Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναψαν φωτιές τα «ραντεβού» του… Mr. Novartis

«Ανεπιτυχείς προσπάθειες» του Κ. Φρουζή να συναντηθεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμα περιμένει να δει τον Τσίπρα», η απάντηση. Αιτήματα ή ραντεβού και για Μητσοτάκη, Δένδια, Δαμανάκη, Μπακογιάννη, Λοβέρδο, Πτωχό, Λιντζέρη.

Αναψαν φωτιές τα «ραντεβού» του… Mr. Novartis

Πόλεμος διαρροών ξέσπασε χθες για τα ραντεβού που επιδίωξε να έχει ο «Mr. Novartis» Κωνσταντίνος Φρουζής με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (σ.σ. αναγράφεται ως... Ευκλείδης Τσάκαλος) πριν από τις εκλογές του 2015, όταν ήταν απλοί βουλευτές.

Τα σχετικά αιτήματα βρέθηκαν σε σελίδες του ημερολογίου του κ. Φρουζή, όπως παραδόθηκαν από την προστατευόμενη μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» και εστάλησαν στην Προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση από την εισαγγελέα Διαφθοράς.

Το Μαξίμου απάντησε κοφτά και ειρωνικά, τονίζοντας, κατ' αρχάς, ότι «ο κ. Τσίπρας ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φρουζή, είτε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού είτε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Και επισημαίνοντας: «Η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Φρουζής εδώ και πέντε χρόνια ακόμα περιμένει...».

Από τις σελίδες του ημερολογίου δε, προκύπτει ότι ο κ. Φρουζής είχε βάλει… διαμεσολαβητή για να κλείσει το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα.

«Αντιπερισπασμός»

Η διαρροή των εν λόγω αιτημάτων χρεώνεται σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού και προκειμένου να φανεί το αβάσιμο των κατηγοριών που βαρύνουν τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Όπως δεν σημαίνει τίποτα ότι ο κ. Φρουζής ζήτησε να δει τους Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτο, έτσι δεν σημαίνουν τίποτα και τα αιτήματα για συναντήσεις με τους Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδο κ.λπ.», το επιχείρημα.

Αρμόδια κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «επιεικώς αφελές» το επιχείρημα και τονίζουν ότι τα στοιχεία δεν αντέχουν καν σε σύγκριση. Επικαλούνται προς τούτο τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σημείωμα με τα τηλέφωνα του Χρήστου Σταϊκούρα (σ.σ. τότε επικεφαλής του ΓΛΚ), που ενεχείρισε ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς στον κ. Φρουζή, το σημείωμα του δεύτερου με τίτλο «Proposals for Adonis» ή η σύμβαση που αποκάλυψε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν έμμισθος σύμβουλος της Novartis, όταν διατελούσε πρόεδρος του ΙΟΒΕ (σ.σ. ένα χρόνο πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών).

Mε... «Ευκλείδη Τσάκαλο»

Παρότι η χθεσινή διαρροή των σελίδων του ημερολογίου Φρουζή έγινε για να αναδειχθούν τα ονόματα των κυρίων Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτου, από την ανάγνωσή τους προκύπτει ότι αναφέρονται σ' αυτές αιτήματα ή ραντεβού (σ.σ. δεν διευκρινίζεται) και για άλλα στελέχη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εκείνη την περίοδο είτε ήταν υπουργοί είτε κορυφαίοι των κομμάτων τους είτε… Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Για παράδειγμα, στο ίδιο «σετάκι» με τα ονόματα των κυρίων Δραγασάκη, Τσακαλώτου (σ.σ. ο οποίος αναφέρεται στις σελίδες ως… Ευκλείδης Τσάκαλος) και Γιάννη Μηλιού, υπάρχουν κι εκείνα των Νίκου Δένδια, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ντόρας Μπακογιάννη, Άννας Διαμαντοπούλου και Ανδρέα Λοβέρδου.

Σε άλλες σελίδες επίσης σημειώνονται:

* «Συνάντηση με Μητσοτάκη»

* «Έκλεισα ραντεβού με Γεωργιάδη»

* «Η κα Δαμανάκη θα είναι Δευτέρα 23/9 στην Ελλάδα (1 μέρα), έχει στα χέρια της από 17/9 και την ενημέρωση για τράπεζα φαρμάκου»

* «Κλείσαμε με Δαμανάκη»

* «Αύριο έχουμε συνάντηση με Κοντό»

* «Έκλεισα ραντεβού με Πτωχό Δευτέρα 21/11 2.00»

* «Ζήτησα από Σουράνη/Δελλατόλα για Τσίπρα συνάντηση περιμένω»

* «Λιντζέρης πάει για 21 Νοεμβρίου 11.00»

* «PAPASTAVROU - PERIMENE NEA GIA RANTEVOU H JENNY»

«Έχει κι άλλες συμβάσεις ο κ. Στουρνάρας;»

Νωρίτερα, πριν από την επιλεκτική (αρχικά) διαρροή των σελίδων, η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, ανέδειξε χθες το θέμα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Κι αυτό διότι πέρασε στα ψιλά των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, παρότι ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε την έμμισθη σχέση που διατηρούσε με την εταιρία.

«Θυμίζω ότι (ο κ. Στουρνάρας) σε καμία από τις παρεμβάσεις του, κατά τις οποίες μιλούσε για σκευωρία και πολιτική επίθεση που ενορχηστρώνεται εναντίον του, δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με τη Novartis, θεωρώντας προφανώς ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως άνευ σημασίας. Αφού δεν διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα, οφείλει σήμερα να απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε ή έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη. Ερωτήματα που είναι βεβαίως κυρίως πολιτικού χαρακτήρα και δεν αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Αυτό εξάλλου θα διερευνηθεί όπως αρμόζει από τα αρμόδια όργανα της βουλής και της δικαιοσύνης», ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v