Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Οι στόχοι και τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού στις διεθνείς επαφές του. Τα «αγκάθια», η δύσκολη ευρωπαϊκή συγκυρία και η στάση των θεσμών. Το όπλο της πτώσης των επιτοκίων, τα πλεονάσματα και η σημασία της… αξιοπιστίας.

Το στοίχημα Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Με ένα και μόνο ζητούμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από την ολιγοήμερη θερινή ραστώνη, ξεκινά αυτή την εβδομάδα τον πρώτο γύρο επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Την ανάκτηση της χαμένης -κατά το Μαξίμου- αξιοπιστίας, ως πρώτο βήμα για την πολυπόθητη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στη συνέχεια.

Είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, το οποίο -όπως και ο ίδιος έχει αναγνωρίσει- για να κερδηθεί προϋποθέτει να δοθούν προηγουμένως τα απαραίτητα... διαπιστευτήρια στους δανειστές. Και αυτό, σε μια δύσκολη συγκυρία που διανύει η Ευρώπη (Brexit, κίνδυνος ύφεσης βασικών οικονομιών), την ώρα που και η στάση των θεσμών απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει χαλαρώσει στο ελάχιστο. Ως φαίνεται, η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του κ. Μητσοτάκη μόνο εύκολη δεν θα είναι, αφού με το... καλημέρα, ρίχνεται στα βαθιά, αντιμέτωπος με την σκληρή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έχει ήδη ξεκινήσει και παρουσιάζουν μια σειρά οικονομικών γεγονότων κατά το περασμένο διάστημα που το καταδεικνύουν, όπως την πτώση του επιτοκίου στις πρόσφατες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων τρίμηνης και της εξάμηνης διάρκειας, καθώς και το ιστορικό χαμηλό του επταετούς ομολόγου.

«Γίνεται φανερό», αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού, «πως η ραγδαία μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας αποτελεί τώρα όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να πετύχουμε μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ για τον ίδιο σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική», καταλήγει η ίδια πηγή.

Και για τις δύο πλευρές

Και στις τρεις άμεσες επισκέψεις του σε Παρίσι (την προσεχή Πέμπτη), Βερολίνο (στις 29 Αυγούστου) και Χάγη (στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου), ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει τους συνομιλητές του ότι, με την πολιτική που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλάζει προς το καλύτερο και ότι η κυβέρνησή του θέλει και μπορεί να τηρήσει τις συμφωνίες, με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο και για τις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός στις διεθνείς επαφές του θα αναπτύξει τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος και θα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση επενδύσεων και την ομαλή λειτουργία του κράτους, χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Εφόσον «ξεκαθαρίσουν» οι σχέσεις Ελλάδας και θεσμών, κατά τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, θα μπει στην ατζέντα η επόμενη, κομβική για την πορεία της χώρας επιδίωξη, αυτή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβερνητική επιχειρηματολογία βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη πτώση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στις αγορές.

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο γρήγορα τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια νέα κυβέρνηση. Επομένως, αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μη μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Κύπρο, προσδιορίζοντας ουσιαστικά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις προσεχείς συνομιλίες του με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε. Αυτό πάντως, όπως γνωρίζει καλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί να διεκδικηθεί την παρούσα στιγμή, αλλά εν ευθέτω χρόνω, με φόντο πιθανότατα τον προϋπολογισμό του 2021 και σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v