Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Schaeuble: Πρώτα ένωση, μετά ευρωομόλογα

Η Ισπανία «κάνει τα πάντα σωστά» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όμως υποφέρει από τις επιπτώσεις της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στη Handelsblatt.

Schaeuble: Πρώτα ένωση, μετά ευρωομόλογα
Η Ισπανία «κάνει τα πάντα σωστά» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όμως υποφέρει από τις επιπτώσεις της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στη Handelsblatt, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος τόνισε πως η ευρωζώνη πρέπει να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο project της δημοσιονομικής ένωσης προτού υπάρξει συζήτηση για τα κοινά ομόλογα.

«Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά και παρ’ όλα αυτά δέχονται πιέσεις από την αγορά», είπε. «Χρειάζεται να το διαχειριστούμε αυτό… μέσω στενού και αξιόπιστου συντονισμού».

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy πιέζει για άμεση διάσωση των τραπεζών της χώρας από την Ευρώπη, με ηθική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως η Γερμανία είναι απρόθυμη να γίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, αντιθέτως, αναφορές στα ΜΜΕ φέρουν το Βερολίνο να πιέζει τη Μαδρίτη να ζητήσει ένα πλήρες πακέτο διάσωσης της χώρας.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα πιθανά επιπλέον βάρη που θα επωμιστούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για να ενισχυθούν τα ταμεία διάσωσης της Ευρώπης, ο W. Schaeuble δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα αυξήσει τους φόρους.

Τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να καταπολεμήσει τα προβλήματα στη ρίζα τους χωρίς να δίνει ψευδή κίνητρα, όπως θα γινόταν στην περίπτωση της ανάληψης από κοινού της ευθύνης του χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων.

«Η κυβέρνηση πάντα έλεγε πως πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για την κοινή διαχείριση του χρέους χρειαζόμαστε μια σωστή δημοσιονομική ένωση».

Κατά τον ίδιο, οι policymakers της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν αναλάβει να αναπτύξουν έναν χάρτη για τη δημοσιονομική ένωση. Όμως, αυτό είναι ένα μεσοπρόθεσμο project, συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v