Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Κρύβει παγίδες η εσωτερική υποτίμηση στον ευρωνότο

Οι ελλειμματικές χώρες εφάρμοσαν επίπονες στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης, αλλά δεν έχουν σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το ΔΝΤ. Αναγκαίες οι αλλαγές σε αγορές εργασίας και αγαθών. Η ευθύνη των χωρών του Βορρά.

ΔΝΤ: Κρύβει παγίδες η εσωτερική υποτίμηση στον ευρωνότο

Η προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης έχει επιτευχθεί μέσω της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω της μεταστροφής του παραγωγικού τoυς μοντέλου, προειδοποιεί έκθεση αναλυτών του ΔΝΤ.

Αναλυτικά, το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης εφάρμοσαν επίπονες εξωτερικές και εσωτερικές προσαρμογές, ακολουθώντας στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης. 

Όπως τονίζει το Ταμείο, η επίτευξη εσωτερικής υποτίμησης μπορεί να είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία σε ένα περιβάλλον μισθολογικής δυσκαμψίας. Επιπλέον, αναφέρει ότι η εσωτερική υποτίμηση μπορεί να είναι δύσκολη όταν ο πληθωρισμός των εμπορικών εταίρων είναι χαμηλός, ενώ μπορεί να οξύνει τα προβλήματα υπερβολικού χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ σημειώνει πως μια εσωτερική υποτίμηση που επιτυγχάνεται με χαμηλό πληθωρισμό διογκώνει τα προβλήματα χρέους, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησαν οι ελλειμματικές χώρες βασίστηκαν κυρίως α) στην προσαρμογή των τιμών μέσω του περιορισμού της εσωτερικής ζήτησης και της απώλειας θέσεων εργασίας και β) σε διαρθρωτικές αλλαγές για την αύξηση της παραγωγικότητας με την ανακατανομή πόρων από μη εμπορεύσιμους σε εμπορεύσιμους τομείς.

Ωστόσο, η πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ήταν περιορισμένη. «Οι εξαγωγές ανέκαμψαν αλλά ο μεταποιητικός τομέας παραμένει μικρότερος από τα προ κρίσης επίπεδα» επισημαίνεται.

«Τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλαδα, στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία συρρικνώθηκαν δραστικά ή μετατράπηκαν σε πλεονάσματα κυρίως επειδή οι εισαγωγές και η δυνητικά ανάπτυξη επιβραδύνθηκαν δραστικά» υπογραμμίζεται

Την ίδια ώρα, σημειώνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η αδύναμη ζήτηση από τους υπόλοιπους εταίρους της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασματικών οικονομιών, επιβραδύνει την διαδικασία της προσαρμογής.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αδύναμη ζήτηση για εξαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός εμποδίζουν την εσωτερική προσαρμογή. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίες μακροοικονομικές πολιτικές που θα στηρίξουν τη ζήτηση και θα φέρουν τον πληθωρισμό πιο κοντά στο στόχο του 2%.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και αγαθών για την βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανακατανομή των πόρων στους εμπορεύσιμους τομείς.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η κατάργηση των φραγμών σε μειώσεις μισθών θα μπορούσε μεν να δώσει ώθηση στην προσαρμοστικότητα στην αγορά εργασίας και να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της ανεργίας, ωστόσο την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται ότι η πτώση των εισοδημάτων θα έπληττε τη ζήτηση και την επιστροφή της «εσωτερικής ισορροπίας» σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία.

 

Πως έχει επιτευχθεί η προσαρμογή σε Βορρά και Νότο

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v