Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία πριν υπογραφεί

Ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση, τόνισε στον Πρ. Παυλόπουλο. Ζήτησε η συμφωνία να συζητηθεί στη Βουλή, πριν υπογραφεί. Θα πράξω αυτό που μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος, είπε ο ΠτΔ.

Μητσοτάκης: Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία πριν υπογραφεί

Την παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ξεκάθαρα ταχθεί απέναντι σε αυτή τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρ. Παυλόπουλο.

«Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση στην ελληνική συνταγματική ιστορία. Ενας πρωθυπουργός που δεν έχει ξακάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει», υπογράμμισε.

«Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω και εγώ, έτσι ώστε η Συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη Συμφωνία με την εμπιστοσύνη της.

Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο», είπε ο αρχηγός της ΝΔ. 

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Να είστε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος», πρόσθεσε.

Χθες το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν κράτησε ούτε πέντε λεπτά καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας ήδη εκφράσει τη δυσφορία του τόσο για τη «μυστική διπλωματία» της κυβέρνησης όσο και για την προωθούμενη συμφωνία, του ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να του είπε πως θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να του στείλει ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, με γαλάζιες πηγές να χαρακτηρίζουν «αδιανόητο για μια τόσο σημαντική συμφωνία, η ενημέρωση που έχουν οι πολίτες και τα κόμματα να είναι μέσω non paper του Μαξίμου». 

Η στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από καιρό και επιστεγάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα, με τους οποίους συζήτησε και για τη στάση της γαλάζιας παράταξης στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v