Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι

Δέσμη είκοσι μέτρων κατά της αυθαίρετης δόμησης από τον πρωθυπουργό. Μεταξύ αυτών άμεση κατεδάφιση 3.200 ακινήτων και γκρέμισμα αυθαίρετων υπό κατασκευή. Ανέλαβα περισσότερες ευθύνες απ' όσες μου αναλογούν, κάποιοι «αντιμετωπίζουν την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία», καταγγέλλει.

Τσίπρας: Οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι

Η Ελλάδα βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία. Το πένθος είναι εδώ και 15 ημέρες παρόν σε όλες τις λέξεις και τις κινήσεις μας, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας μετά από σύσκεψη στο Λαύριο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε το κεφάλι και να δούμε τα πως και τα γιατί της τραγωδίας. Από την πρώτη ημέρα υποσχέθηκα ότι θα διερευνηθούν σε βάθος και σε όλες τις διαστάσεις με αδιάβλητες διαδικασίες και από τους πλέον αδιάβλητους εμπειρογνώμονες. Τίποτα δεν θα κουκουλωθεί στο όνομα οποιασδήποτέ σκοπιμότητας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το θέμα είναι να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία.

«Πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου. Δεν είναι πάντα αυτονόητο. Υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα όμως για λόγους είτε πολιτική δειλίας είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμα χειρότερα πολιτική κερδοσκοπίας σε στρεβλώσεις έλειψαν οι τολμηρές αποφάσεις και οι τομές ή έμειναν στα λόγια».

Σε φυσικές καταστροφές, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά καιρούς οι ηγεσίες δεν πόνταραν στη λύση, αλλά στη λήθη. Να ξεχαστεί το δράμα και να πάμε παρακάτω. «Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει, δεν θέλουμε και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί».
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, παραδέχτηκε για να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε καιρικά φαινόμενα που μας ξεπερνούν. «Μπορούμε όμως και οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να γκρεμίσουμε μια προς μια τις στρεβλώσεις»

Οι είκοσι παρεμβάσεις

Δεν μπορεί να γίνεται πια δεκτή αυθαίρετη δόμηση που απειλεί ζωές ή καταστρέφει δάση και παραλίες. «Θα ξηλωθεί, είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας αλλά περισσότερο στους ζωντανούς».

Όπως είπε οι περιοχές που επλήγησαν θα ανοικοδομηθούν τάχιστα σε νέα βάση που θα σέβεται τη ζωή των κατοίκων. Όπως είπε στο σύνολο των οικισμών γύρω από την περιοχή θα γίνουν οι ενέργειες ώστε το «ποτέ ξανά» να μην είναι σύνθημα της στιγμής. Χρειάζεται πολιτική βούληση αλλά και η στήριξη των κατοίκων των περιοχών και όλης της Ελλάδας. Το δράμα τη συγκλόνισε και κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγεί από μια κακή κληρονομιά. «Μόνο συλλογικά θα αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε 20 παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο της άναρχης δόμησης:

* Προχωρά η κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κατασκευών που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης.

* Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του.

* Θεσπίζεται πρωτόκολλο συμμόρφωσης που ελέγχεται από ελεγκτή δόμησης.

* Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις με στόχο την ενίσχυσή τους για το διάστημα που απαιτείται ώστε να γίνουν οι κατεδαφίσεις σε προτεραιότητα.

* Ξεκινά καταγραφή και χαρτογράφηση σε παραλίες.

* Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Νομοθετείται παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων-εξπρες μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση υπουργική απόφαση. Όπως είπε προβλέπεται από νόμο του 1983 (ν. Τρίτση) αλλά έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια για να βρεθεί κυβέρνηση να τον υλοποιήσει.

* Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαιρέτων με κοινή υπουργική απόφαση. Αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλός της επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια να ξέρει ότι «τα ψέματα τελείωσαν».

* Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτιρίων δημοσίου και ΟΤΑ στην αρμόδια υπηρεσία.

* Προχωρούν άμεσα 250 προσλήψεις για στελέχωση περιφερειακών παρατηρητηρίων.

* Από τις 15 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το ΤΕΕ τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικών αδειών. Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης που θα γίνεται ηλεκτρονικά με πλήρη διαφάνεια και εξαλείφεται έτσι μια δομή διαφθοράς.

* Υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση που ανοίγει το μητρώο ελεγκτών δόμησης για εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να γίνει ελεγκτής δόμησης.

* Με την ενεργοποίηση του μητρώου ελεγκτών μέσα Οκτωβρίου ξεκινά ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των αυθαιρέτων.

* Δημιουργείται νέα πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση. Θα καταγράφονται όλες οι αυθαιρεσίες και θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας των καταγγελιών, ώστε να πάψουν να λιμνάζουν σε συρτάρια «ανεύθυνων» υπαλλήλων.

* Επιλέγονται ελεγκτές με ηλεκτρονική κλήρωση και αυτοί θα προχωρούν στην εξέταση των καταγγελιών αλλά και αυτεπάγγελτα.

* Ως το τέλος του έτους αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για το 47% της χώρας. Για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019. Είναι αυτονόητο, έπρεπε να γίνουν το 1950 αλλά το 2015 εγγεκριμένους δασικούς χάρτες είχαμε σε κάτω από 1% της επικράτειας.

* Η χάραξη της γραμμής αιγιαλού θα γίνει ως το τέλος του έτους. Σήμερα υπάρχει στο 15%. Μετά από πιθανές ενστάσεις θα προχωρήσει η επικύρωση ως το τέλος του 2019.

* Σε ότι αφορά τα ρέματα ο πρωθυπουργός είπε ότι προχωρά νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτησή τους, ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία. Θα γίνει με ευθύνη των Δήμων και πόρους του Πράσινου Ταμείου ως το τέλος του 2019.

* Για τα δάση προχωρά σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών.

* Εξασφαλίζεται διπλασιασμός των πόρων του Πράσινου Ταμείου για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων: κατεδαφίσεις, οριοθετήσεις ρεμάτων και αποζημιώσεις ελεγκτών.

* Ενεργοποιείται ταμείο για την αποκατάσταση περιοχών και σε αυτό το πλαίσιο προχωρά ειδικό χωρικό σχέδιο για το Μάτι ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός είναι μια συνεκτική προσπάθεια να μπουν οι βάσεις να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη δόμηση στη χώρα. Όπως όμως είπε δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση της κυβέρνηση για να γίνουν τομές που συνεπάγονται συγκρούσεις με την κυβέρνηση. «Χρειάζεται και μια πλατιά δέσμευση της ίδιας της κοινωνίας».

Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη

«Σε ότι μας αφορά την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι την οποία αναλάβαμε, πρώτος εγώ, ως υπεύθυνη κυβέρνηση δεν την κατανοούμε ως λεκτική υπεκφυγή αλλά ως μια προσπάθεια για να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα. Μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο καταστροφικό οικιστικό παρόν ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος. Να μην ακουμπήσουμε αυθαίρετα για να μην χάσουμε ψήφους», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτική εξουσία πολλές φορές ενεθάρρυνε την αυθαιρεσία και την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτά δεν τα λέει για κρυφτεί η κυβέρνηση πίσω από την οικιστική βόμβα που κληρονόμησε ώστε να αποφύγει τις δικές της ευθύνης. «Τα λέω γιατί είμαι αποφασισμένος να την αναλάβω. Ανάληψη ευθύνης σημαίνει πράξη, σύγκρουση και μάχη».

Στρεφόμενος στην αντιπολίτευση δήλωσε ότι όπως ο ίδιος ανέλαβε ευθύνες που ίσως να μην του αναλογούν θα περίμενε έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους κυβέρνησαν τον τόπο για τέσσερις και πλέον δεκαετίες «οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Για όσους δημιούργησαν και εξέθρεψαν τις παθογένειες. Τους πρωτομάστορες του ρουσφετιού, τους πολιτευτές και τα πολιτικά τζάκια που τροφοδοτούνταν από την συναλλαγή και την διαφθορά και κερδοσκοπούσαν στο οικιστικό τερατούργημα».

«Τώρα μόνο μας κουνούν το δάχτυλο στα αποκαΐδια. Αντιμετωπίζουν την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία».

 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v