Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζωπυρώνεται η ένταση στην Ουκρανία

Η Ουκρανία "ανακοίνωσε" ότι απελευθέρωσε μια πόλη από τους αυτονομιστές. Καταγγέλλει τη Μόσχα για εμπλοκή στο φόνο του ντόπιου πολιτικού. Η Ρωσία θα απαντήσει αν απειληθούν συμφέροντα πολιτών της, προειδοποιεί ο Λαβρόφ. Κρατούν όμηρο οι φιλορώσοι.

Αναζωπυρώνεται η ένταση στην Ουκρανία

Οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκαν εκ νέου σήμερα, με τους φιλορώσους μαχητές να αποφασίζουν να πάρουν ομήρους και την κυβέρνηση στο Κίεβο να δηλώνει ότι αρχίζει ξανά τις "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών, αδιαφορώντας για τη ρωσική απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυγμένος «δήμαρχος του λαού» της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ένοπλης φιλορωσικής εξέγερσης στην περιοχή, δήλωσε ότι ο αμερικανοϊσραηλινός δημοσιογράφος Σιμόν Οστρόφσκι, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε τη Δευτέρα θα παραμείνει υπό κράτηση.

«Χρειαζόμαστε αιχμαλώτους. Χρειαζόμαστε ένα διαπραγματευτικό χαρτί», είπε ο Πονομαριόφ στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο gazeta.ru.

Ο Οστρόφσκι, εικονολήπτης και δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για λογαριασμό του ιστοτόπου ViceNews, αιχμαλωτίστηκε μαζί με τέσσερις συναδέλφους του, όταν φιλορώσοι σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με το περιοδικό Time, μια δημοσιογράφος του οποίου ήταν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Οι τέσσερις από τους πέντε δημοσιογράφους που αιχμαλωτίστηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι χθες.

Ο αμερικανικός ιστότοπος ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο των προσπαθειών του να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του Οστρόφσκι.

Συνολικά περίπου 16 άτομα απήχθηκαν από την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βολόντιμιρ Ρούμπακ, μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, του οποίου το πτώμα βρέθηκε την Τρίτη κοντά στη Σλαβιάνσκ.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως απελευθέρωσε μια πόλη στα ανατολικά της χώρας από φιλορώσους αυτονομιστές, την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιούσε ότι, εάν απειληθούν τα συμφέροντα Ρώσεων πολιτών της και εάν δεχθούν επίθεση τα εδάφη τους, η Ρωσία θα απαντήσει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της πόλης Σβιάτογκορσκ στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» και ότι κανείς δεν τραυματίστηκε. 

«Κατά την διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης από τις ειδικές δυνάμεις, η πόλη απελευθερώθηκε» σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του. «Aυτή την στιγμή το Σβιάτογκορσκ και τα περίχωρα περιφρουρούνται από την αστυνομία» τόνισε.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ διέταξε την επανέναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης η οποία είχε σταματήσει την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να ανακαταληφθούν κτίρια που ελέγχουν φιλορώσοι. Αίτια ήταν ο εντοπισμός δύο σορών -η μία ανήκει σε πολιτικό- στο Σλαβιάνσκ, που έφεραν -όπως είπε- σημάδια βασανιστηρίων. «Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν με την πλήρη στήριξη και συγκατάθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε. «Καλώ τις δυνάμεις ασφαλείας να συνεχίσουν και να φέρουν σε πέρας αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία από τους τρομοκράτες», πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις από Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ηγούνται» των ενεργειών των αρχών του Κιέβου και προειδοποίησε ότι, εάν απειληθούν τα συμφέροντα των πολιτών της και εάν δεχθούν επίθεση τα εδάφη τους, η Ρωσία θα απαντήσει, τη στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανάληψη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Είχαν ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζουν "αντιτρομοκρατική επιχείρηση", αλλά τώρα που ο (αμερικανός αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο, λένε ότι η επιχείρηση περνά και πάλι σε ενεργό φάση», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

«Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε.

«Εάν δεχθούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία δεν εκπληρώνει κατά τη γνώμη του τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη και φυσικά οι αρχές του Κιέβου θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν, δεν έχει γίνει», είπε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά την χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ουκρανική ηγεσία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Εμπλοκή της Μόσχας στη δολοφονία του πολιτικού καταγγέλλει το Κίεβο

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε την Τετάρτη τη Μόσχα για συμμετοχή στον φόνο του δημοτικού συμβούλου της πόλης Χολίβκα, Βολόντιμιρ Ρίμπακ.

Όπως μεταδίδουν οι FT, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ενέπλεξε δύο μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην δολοφονία του ντόπιου πολιτικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, αυτοί διέταξαν την απαγωγή και την δολοφονία του Ρίμπακ.

Την ίδια ώρα το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε βοήθεια από τις ΗΠΑ. “Αμερικανοί ειδικοί έδωσαν τεχνικές συμβουλές” ανέφερε εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης. Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανέφεραν αν οι Αμερικανοί ειδικοί ήταν ιδιώτες ή εργάζονται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ρωσία: Προτείνει τριμερή σύνοδο για το φυσικό αέριο

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας πρότεινε στον επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ τη σύγκληση μιας τριμερούς συνόδου σχετικά με το φυσικό αέριο με τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και της Κομισιόν στη Μόσχα την 28η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπός του σήμερα.

«Αποστέλλουμε την επιστολή στον Έτινγκερ προτείνοντας τη διεξαγωγή των συνομιλιών στη Μόσχα την (σ.σ. προσεχή Δευτέρα) 28η Απριλίου», είπε η εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα η ίδια εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι η Μόσχα έλαβε μια πρόταση από τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Έτινγκερ για τη σύγκληση της συνόδου και είχε προσθέσει ότι επρόκειτο να του δοθεί απάντηση άμεσα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Ενέργειας της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν είχε ανακοινώσει από το Κίεβο ότι πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, αλλά η Επιτροπή είχε διευκρινίσει πως ο Έτινγκερ δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v