Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση Μαξίμου «στις προβοκάτσιες και στα ψέματα»

Προσφυγή (και) στην ΕΣΗΕΑ για «το πλαστό και βλακώδες SMS”. Άμεση και ειρωνική απάντηση του υπ. Εργασίας στα περί καθυστερήσεων των συντάξεων. «Κωδικός: καθημερινότητα» εν όψει ΔΕΘ. ΝΔ: Εκλογές νωρίτερα.

Αντεπίθεση Μαξίμου «στις προβοκάτσιες και στα ψέματα»

«Oι προβοκάτσιες δεν θα μένουν πλέον αναπάντητες ούτε θα καταγγέλλονται γενικώς», αποφάσισε το Μαξίμου, με αφορμή το πλαστό, όπως καταγγέλλει, SMS προς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για την επικοινωνιακή διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το ποτήρι ξεχείλισε χθες καθώς, παρά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου ότι το εν λόγω SMS (που εμφάνισε την Κυριακή η εφημερίδα Ελ. Τύπος) «είναι πλαστό και βλακώδες», τόσο η αντιπολίτευση όσο και μέσα ενημέρωσης επέμειναν στην ύπαρξή του, μονοπωλώντας ανακοινώσεις και «πάνελς».

Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Θανάσης Καρτερός προσέφυγε χθες στην ΕΣΗΕΑ, «ζητώντας να αποκατασταθεί η αλήθεια και να διερευνηθούν από την Ένωσή σας και τα πειθαρχικά της όργανα οι ευθύνες τυχόν μελών της, τα οποία εμπλέκονται στην απαράδεκτη και κακοήθη αυτή ενέργεια».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προσφυγής, το «δήθεν SMS του Μεγάρου Μαξίμου προς επιλεγμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η χώρα θρηνούσε νεκρούς, ουδέποτε συντάχθηκε, στάλθηκε ή με οποιοδήποτε τρόπο υπήρξε από την πλευρά μας».

Επισημαίνεται δε, ότι παρά την (προχθεσινή) διάψευση του Μαξίμου, η εφημερίδα «επιμένει στην παραπληροφόρηση και στη διασπορά όχι απλώς ψευδών, αλλά βαρύτατα συκοφαντικών ειδήσεων», αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί επιτελείς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης αξιοποίησε, πρώτος και αμέσως, το εν λόγω δημοσίευμα της Κυριακής, κάνοντας λόγο για «αποβράσματα του ΣΥΡΙΖΑ». Υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το δήθεν κυβερνητικό SMS εφευρέθηκε προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού.

«Στη διάθεσή σας…»

Πέραν του SMS, οι υπουργοί δείχνουν πλέον ετοιμότητα απέναντι «στα ψέματα» της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης, με άμεσες και… πρωτότυπες απαντήσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αντέδρασε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ» περί καθυστερήσεων στις συντάξεις.

«Η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές. Μείωσε τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κάτω από τις 50 χιλιάδες», ενώ παρέλαβε 169.000 απλήρωτες κύριες συντάξεις.
Επίσης, η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε 154.022 απλήρωτες επικουρικές συντάξεις και τις έχει μειώσει σε κάτω από 90.000. Η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε 63.500 εκκρεμή εφάπαξ και τα έχει μειώσει σε 28.542», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση για τα «ΝΕΑ», με την άκρως ειρωνική κατάληξη: «Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε πάντοτε στη διάθεσή τους»…

Κωδικός: «Καθημερινότητα»

Πέραν τούτων, αν και σύσσωμη η ηγεσία του πολιτικού κόσμου «απουσιάζει για ολιγοήμερες διακοπές» τηρώντας τον άγραφο νόμο του Δεκαπενταύγουστου, τα υπουργικά emails και τηλέφωνα έχουν ανάψει για την προετοιμασία της επιστροφής, που θα σημάνει την μακρά και οξύτατη προεκλογική περίοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του και τους βασικούς υπουργούς, καθώς επεξεργάζεται τις ανακοινώσεις που θα κάνει στα εγκαίνια της ΔΕΘ (8 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τακτικό συνομιλητή του, πέραν των θεμάτων που έχουν πολλάκις αναφερθεί και προεξοφληθεί (εργασιακά, κατώτατος μισθός, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ), ο πρωθυπουργός ρίχνει την προσοχή στην περίφημη «καθημερινότητα».

Δηλαδή, όπως διευκρινίζει, στο σταθερό «τρέξιμο» θεμάτων που άφησαν πίσω οι συνεχείς αξιολογήσεις και το κυνήγι των προαπαιτουμένων, από τα κοινωνικά πεδία (υγεία, παιδεία) μέχρι την πληρέστερη θωράκιση απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αυθαίρετη δόμηση.

«Οι συγκρούσεις θα είναι το μόνιμο στοιχείο του επόμενου διαστήματος», διαμηνύει το Μαξίμου, εκτιμώντας ότι ακόμα και οι μπουλντόζες στο γκρέμισμα των πρώτων αυθαιρέτων (από την επόμενη εβδομάδα) θα προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Κυβερνητικός παράγοντας μάλιστα, απαντώντας στα περί «προεξοφλημένων» θετικών μέτρων, σημειώνει πως «είναι άλλο να ακούει ο εργαζόμενος ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και άλλο να ανακοινώνεται επισήμως το ύψος και η χρονική στιγμή της αύξησης».

Άπαντες θεωρούν «δεδομένη» την μη εφαρμογή του μέτρου για μειώσεις των συντάξεων το 2019, ενώ αφήνουν... μεγάλες χαραμάδες για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, λόγω και του υψηλού συμβολισμού που έχει το εν λόγω μέτρο.

«Εκλογές νωρίτερα»

Η ΝΔ και, συνολικά, η αντιπολίτευση έδειξε χθες να κατεβάζει ρυθμούς λόγω Δεκαπενταύγουστου.
Χωρίς ανακοινώσεις και δηλώσεις κορυφαίων, δείχνει να παίρνει δυνάμεις για την τελική σύγκρουση την οποία, σε πείσμα του Μαξίμου, τοποθετεί νωρίτερα από την άνοιξη του 2019.

Οι τελευταίες τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών (όπως του Νίκου Δένδια προχθές) κινούνται σταθερά στην κατεύθυνση της σύντομης εκλογικής αναμέτρησης, με το επιχείρημα ότι η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να ορθοποδήσει.

Το έναυσμα έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας προ ημερών (μέσω της Athens Voice) τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό αλλά να προκηρύξει εκλογές στις 20 Αυγούστου.
Την ημέρα, δηλαδή, του επίσημου τερματισμού του μνημονιακού προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v