σημαντική» η χθεσινή διαφοροποίηση του κ. Καμμένου στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές: ενώ η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης (όπως εκφράσθηκε από τον πρωθυπουργό στη Βουλή την Πέμπτη) είναι πως πρόκειται για ένα «μεθοριακό συμβάν», ο υπουργός Άμυνας έσπευσε, την επομένη, να μιλήσει για «ομηρία» των δυο στρατιωτών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα ζητήσει ως αντάλλαγμα την παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Στα επιτελεία, τόσο της συμπολίτευσης όσο και τις αντιπολίτευσης μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις του και ουδόλως αποκλείουν εξελίξεις εάν, τελικά, υπάρξει συμφωνία στο «σκοπιανό» και έρθει προς έγκριση στη Βουλή.

Πολιτικοί παρατηρητές δίνουν δύο εκδοχές για τη στάση του κ. Καμμένου:

* Η καλή: να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από το υπουργικό σχήμα αλλά να μην άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Το επιχείρημα θα είναι η κρισιμότητα των στιγμών καθώς η χώρα θα βρίσκεται στο «παρά ένα» της εξόδου από το μνημόνιο, ενώ θα κορυφώνεται η δικαστική και κοινοβουλευτική διερεύνηση των σκανδάλων, κυρίως της Novartis. «Ο Πάνος δεν θα θελήσει να τα τινάξει όλα στον αέρα ούτε να κατηγορηθεί για αποστασία την πιο κρίσιμη στιγμή», λένε. Και δεν θεωρούν πρόβλημα την παραίτηση των υπουργών-υφυπουργών των ΑΝΕΛ.

* Η κακή: η αποχώρηση από την κυβέρνηση να συνοδευτεί και από άρση της εμπιστοσύνης απέναντί της. Σ΄ αυτή την περίπτωση, η κυβερνητική δύναμη θα περιορισθεί σε κάτω των 151 βουλευτών, ακόμη κι αν ένας-δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο (όπως αναμένεται σ΄ αυτή την περίπτωση).

Κι εδώ θα αρχίσουν οι περιπέτειες. Εάν δεν δοθεί στήριξη από άλλο κόμμα – χωρίς απαραιτήτως στήριξη να συνοδευτεί από σύμπραξη – η κυβέρνηση «θα πέσει». Ίσως αυτό εννοούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Πέμπτη όταν, από το βήμα της Βουλής, έλεγε ότι δεν είναι σίγουρο πως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα βρει την κυβέρνηση στη θέση της...

Για όλα τα παραπάνω, προς το παρόν υπάρχουν ενδείξεις. Η πραγματική περιπέτεια θα αρχίσει μόνο εάν προκύψουν αποδείξεις. Η σκακιέρα στήθηκε, οι παίκτες πήραν θέσεις και η άνοιξη αναμένεται θερμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v