Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΑΤΟ: Κάλεσμα σε πΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

ΝΑΤΟ: Κάλεσμα σε πΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η πΓΔΜ έλαβε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της πΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Στη Σύνοδο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες διακήρυξαν την «αταλάντευτη δέσμευση« τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ εξέφρασαν ανησυχίες για τις απειλές από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της εξισορρόπησης του διαμοιρασμού του κόστους και των ευθυνών που απορρέουν από τη συμμετοχή στη συμμαχία» αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Συνόδου. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ανησυχίες για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Ρωσίας, λέγοντας πως έχουν μειώσει την σταθερότητα και την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν πως στηρίζουν την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά στην πόλη Σάλσμπερι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v