Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται ο αριθμός των ευρωβουλευτών μετά το Brexit

Πέραν της μείωσης των εδρών από 751 σε 705, η ανακατανομή τους, την οποία ενέκρινε η ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη, προβλέπει την τοποθέτηση των 46 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου ως απόθεμα σε περίπτωση διεύρυνσης.

Μειώνεται ο αριθμός των ευρωβουλευτών μετά το Brexit

Ο αριθμός των μελών του ΕΚ θα μειωθεί από 751 σε 705, όταν το ΗΒ αποχωρήσει από την ΕΕ, δημιουργώντας χώρο για νέες χώρες που μπορεί να προσχωρήσουν στην Ένωση στο μέλλον.

Πέραν της μείωσης των εδρών από 751 σε 705, η ανακατανομή τους, την οποία ενέκρινε η ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη (13.06.2018), προβλέπει την τοποθέτηση των 46 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου ως απόθεμα.

Κάποιες ή όλες από τις 46 «αποθεματικές» έδρες θα μπορούν να κατανεμηθούν σε νέες χώρες που ενδέχεται να προσχωρήσουν στην ΕΕ στο μέλλον, ή να παραμείνουν κενές, μειώνοντας έτσι το μέγεθος του ΕΚ. Οι υπόλοιπες 27 έδρες θα ανακατανεμηθούν σε 14 χώρες της ΕΕ, οι οποίες υποεκπροσωπούνται ελαφρώς.

Η νέα κατανομή θα ισχύσει μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, διαφορετικά, οι ισχύουσες ρυθμίσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι η διαδικασία του Brexit να ολοκληρωθεί νομικά, τονίζεται στο ψήφισμα.

Το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εγκρίθηκε με 566 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 31 αποχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v