Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάμελλος: Η συμφωνία Ελλάδας-FYROM σημαντικό βήμα για τα εθνικά συμφέροντα

Φάμελλος: Η συμφωνία Ελλάδας-FYROM σημαντικό βήμα για τα εθνικά συμφέροντα

“Χθες έγινε ένα σημαντικό βήμα για τα εθνικά ζητήματα της χώρας μας, το οποίο στην κατάληξή του μπορεί να δώσει μια μεγάλη εθνική επιτυχία, που θα αποτελέσει πηγή ηρεμίας και δημιουργίας για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά στα Βαλκάνια”, σημείωσε ο Aν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος το πρωί στο κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή “Πρωινή Ανάγνωση”.

Στη συνέχεια ο Αν. ΥΠΕΝ επισήμανε ότι σε αυτή τη συμφωνία εμείς δεν ψάχνουμε να βρούμε κερδισμένους και χαμένους, θέλουμε και οι δύο χώρες να είναι κερδισμένες. Τα μεγάλα ζητήματα και τα μεγάλα διλήμματα αλλαγής ονόματος, αλλαγής ταυτότητας είναι στους γείτονες. Εμείς το αντιμετωπίζουμε με συνέπεια και σεβασμό, χωρίς ιαχές, γιατί αυτά τα θέματα απαιτούν πάρα πολύ μεγάλη προσοχή: “Θα ήταν εγκληματικό λάθος να μείνει άλυτο ένα εθνικό ζήτημα, όπως θα ήθελε τώρα η ΝΔ, προκειμένου να αποκομίσει ένα μικρό κομματικό όφελος. Δυστυχώς για τη ΝΔ, σήμερα λύνονται αυτά που δεν έλυσε τόσα χρόνια και έτσι καταφεύγει σε μικροπολιτικές τακτικές για να μπλοκάρει τη συμφωνία”.

Η γειτονική χώρα έχει ακόμα αρκετά βήματα να υλοποιήσει, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα βασικά διλήμματα είναι στην πλευρά της. Πρέπει να αλλάξει σύνταγμα, ονομασία, να λύσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση του ονόματος της χώρας. Εμείς θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να περιμένουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές:

“Mία από τις μεγαλύτερες νίκες που πετύχαμε, και μάλιστα πιο προωθημένη από την εθνική γραμμή των προηγούμενων χρόνων, είναι το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, γιατί η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, το «erga omnes», ήταν η επίσημη εθνική θέση εδώ και 20 χρόνια. Όμως η συνταγματική αναθεώρηση με τροποποίηση του συντάγματος και με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διεκδικήσεων ή απόψεων περί μειονοτήτων είναι νίκη και επιτυχία αυτής της κυβέρνησης. Φυσικά σε αυτό να προσθέσουμε την αλλαγή της Εκκλησίας και την αλλαγή ονομάτων σε δρόμους, σε αεροδρόμια, την αποκαθήλωση αγαλμάτων ή τη διευκρίνιση ότι αυτά τα αγάλματα δεν αντιστοιχούν στην ιστορία των γειτόνων”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Επίσης σημείωσε ότι όλοι ξέραμε πως το όνομα Μακεδονία το σφετεριζόταν η γειτονική χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Η συζήτηση αυτή λοιπόν ακουμπάει τον πυρήνα της αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί μια συζήτηση από διάφορους ιστορικούς και ακαδημαϊκούς, που κινούνταν μέσα από κοινότητες της ομογένειας της FYROM σε άλλες χώρες και από διεθνή lobby, που αμφισβητούσε την ελληνικότητα του όρου Μακεδονία: “Κανένας Έλληνας δεν θα ήθελε να έχουμε αυτό το “μπλέξιμο”. Όμως είχαμε 140 χώρες που είχαν αναγνωρίσει τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα, οι οποίες από σήμερα θα αλλάξουν το όνομα αυτό. Τα Μέσα Ενημέρωσης παγκόσμια, λένε “Macedonia Ends”. Και αυτό το πέτυχε αυτή η κυβέρνηση.

Τελείωσε η χρήση του ονόματος Μακεδονία”, είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ, για να προσθέσει ότι ακόμα και στο ζήτημα της γλώσσας, που ήταν κατά κάποιον τρόπο κατοχυρωμένη-αναγνωρισμένη, ξεκάθαρα τίθεται πια ότι αυτή η γλώσσα, που ο ΟΗΕ την ανέφερε στα κείμενά του ως μακεδονική, είναι της νοτιοσλαβικής οικογένειας γλωσσών. Ακόμα και σε αυτά δηλαδή που θα μπορούσαν να δοθούν σε έναν συμβιβασμό, υπάρχουν οι αστερίσκοι για να εξασφαλίσουν τη δική μας ανάγνωση σε σχέση με την αρχαία ελληνική κληρονομιά, την ελληνική γλώσσα, την αρχαία μακεδονική παράδοση.

Αυτό που είναι απορίας άξιον, σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, είναι το ότι οι πολιτικοί που όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε τη συνταγματική ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό παραπονούνται τώρα γιατί, εκτός από αυτό, η κυβέρνηση σήμερα πέτυχε και τις συνταγματικές αλλαγές και την αποκαθήλωση αγαλμάτων και το θέμα της σχισματικής εκκλησίας, κ.λπ. Μένουν λοιπόν στο ζήτημα της γλώσσας, που το είχαν παραχωρήσει από το 1977: “Αυτό θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον πολιτική υποκρισία, για να μην πω ότι δείχνει το πολύ μικρό πολιτικό μέγεθος του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα, προκειμένου να μπορέσει να κατακτήσει την εξουσία ή την κυβέρνηση, κάτι που όμως δεν πρόκειται να συμβεί”.

Η χώρα δεν άλλαξε εθνική γραμμή, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος, όσον αφορά την αφετηρία της διαπραγμάτευσης και αυτό το ξέρει πολύ καλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος και εχθές είπε ότι είναι πράγματι ευθύνη των γειτόνων να επιλέξουν αυτή την συμφωνία με μια διαδικασία που από τη μεριά μας σέβεται τις δημοκρατικές τους λειτουργίες και τη δική τους συνταγματική ανεξαρτησία.

Αν δεν διεκδικούσαμε τη λύση θα αφήναμε στα βόρεια σύνορα ένα πρόβλημα το οποίο θα παρέμενε ως απόστημα και πιθανά θα γινόταν χειρότερο, με άλλες χώρες να κάνουν εξωτερική πολιτική εις βάρος των συμφερόντων της Βορ. Ελλάδας, άρα εις βάρος των συμφερόντων των Μακεδόνων: “Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα αυτή η κυβέρνηση και θέλει να το αφήσουμε για το μέλλον. Αυτό όμως δεν είναι εθνικά συμφέρον. Όταν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, και μάλιστα με τους όρους που κερδίσαμε τώρα, είναι εθνική ευθύνη να το λύσεις. Επιπροσθέτως, και η επιστημονική και η παραγωγική και η εμπορική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη θέλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Γιατί αυτό που ήταν πάντα δεδομένο στη Θεσσαλονίκη ήταν το ότι στα Σκόπια και στα βόρεια σύνορά μας εμείς είχαμε οικονομικές σχέσεις, είχαμε κοινωνικές σχέσεις, είχαμε κοινό χώρο και αναπτύσσαμε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και αυτοδιοικητική συνεργασία. Αυτό ήταν γνωστό στη Θεσσαλονίκη χρόνια, ακόμα και όταν ήταν ενιαία η Γιουγκοσλαβία και μας το στέρησαν οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων”.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, είναι και το γεγονός ότι οι αλλαγές τις οποίες έχουμε πετύχει έχουν κατοχυρωθεί στη διεθνή κοινότητα σαν πρόταση συζήτησης, γιατί η χώρα αυτή τη στιγμή διαπραγματεύθηκε με πολύ μεγαλύτερη ισχύ και απέδειξε ότι είναι πολύ πιο ισχυρή διεθνώς και αυτό το πέτυχε αυτή η κυβέρνηση. Αυτή η επιλογή κατοχυρώνει και αποδίδει στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερο διπλωματικό βάρος: “Αυτό που δεν λένε όσοι καταφέρονται εναντίον της συμφωνίας είναι ότι η χώρα μας είχε ήδη καταδικαστική απόφαση για το βέτο της Ελλάδας έναντι της FYROM. Αυτό το γεγονός το χρησιμοποιήσαμε στη διαπραγμάτευση και πετύχαμε ο διεθνής παράγων να είναι με την πλευρά μας”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι πέρα από το αρχικό ξάφνιασμα για την κοινωνία της Βορείου Ελλάδος το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν δίπλα μας και να στηρίξουμε τις αλλαγές αυτές που θα δώσουν ένα πιο ειρηνικό και πιο δημιουργικό μέλλον στη Βορ. Ελλάδα: “Όταν θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία, θα τεθεί ένα ερώτημα σε όλα τα κόμματα: Γιατί δεν συμφωνούν με κάτι που είναι πιο μπροστά, πιο προωθημένο και πιο επικερδές είτε από την εθνική θέση που είχε διαμορφωθεί στο βέτο του Βουκουρεστίου του 2007 είτε από την ενδιάμεση λύση του Ανδρέα Παπανδρέου του 1995; Τότε τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα θα πρέπει να απαντήσουν στον ελληνικό λαό αν είναι υπεύθυνοι, αν όσα έλεγαν μέχρι τότε ήταν αληθινά, αν μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας ή τη γλώσσα του ψεύδους. Προσωπικά πιστεύω ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα δώσει πολύ ενισχυμένη στήριξη στην επιλογή αυτή, αρκεί να λύνει ουσιαστικά ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα στα βόρεια σύνορά μας και να μας επιτρέπει να κάνουμε καλύτερη εξωτερική πολιτική και σε άλλα σημαντικά θέματα που η χώρα έχει ανάγκη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v